Γιώργος Χατζημαρκάκης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Υδρογόνου υπέγραψαν κοινές δράσεις για την προώθηση του Υδρογόνου.

Ημ/νία Ανάρτησης: 12 Μαρτίου, 2023

 

Η Επιτροπή και βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς υπέγραψαν την 1η Μαρτίου κοινή δήλωση, στην οποία τονίζεται η σημασία των συνεχών προσπαθειών έρευνας και καινοτομίας για το ανανεώσιμο υδρογόνο. Με τη δήλωση αυτή, η Επιτροπή, ο ευρωπαϊκός κλάδος του υδρογόνου, η επιστημονική κοινότητα και οι ευρωπαϊκές περιφέρειες, δεσμεύονται να εντείνουν και να επιταχύνουν τις κοινές δράσεις τους για την έρευνα, την ανάπτυξη, την επίδειξη και τη διάδοση των κοιλάδων υδρογόνου. Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο τα εν λόγω κέντρα παραγωγής ενέργειας που συμβάλλουν στους στόχους του σχεδίου REPowerEU και του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας, συνδέουν την παραγωγή, τη μεταφορά υδρογόνου και διάφορες εφαρμογές αιχμής —από την καθαρή κινητικότητα έως τις βιομηχανικές πρώτες ύλες— δημιουργώντας πλήρως λειτουργικές και βιώσιμες ομάδες προσφοράς και ζήτησης και προωθώντας την ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Με την κοινή δήλωση απευθύνεται επίσης έκκληση για βιώσιμες επενδύσεις, ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης, ανταλλαγή γνώσεων, προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης σε δεξιότητες και δημιουργία περιφερειακών δικτύων υδρογόνου και διασυνδέσεων των κοιλάδων υδρογόνου.

Η Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Οι κοιλάδες υδρογόνου συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και καινοτομίας για το υδρογόνο. Αποδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης καινοτομίας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις της εποχής μας. Θα επιτύχουμε γρήγορα τον στόχο που έχουμε θέσει για διπλασιασμό του αριθμού των λειτουργικών κοιλάδων υδρογόνου έως το 2025.»

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου “Hydrogen Europe” Γιώργος Χατζημαρκάκης με δήλωσή του τόνισε: «Ήταν τιμή για μένα να υπογράψω μαζί με την Επίτροπο Mariya Gabriel και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς μια κοινή δήλωση που υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των συνεχών προσπαθειών στην έρευνα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και καινοτομίας.

Μέσω αυτής της δήλωσης, η Επιτροπή, μαζί με την ευρωπαϊκή βιομηχανία υδρογόνου, την επιστημονική κοινότητα και τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, δεσμεύεται να εντείνει και να επιταχύνει κοινές δράσεις στην έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανάπτυξη των κοιλάδων υδρογόνου.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική της ΕΕ για το Υδρογόνο και συμβάλλοντας στους στόχους του Σχεδίου REPowerEU και του Βιομηχανικού Σχεδίου Πράσινης Συμφωνίας, αυτές οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνδέουν την παραγωγή υδρογόνου, τη μεταφορά και μια σειρά από εφαρμογές αιχμής – από καθαρή κινητικότητα έως βιομηχανική πρώτη ύλη – δημιουργώντας πλήρως λειτουργικές και βιώσιμες  συστάδες προσφοράς και ζήτησης, προάγοντας την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και ως αποτέλεσμα προώθηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Η κοινή δήλωση ζητά επίσης βιώσιμες επενδύσεις, ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ χρηματοδότησης, ανταλλαγή γνώσεων, τόνωση της ανάπτυξης. της εκπαίδευσης και κατάρτισης για καινοτομία και τη δημιουργία περιφερειακών δικτύων υδρογόνου και διασυνδέσεων μεταξύ των κοιλάδων υδρογόνου.»

Η κοινή δήλωση υπογράφτηκε  σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση έφερε σε επαφή πάνω από 300 κορυφαίους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου του υδρογόνου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο Autoworld των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο Γκαμπριέλ, την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Σύμπραξης για το Καθαρό Υδρογόνο  Μελίσσα Βερύκιου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hydrogen Europe  Γιώργο Χατζημαρκάκη και τον Πρόεδρο του Hydrogen Europe Research Λουίτζι Κρέμα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Γιώργος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη Ελληνικά Περιφέρεια που έγινε Μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου.

Χάρη στη μακροχρόνια στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας για το υδρογόνο, η ΕΕ έχει καταστεί παγκόσμια πρωτοπόρος σε βασικές τεχνολογίες υδρογόνου, ιδίως στις ηλεκτρολυτικές κυψέλες, τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου και τις κυψέλες καυσίμου σε κλίμακα μεγαβάτ. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη στηρίζει την Kοινή Eπιχείρηση «Καθαρό υδρογόνο»(CHJU) με 1 δισ. ευρώ, το οποίο συμπληρώνεται με ίσο ποσό από τη βιομηχανία και τους ερευνητικούς εταίρους. Στο πλαίσιο του REPowerEU, η Επιτροπή διέθεσε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ στην CHJU για την επιτάχυνση της δημιουργίας κοιλάδων υδρογόνου.

Η Επιτροπή πρόσφατα χορήγησε και περίπου 4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Erasmus+ για μια μακροπρόθεσμη σύμπραξη μεταξύ της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων δεξιοτήτων για την οικονομία του υδρογόνου.

Και άλλα προγράμματα της ΕΕ προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις στις κοιλάδες υδρογόνου, όπως ο Mηχανισμός Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας, τα ταμεία της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο των σχετικών προτεραιοτήτων έξυπνης εξειδίκευσης και ο Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο YouTube
TAGGED: Ευρωπαική ένωση,