Η μουσική παράσταση «Δός μοι τοῦτον τον ξένον» στη Βασιλική Αγίου Αχιλλείου στην ομώνυμη νησίδα της Μικρής Πρέσπας

«Δός μοι τοῦτον τόν ξένον»

Σαβίνα Γιαννάτου – Ευγένιος Βούλγαρης – Γιάννης Μεσσαλάς

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Βασιλική Αγίου Αχιλλείου στην ομώνυμη νησίδα της Μικρής Πρέσπας

 

Ώρα έναρξης : 21:30

 

Η μουσική παράσταση «Δός μοι τοῦτον τον ξένον» εντάσσεται στο πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το 2021 και  προτείνει μια εναλλακτική ανασύνθεση επιλεγμένων ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας από τη συλλογή «Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα» του Γεωργίου Ραιδεστινού (1833 – 1889). Με την εκφραστική δυναμική του τοξωτού ταμπουρά (yaylitanbur), ενός οργάνου που εμπνέεται από τη δυναμική και το ηχόχρωμα της ανθρώπινης φωνής, η μουσική ακινητοποιεί τον χρόνο και ακροβατεί ανάμεσα στην εσωτερικότητα, την καθημερινότητα και την πνευματικότητα. Φιλοδοξεί να αναδείξει τη βαθιά επικοινωνιακή δύναμη του θρησκευτικού μέλους και να συνεισφέρει εν τέλει σε μια εναλλακτική «ιέρωση» της πραγματικότητας.
Ο λόγος και η κίνηση όμως δεν απουσιάζουν. Κτίζονται φωνητικές αυτοσχεδιαστικές γέφυρες πάνω στους ύμνους, εκκινώντας ένα διάλογο ανάμεσα στις φόρμες της βυζαντινής παράδοσης και τις ανοικτές αυτοσχεδιαστικές σύγχρονες φόρμες. Ανάμεσα στην οπτική της ψυχής ως σταθερό σχήμα και τη συμπληρωματική της ως αεικίνητο περιεχόμενο.
Η οπτική επένδυση της παράστασης επιχειρείται μέσα από τη συναισθηματικά συνταρακτική συρραφή φιλμικών στιγμών από το έργο του Pier Paolo Pasolini «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον».

 

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

 

Συντελεστές:
Ευγένιος Βούλγαρης,  yaylitanbur
Γιάννης Μεσσαλάς, yaylitanbur
Σαβίνα Γιαννάτου, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί / Performance
Βασίλης Βανταράκης, Εικαστικό Videoediting, projection
Παραγωγή: Creativa

 

Με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Πρεσπών

 

Είσοδος Δωρεάν

Οι θεατές πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή λειτουργία ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων σε ανοικτούς (υπαίθριους) χώρους με αποκλειστικά καθήμενους θεατές.

 

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

 

Creativa  –  Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας

Pin It

Αφήστε μια απάντηση