Καταιγιστικές οι πολιτικές εξελίξεις

Ημ/νία Ανάρτησης: 3 Νοεμβρίου, 2011
Καταιγιστικές οι πολιτικές εξελίξεις
Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Αγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες και την απαίτηση των δύο Ευρωπαίων ηγετών για δημοψήφισμα επί της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ , αλλά και την προειδοποίησή τους ότι δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση αν δεν υιοθετηθούν πλήρως οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.
Αρκετοί υπουργοί αλλά και βουλευτές του κυβερνώνοντος κόμματος, με πρώτο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, γνωστοποίησε ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση  αντίθεσή της με τη διενέργεια δημοψηφίσματος εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελενα Παναρίτη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η θέση της αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
«Δεν θα συναινέσω σε ένα δημοψήφισμα και δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην καταστροφή της χώρας μου», δήλωσε η κ. Παναρίτη στο Real FM, ωστόσο αργότερα διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ψηφίσει κατά της κυβέρνησης στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αρνούμενη να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.
Υπό το βάρος των εξελίξεων συνεδριάζει στις 12 μ. το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, μετά την επιστροφή του τα ξημερώματα από τις Κάννες.
Τόνισε παράλληλα την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου «υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης», αν θέλουμε, όπως είπε, «να προστατεύσουμε τη χώρα».
Απευθυνόμενος μάλιστα προς τη ΝΔ επισήμανε ότι «όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη».
«Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος τάσσεται γενικότερα κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος αυτή τη στιγμή. «Υπό αυτές τις συνθήκες το δημοψήφισμα είναι ό,τι ακριβώς δεν χρειάζεται η χώρα», δήλωσε στο Reuters η εν λόγω πηγή.
Την αντίθεσή του σε δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή στην ευρωζώνη δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μιλώντας στη ΝΕΤ.
Επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνει δημοψήφισμα με αντικείμενο τη δανειακή σύμβαση και απέρριψε το τελεσίγραφο Μέρκελ – Σαρκοζί.
Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κάλεσε τον πολιτικό κάσμο μιλώντας στο ράδιο Λέχοβο 97.1 ο βουλευτής Γιώργος Λιάνης
Σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία για να καθοριστούν συλλογικά οι εξελίξεις ζητεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.
Σε δήλωσή του ο κ. Σκανδαλίδης υποστηρίζει ότι η ΚΟ πρέπει συζητήσει ανοιχτά όλα τα κρίσιμα θέματα και να αποφανθεί με ψηφοφορία για την πορεία της χώρας και της παράταξης.
Αλλιώς, όπως αναφέρει, δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Τονίζει ακόμη ότι «στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη», σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».
«Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο», δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ότι επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει πως πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς, όπως υπογράμμισε, «η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές».
H κίνηση Βενιζέλου ανταποκρίνεται στα πιστεύω μου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε την ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων, καθώς όπως είπε, «η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες κατ’ εξαίρεσιν και η κρίση είναι εκτός ορίων».
Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε τέλος, την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας ότι ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, έχει την ευθύνη να τα συγκαλέσει.
Καταλήγοντας απηύθυνε μήνυμα στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ, καλώντας τη «να συμβάλει στην ενότητα», ώστε να δοθεί βάρος στην ασφάλεια της χώρας, καθώς όπως είπε, «δεν μπορεί να δώσουμε εδώ και τώρα λύση».
Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι να συγκροτηθεί άμεσα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με στόχο τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και μετά να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, επανέλαβε η Βάσω Παπανδρέου και κάλεσε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Όχι» στο δημοψήφισμα για το ευρώ και άμεση σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ σε δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποσύρει το δημοψήφισμα.
Οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος είναι υπόλογοι, υπογράμμισε ο κ. Λιντζέρης στην αιχμηρή δήλωσή του. Το αίτημα διακυβέρνησης είναι περισσότερο εμφανές, η χώρα δεν μπορεί χωρίς κεντρική διεύθυνση, πρόσθεσε και τόνισε την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, απευθύνοντας ταυτόχρονα ονομαστική έκκληση προς όλους του πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα εθνικό πολιτικό συμβούλιο για να αποφευχθεί, όπως είπε, η εθνική καταστροφή.
Γ. Μιχελάκης: Μόνη λύση οι εκλογές
«Αυτό το δημοψήφισμα διαλυει κατ’ αρχήν την κυβερνητική παράταξη», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές, πως το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει.
Ερωτηθείς αν η ΝΔ συναινεί στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ο κ. Μιχελάκης απέφυγε να τοποθετηθεί, αναφέροντας ότι θα υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση σε μερικές ώρες.
Οπως είπε, η δανειακή σύμβαση είναι αναπόφευκτη και πως η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση για το μνημόνιο που τη συνοδεύει. «’λλο πράγμα η δανειακή σύμβαση, άλλο πράγμα οι πολιτικές που τη συνοδεύουν», κατέληξε.
Γ. Καρατζαφέρης:
Πριν από έξι μήνες είχα πει στο Γ. Παπανδρέου φύγε τώρα, για να φύγεις αξιοπρεπώς, σήμερα ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να φύγει αξιοπρεπώς, παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως πλέον δεν έχει σημασία το «ναι» ή το «όχι» του κ. Παπανδρέου.
Εξαιρετική σημασία, επεσήμανε, έχει το «ναι» του κ. Σαμαρά στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά λέγοντας πως αν το μεσημέρι ο αρχηγός της ΝΔ πει «ναι» στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, στις 12.15 θα έχει σχηματιστεί, επικαλούμενος ταυτόχρονα ασφαλείς πληροφορίες για το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της.
Λόγω των εξελίξεων αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έγινε γνωστό από την Προεδρία. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει στις 12.30 το μεσημέρι.
Ντ. Μπακογιάννη: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για εφαρμογή της συμφωνίας
Ποτέ η χώρα δεν βρέθηκε τόσο κοντά σε μία άτακτη χρεοκοπία, παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη και κάλεσε όλους να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το οποιοδήποτε προσωπικό ή το κομματικό συμφέρον.