Γ. Παπανδρέου προς διπλωμάτες Αντιστρέψτε την εικόνα της Ελλάδας

Ημ/νία Ανάρτησης: 29 Ιουλίου, 2011

«H πατρίδα μας δεν είναι ούτε ανίσχυρη, ούτε ανυπεράσπιστη», τόνισε σε ημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών με τη συμμετοχή των Ελλήνων πρέσβεων ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, υπογράμμισε ότι «δεν επιτρέψαμε ούτε λεπτό, να συσχετιστεί με οποιονδήποτε τρόπο και από τον οποιονδήποτε με κρίσιμα εθνικά ζητήματα, ούτε και να εκληφθεί ως γενικότερη εθνική αδυναμία».
Ο κ. Παπανδρέου, με την κίνησή του να ενημερώσει προσωπικά τους πρέσβεις για τα εθνικά θέματα και με ιδιαίτερα θερμούς και κολακευτικούς χαρακτηρισμούς προς αυτούς, επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ του τέως υπουργού Εξωτερικών και του διπλωματικού σώματος της χώρας.
Τους κάλεσε να συστρατευθούν για «να χτίσουμε στο εξωτερικό την πραγματική μας εικόνα, όταν μάλιστα αυτή έχει στρεβλωθεί ακόμα περισσότερο από την κακεντρέχεια λαϊκιστικών και ξενοφοβικών μέσων ενημέρωσης» τονίζοντας ότι η δουλειά τους «είναι καθοριστικής σημασίας» για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, «όχι μόνο για να υπερβούμε την κρίση, αλλά και για να υπερασπιζόμαστε από καλύτερη θέση τα εθνικά μας συμφέροντα σε όλα τα μέτωπα».
Μάλιστα, στο πνεύμα συνεργασίας, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε «τις υψηλές απαιτήσεις του επαγγέλματός σας», για να διαπιστώσει ό ίδιος «πως δεν εξασφαλίζονται πάντοτε τα προσφορότερα δυνατά μέσα».
Έδωσε και το στίγμα των ενεργειών που περιμένει από τους διπλωμάτες ο πρωθυπουργός, ζητώντας να εντείνουν το ενδιαφέρον τους:
-Στα θέματα ενέργειας
-Στην οικονομική διπλωματία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την προώθηση ελληνικών εξαγωγών, τη σύναψη και διευκόλυνση οικονομικών συμφωνιών, αλλά και κυρίως την πολιτιστική και τουριστική προβολή της χώρας μας.
-Στην ενίσχυση των δεσμών μας με την ελληνική Ομογένεια  και η αξιοποίησή της.
Τι είπε ο πρωθυπουργός για τα εθνικά θέματα
Αναφερόμενος στα εθνικά ζητήματα και τις κατευθύνεις της κυβερνητικής  πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε:
Για το Κυπριακό: Παραμένουμε πάντα σταθεροί υποστηρικτές της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου. Στηρίζουμε την κυπριακή κυβέρνηση στις τρέχουσες συναντήσεις υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Και φυσικά καταδικάζουμε κάθε είδους εκβιαστική πρακτική που συνδέεται με τη λογική τελεσιγράφων και κάθε προσπάθεια διασύνδεσης πολιτικού προβλήματος της Κύπρου με την άσκηση των θεσμικών της καθηκόντων, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη βελτίωση των σχέσεων αυτών με τη γείτονα χώρα και στηρίζουμε, υπό τις δεδομένες προϋποθέσεις, την ευρωπαϊκής πορεία της.
Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, που έχει δημιουργήσει η Τουρκία, εξακολουθούν να υπάρχουν, ωστόσο, είναι σημαντική η βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις, μέσω της συνεργασίας μας σε θέματα γενικότερης πολιτικής.
Απορρίπτουμε φυσικά τις αβάσιμες τουρκικές διεκδικήσεις αλλά προχωρούμε με θετικά αποτελέσματα σε τομείς, όπως το διμερές εμπόριο (αύξηση ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία, το 2010, κατά 35%), οι επενδύσεις (ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία υπερβαίνουν τα 6 δισ.), ο τουρισμός, η ενέργεια.
Για την ονομασία της ΠΓΔΜ: Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζονται. Η προσέγγισή μας εξακολουθεί να είναι θετική, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της σκοπιανής πλευράς, μέσω της προσπάθειας ιδιοποίησης της αρχαίας μας ιστορίας. Η Ελλάδα έχει δείξει τη θετική και εποικοδομητική της διάθεση και είναι στο χέρι των συνομιλητών μας να επιδείξουν, έμπρακτα, ανάλογο πνεύμα στις διαπραγματεύσεις, διευκολύνοντας, έτσι και τη δική τους πορεία.
Για τα Βαλκάνια: Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας και ενθαρρύνουμε την ταχεία εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης τους. Προωθούμε το σχέδιο 2014.
Για την Βόρεια Αφρική: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, έχουμε ενεργό παρουσία εκεί και προσβλέπουμε σε ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις στην περιοχή, με τελικό στόχο την μετάβαση σε γνήσια δημοκρατικά πολιτεύματα, προς όφελος, πρωτίστως, των ίδιων των λαών των χωρών αυτών αλλά και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα ως γείτονας, ως φίλη χώρα, έχοντας παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο αλλά και ως συμβολική κοίτη της δημοκρατίας παίζει ενεργό ρόλο.
Για το Μεσανατολικό: Επιθυμία μας είναι να συνδράμουμε ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία, αξιοποιώντας τις φιλικές μας σχέσεις με τα κράτη της περιοχής και ενισχύοντας την θετική και νηφάλια στάση της Ελλάδας απέναντι στους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο YouTube