ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Σύμφωνα με το Π.Δ.304/2001 το οποίο εκδόθηκε σε εξουσιοδότηση του Ν. 2645/1998, καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
Η εν λόγω επέτειος έχει σκοπό να τονίσει και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.
Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025, στην πόλη της Φλώρινας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις μνήμης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας “Ο Άγιος Μηνάς”.
1. Γενικός Σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα (8:00 π.μ.) μέχρι και τη δύση του ηλίου της 14ης Σεπτεμβρίου 2025.
2. Φωταγώγηση όλων των Καταστημάτων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου της 14ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις πρωινές ώρες της 15ης Σεπτεμβρίου 2025.
Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025
• Ώρα 07:00: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος.
• Ώρα 10:15: Ιερό Μνημόσυνο για τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας, όπου θα παραβρίσκονται οι σημαιοφόροι των Σχολικών Μονάδων της πόλης.
• Ώρα 10:45: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη (οδός Κιουταχείας, κοντά στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό), όπου θα παραβρίσκονται οι σημαιοφόροι των Σχολικών Μονάδων.
• Ομιλία για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την κα. Αναστασία Κόλλη Κωφίδου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας “Ο Άγιος Μηνάς”.
• Κατάθεση στεφάνων από τους :
Βουλευτές Π.Ε. Φλώρινας
Δήμαρχο Φλώρινας
Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας
Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Φλώρινας (Διοικητή 1ου Συντάγματος Πεζικού)
Εκπρόσωπο Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Αστυνομικό Διευθυντή Φλώρινας
Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας
Πρόεδρο Κοινότητας Φλώρινας
Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Φλώρινας
Σύλλογος – Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Φλώρινας
Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Φλώρινας
Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Φλώρινας
Σύλλογος Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς»
Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας
Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου ή άλλου Φορέα επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, κατόπιν επικοινωνίας με το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας στα τηλέφωνα 23853 50400 και 50419, το αργότερο έως το μεσημέρι (14:30) της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου 2025.
Σιγή ενός λεπτού
Εθνικός Ύμνος
Πέρας Τελετής
Συμμετοχή στις Εκδηλώσεις
Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος παρακαλούνται να παραστούν οι Τοπικές Αρχές και οι πολίτες.


















