Γιώργος Λιάνης: Αγαπώ παράφορα τους ποιητές και δεν το κρύβω !!

Ημ/νία Ανάρτησης: 13 Αυγούστου, 2011

 

lianhs082011
Δεν είναι τυχαίο που οι «Πρέσπες» με πολλές αφορμές έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν κυρίως με ζητήματα που έχουν σχέση με μεγάλες προσωπικότητες της ποίησης.
Μην ξεχνάτε ότι είμαστε σχεδόν ο μόνος τόπος που τίμησε τον Ελύτη πριν λίγα χρόνια. Προηγηθήκαμε όλων των άλλων, αφιερώνοντας πέρσι όλες τις εκδηλώσεις στον Νίκο Γκάτσο και σήμερα ερχόμαστε με μια καινοτόμο ιδέα του Κώστα Γεωργουσόπουλου να συνδέσουμε τις δύο μεγάλες επετείους που γιορτάζει η χώρα. Εκατό χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Εκατό χρόνια από την γέννηση του Ελύτη… Ή όπως του αρέσει του Γεωργουσόπουλου να λέει «όταν ο ένας πέθανε ο άλλος γεννιότανε». Τι ωραίο που είναι αυτό για τα γράμματά μας!
Οι «Πρέσπες» στο μέλλον θα τιμήσουν κι άλλους ποιητές. Τον Κωστή Παλαμά ας πούμε. Δεν τιμήθηκε με Νόμπελ και προτιμήθηκε αντί για αυτόν μια μετριότατη ιταλίδα μυθιστοριογράφος.  Ο Κ.Π Καβάφης. Ούτε αυτός τιμήθηκε με το Νόμπελ, ήταν αουτσάιντερ τότε, αλλά μόλις είχε αρχίσει να μελετάται το έργο του. Σήμερα κοινό τόπο οι ξένοι θεωρούν τον Καβάφη έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές του αιώνα μας.
Τον τίτλο αυτόν ο Ελύτης τον χαρίζει στον Διονύσιο Σολωμό, που λέει ότι «αν δεν ήταν κλεισμένος στην ελληνική γλώσσα που μιλιέται μόνο από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τότε θα ήταν μέσα στους δέκα καλύτερους ποιητές όλων των εποχών».
Και ο Άγγελος Σικελιανός δεν χάρηκε το Νόμπελ. Εκείνο το Νόμπελ χάθηκε όπως έχω διαβάσει γιατί έλληνες «Ιούδες» παρενέβησαν στους σουηδούς ακαδημαϊκούς και τον κατηγόρησαν για τα γνωστά.
Οι «Πρέσπες» χρωστάνε λοιπόν αφιερώματα για τον Σολωμό, τον Κάλβο, τον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Σικελιανό, τον Καζαντζάκη και τον Γιάννη Ρίτσο. Υπόσχομαι, να είμαστε γεροί, ότι θα το κάνουμε.
Φέτος όμως τολμάμε. Όλοι γιορτάζουν αυτούς τους δύο ποιητές. Αλλά μόνο εμείς τολμάμε να τους γιορτάσουμε ενωμένους. Έχουν κάτι κοινό. Πέρα από το ότι είναι και τα δύο μαγικά πρόσωπα και οι δύο κουβαλούν ένα αιγαιοπελαγίτικο μυστήριο. Ο Παπαδιαμάντης από την Σκιάθο και ο Ελύτης από την Μυτιλήνη.
Με τίποτα δεν θέλω να πω αυτό που κατά κόρον λέγεται, ότι ο Ελύτης είναι ποιητής του Αιγαίου και ότι ο άλλος ποιητής της Σκιάθου. Ακούστε τι λέει ο Ελύτης για τον Παπαδιαμάντη στο εξαιρετικό του δοκίμιο «Η μαγεία του Παπαδιαμάντη».  Αναρωτιέται: «η Σκιάθος γέννησε τον Παπαδιαμάντη ή ο Παπαδιαμάντης την Σκιάθο;» Και συλλογίζεται εξαίσια.
«Πώς αυτά τα περίπου εξήντα τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τις τρεις  χιλιάδες ψυχές, έφτασαν να αποκτήσουν την σημασία ολόκληρης ηπείρου;»

 

TAGGED: Πρέσπες,