Γεωργία Ζεμπιλιάδου Χάσαμε 27 εκ ευρώ από τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

Ημ/νία Ανάρτησης: 17 Μαΐου, 2017

zempiliadou-9Νέα “επιτυχία” της Περιφέρειας!
Χάσαμε 27 εκ ευρώ από τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία . Τα 13,5 εκατ. ευρώ μόνο στα Γρεβενά

Μια ακόμα σημαντική “επιτυχία” ήρθε να προσθέσει στο ενεργητικό της η σημερινή Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά
• την πανευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία,
• το ξεπούλημα της ΔΕΗ μετά από εξαντλητικό αγώνα και αμετακίνητες και αδιαπραγμάτευτες θέσεις
• την τελευταία θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την απώλεια των 230εκ ευρώ,
• την απώλεια της επισιτιστικής βοήθειας
• την απραξία στο πρόγραμμα της γούνας,
• την απώλεια της εξισωτικής αποζημίωσης,

σειρά είχαν η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία στη Δυτική Μακεδονία και κυρίως στην ΠΕ των Γρεβενών.

Οι δύο αυτοί σημαντικότατοι παραγωγικοί τομείς χάνουν στην πενταετία, μόνο στα Γρεβενά 13,4 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, εκ των οποίων τα 2,7 εκ€ εντός του 2017.

Φυσικά για την Περιφέρεια συνολικά, η απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη και ανέρχεται περίπου στα 27 εκ€ για τα πέντε χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, καθώς από τους 1000 περίπου βιοκαλλιεργητές που μέχρι σήμερα εντάσσονταν στο πρόγραμμα κάθε χρόνο, φέτος εντάχθηκαν μόλις 300.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός της αβελτηρίας και της ανικανότητας της Περιφερειακής αρχής που πιστεύει πως η παρακολούθηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ γίνεται με τρόπο μαγικό και με κάποιον αυτόματο πιλότο.

Η ομολογία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρόσφατη σύσκεψη φορέων, ότι υπάλληλος του υπουργείου τους ενημέρωσε ότι η αλλαγή των κριτηρίων της προκήρυξης, που επέφεραν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα, ήταν επιταγή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, τρομάζει για την ανεπάρκεια και την προχειρότητα λειτουργίας της Περιφερειακής Αρχής αλλά κυρίως για την εκ των υστέρων αντίδρασή της με αναποτελεσματικά ψηφίσματα που γίνονται μάλλον για τα μάτια του κόσμου και όχι για την ουσία.

Η ανικανότητα τους αποκτά ακόμα μεγαλύτερες και δραματικότερες διαστάσεις αν συνυπολογίσουμε πως το τραγικό αυτό αποτέλεσμα μας προέκυψε μετά από την, μετά φανών και λαμπάδων, όπως συνηθίζεται εξάλλου, υποδοχή του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, προ εξαμήνου, οι οποίοι ξαναήρθαν και δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο στα Γρεβενά και την Περιφέρεια συνοδεύοντας τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Αγροτικής Πολιτικής, ο οποίος μάλιστα …..επισκέφθηκε και μια μονάδα που μεταποιεί βιολογικά αγροτικά προϊόντα!!!

Τότε, είδαμε τον Περιφερειάρχη και τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αρχής να καμαρώνουν και να διαβεβαιώνουν πως κατέστησαν σαφή τα σχετικά αιτήματα τους.

Το αποτέλεσμα τους διαψεύδει πανηγυρικά, δυστυχώς, για τον τόπο και ειδικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Τι συνέβη άραγε; Δεν ήξεραν τι έπρεπε να πουν και να ζητήσουν (σ. σ. κάτι που δεν θα μας εξέπληττε), ή μήπως οι φίλοι της Κυβέρνησης τους συμπεριφέρθηκαν όπως σε όλα τα μείζονα θέματα για την περιοχή;

Τους αγνόησαν ως δεδομένους!

Το θέμα φυσικά είναι πως για μια ακόμα φορά χάνει ο τόπος, σε έναν ελπιδοφόρο παραγωγικό τομέα και ακόμα και αν αυτή η απώλεια αφορά μια μερίδα συμπατριωτών μας, τελικά μας αφορά όλους.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..
TAGGED: Γεωργία, Δυτική Μακεδονία,