
Οι γάλλοι τυροκόμοι ζητούν το κατσικίσιο γάλα της Φλώρινας
Κατέκτησαν” τη γαλλική γαστρονομία και την παγκόσμια κουζίνα με την ποικιλία των γεύσεων και των αρωμάτων τους, τη μαλακή υφή και την ελαφρά όξινη γεύση τους, τις ιδιαιτερότητές τους με στρώσεις μούχλας, στάχτης ή μπράντι, τα διαφορετικά είδη κρούστας και το σχήμα τους: στρογγυλό, τετράγωνο, κυλινδρικό, ή πυραμίδας. Τα γαλλικά κατσικίσια τυριά αναζητούν πλέον πρώτη ύλη στην Ελλάδα και μάλιστα στη περιοχή μας στη Φλώρινα, εδώ που οι κατσίκες βόσκουν κυρίως στη φύση και τρέφονται με θυμάρι, ρίγανη και άλλα αρωματικά βότανα της ελληνικής γης.
Με κίνητρο αυτή την ξεχωριστή ποιότητα και ενδεχομένως νέες γεύσεις στα γαλλικά κατσικίσια τυριά, δύο Γάλλοι επιχειρηματίες, επικεφαλής μεγάλων ομίλων της χώρας τους, μαζί με τους συμβούλους τους αναζητούν αυτές τις μέρες συνεργασίες στη Φλώρινα για την εξασφάλιση οκτώ εκατομμυρίων τόνων κατσικίσιου γάλακτος το χρόνο! “Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με δέκα κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες της περιοχής μας.
Η γαλλική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις σταβλικές εγκαταστάσεις προκειμένου να δει από κοντά τις κτηνοτροφικές υποδομές και να διαπιστώσει τη δυναμική του κλάδου. “Στην περιοχή μας, οι κατσίκες μεγαλώνουν στα βουνά και είναι ελευθέρας βοσκής, στοιχείο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη γαλλική πλευρά, καθώς το γάλα, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, είναι βιολογικό” .
Ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδων των γαλλικών εταιρειών στη βιομηχανική περιοχή της Φλώρινας προκειμένου να γίνεται μια κατ’ αρχήν επεξεργασία του γάλακτος.