Η Ομάδα εκπαιδευτικής Ρομποτικής Αμυνταίου στην ολυμπιάδα στο ABU DHABI

Ημ/νία Ανάρτησης: 24 Νοεμβρίου, 2011

Η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής Αμυνταίου, συμμετείχε εφέτος για πρώτη φορά, μετά την πρώτη θέση που κατέκτησε στον εθνικό διαγωνισμό, στην ολυμπιάδα εκπ. Ρομποτικής που έγινε στο ABU DHABI των Η.Α.Ε. από 18-20 Νοεμβρίου 2011.

Στην τελική κατάταξη πήρε την 22η θέση ανάμεσα σε 53 ομάδες από 36 χώρες (συνολικά διαγωνίστηκαν 13000 ομάδες στους εθνικούς διαγωνισμούς). Το γεγονός ότι στην πρώτη της συμμετοχή σε παγκόσμιο διαγωνισμό κατέκτησε μια θέση πάνω από τη μέση, δείχνει τις δυνατότητες που έχει το Δημόσιο Σχολείο, η  Ελληνική περιφέρεια και ότι ο Έλληνας μαθητής δεν υστερεί σε δυνατότητες από μαθητές άλλων προηγμένων χωρών, παρά μόνο σε υποδομές και στήριξη από το κράτος.

Ο διαγωνισμός είχε αυξημένο συντελεστή δυσκολίας σε σχέση με τον εθνικό.  Στους μαθητές του 2ου Δημοτικού Αμυνταίου, Ελευθεριάδη Γιώργο και Βαλάντη και Ηλιάδη Κων/νο και όταν απομακρύνθηκε ο προπονητής Ηλιάδης Παύλος, ανακοινώθηκε η επιπλέον δυσκολία : έπρεπε να διασχίσουν τον λαβύρινθο και να συλλέξουν 5 μπαλάκια που τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένες θέσεις, αντί για 3 που αρχικά προέβλεπε αρχικά ο διαγωνισμός, ενώ η διαδρομή του λαβύρινθου άλλαζε σε κάθε μια από τις 3 προσπάθειες. Αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις απέναντι σε χώρες με παράδοση στην εκπ. ρομποτική και κατάφεραν μια αξιοπρεπή επίδοση.

Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που αποκτήθηκε είναι πολύ μεγάλη. Εκτός του διαγωνιστικού μέρους, υπήρχαν παράλληλες δράσεις, όπως ο διαγωνισμός της δημιουργικής κατηγορίας open, η κατηγορία επίδειξης lego specialist, οι αγώνες robofootball, η δημιουργική κατηγορία green city και ημερίδες για τους προπονητές.

Η αποστολή στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής  Ρομποτικής 2011 δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την οικονομική στήριξη ανθρώπων, φορέων και εταιριών ευαισθητοποιημένων σε εκπαιδευτικά και τεχνολογικά θέματα. Οι προπονητές ειλικρινά ευχαριστούμε όσους βοήθησαν αυτή την προσπάθεια.