Γιαννιτσοπούλου υποψήφια Δήμαρχος Αμυνταίου
ΡΟΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Γιατί το Φυσικό Αέριο καταλήγει μόνο στη Φλώρινα; Του Παντελή Γεώργου

Ημ/νία Ανάρτησης: 11 Αυγούστου, 2023

Γιατί το Φυσικό Αέριο καταλήγει μόνο στη Φλώρινα;

 

Οι εργασίες διασύνδεσης της πόλης της Φλώρινας με το φυσικό αέριο έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς και όπως όλα δείχνουν μέσα στο 2024 θα αρχίσει η διανομή και η χρήση του από τους πολίτες της πόλης. Το έργο αυτό αποτελεί σπουδαία υποδομή και θα ωφελήσει τόσο την τσέπη, όσο και την υγεία των κατοίκων. Όμως, είναι ένα έργο που έχει καθυστερήσει ήδη αρκετά χρόνια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και δεκαετίες σε σχέση με την Ευρώπη. Ενώ, αξίζει να σημειωθεί πως ήδη στη Γερμανία από 1/1/2024 σταματά η εγκατάσταση νέων καυστήρων φυσικού αερίου και γίνεται στροφή προς τις αντλίες θερμότητας.

Ο θυμόσοφος λαός λέει όμως «κάλιο αργά παρά ποτέ» και με βάση αυτό θα πρέπει να εξεταστεί η διασύνδεση όχι μόνο της πόλης της Φλώρινας, αλλά και των δημοτικών διαμερισμάτων του Νομού. Αφού, και οι 3 δήμοι του νομού αποτελούνται κατά βάση από μικρούς ή μεγαλύτερους οικισμούς, εκ των οποίων μερικοί απέχουν μερικά μέτρα από τον κεντρικό αγωγό του φυσικού αερίου, όπως για παράδειγμα το Ξινό Νερό και η Βεύη. Παρόλο, που υπάρχει η πρόβλεψη να συνδεθούν ορισμένοι οικισμοί του Δήμου Φλώρινας, αυτό δεν ισχύει για το Δήμο Αμυνταίου. Έτσι, ένας ολόκληρος δήμος με 26 οικισμούς είναι έξω από ένα σπουδαίο έργο. Τέλος, θα ήταν καλό να συζητηθεί και η χρήση του από επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφους, ως φθηνή μορφή ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, η μη διασύνδεση των δημοτικών οικισμών του νομού θα οδηγήσει σε στεγαστικό πρόβλημα, αντίστοιχο του Αμυνταίου. Στο Αμύνταιο παρατηρείτε έντονη έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση ή αγορά και ο κυριότερος λόγος είναι η τηλεθέρμανση, η οποία προσφέρει φθηνή θέρμανση το χειμώνα, και έτσι το επιλέγουν πολλοί ως νέο τόπο κατοικίας. Μερικά από τα αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι πληθυσμοί των χωριών να μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς και τα σχολεία να κλείνουν ή να λειτουργούν με λιγότερες τάξεις. Αν αυτό συμβεί και στη Φλώρινα προσθέτοντας στην εξίσωση και τους φοιτητές τότε θα μιλάμε για εκτίναξη στις τιμές των ενοικίων καθώς η ζήτηση θα υπερβαίνει την προσφορά.

Συμπερασματικά, το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει μία σπουδαία ευκαιρία στη μείωση του κόστους διαβίωσης αλλά και στην αύξηση της επιχειρηματικότητας, όμως θα πρέπει να προσεγγίσει και άλλες περιοχές του νομού για να βοηθήσει τόσο τους κατοίκους των δημοτικών κοινοτήτων, όσο και την ίδια την πόλη. Καθώς, αν υπάρξει στεγαστική κρίση η εξοικονόμηση χρημάτων από το φυσικό αέριο θα πηγαίνει στα υψηλότερα ενοίκια, επομένως το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι πάλι το ίδιο.

Παντελής Γεώργου (custom)

Παντελής Γεώργου,

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας

Συμμαχία για την Ανάπτυξη, Γιώργος Αμανατίδης

TAGGED: Πολιτική,