
Το ενδεχόμενο αυτό επισημαίνουν τουρκικές εφημερίδες, συνδέοντάς το με τις πρωτοβουλίες εξόρυξης φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ στο κοίτασμα Λεβιάθαν.
Μάλιστα, η εφημερίδα «Cumhuriyet» δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο» . Στην ανταπόκριση γράφει ότι η απόφαση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» να ξεκινήσει γεωτρήσεις την 1η Οκτωβρίου, οδήγησε σε ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ότι παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν στην απόφασή τους.
Φιλοξενείται δήλωση της Κυπρίας ΥΠΕΞ κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της στην Αθήνα ότι το θέμα θα μεταφερθεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του προσεχούς μήνα στην Πολωνία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται και ειδήσεις στον ελληνικό Τύπο, η Ελλάδα, το Ισραήλ και ο «ελληνοκυπριακός τομέας» φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να κινηθούν από κοινού στην Ανατολική Μεσόγειο.