Κικίλιας: Μετά τις 27 Απριλίου οι ανακοινώσεις για χαλάρωση των μέτρων

Οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση των μέτρων λόγω του κορωνοϊού θα γίνουν μετά τις ‪27 Απριλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά με προϋποθέσεις και προφυλάξεις, τονίζει σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας. «Σας θυμίζω το πρώτο μέτρο που λάβαμε ήταν η απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, που τόσο μεγάλη ζημιά έκαναν σε άλλες χώρες.

Το δεύτερο μέτρο ήταν το κλείσιμο των σχολείων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της επιτροπής. Ειδικά τα μικρά παιδιά, δε θα μπορούσαν να πάρουν και να τηρήσουν μέτρα προστασίας, όπως το να βάζουν αντισηπτικό και να μην πλησιάζουν το ένα το άλλο ή να μη βάζουν τα χέρια στο πρόσωπό τους. Θα διέσπειραν έτσι, άθελα τους, τον ιό στους μεγαλύτερους και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Είναι και ίδια η δομή της ελληνικής κοινωνίας τέτοια, η αλληλεγγύη και η αλληλο-στήριξη στην οικογένεια δηλαδή, που μας έκανε να προχωρήσουμε πρώτα με τα σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά με προϋποθέσεις και προφυλάξεις. Και βέβαια, κύριο μέλημά μας είναι τα παιδιά, που φέτος δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και περνούν, όπως ξέρετε, μεγάλη αγωνία αυτά και οι οικογένειες τους» τονίζει ο Β. Κικίλιας. Ερωτηθείς για το ποιο μέτρο θα αρθεί πρώτο ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «Η πανδημία απέδειξε ότι πολιτική δεν είναι η επικοινωνία και οι μεγαλοστομίες, αλλά η εγγύηση και η διασφάλιση της ζωής των πολιτών.

Οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση θα γίνουν μετά τις 27 Απριλίου. Είναι στο χέρι όλων μας, μέχρι τότε να τηρήσουμε τα μέτρα, επιδεικνύοντας επιμονή, υπομονή και αλληλεγγύη. Αυτό θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κορωνοϊού. Αναφερόμενος στους ηλικιωμένους, ο Β.Κικίλιας είπε πως «Τους ζητούμε να επιδείξουν υπομονή σε αυτή τη δύσκολη φάση του περιορισμού που ζουν. Αποδείξαμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για αυτούς. Μόλις οι επιστήμονές μας δώσουν το πράσινο φως, οι περιορισμοί θα αρθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ είπε πως στόχος του Υπουργείου είναι να φτάσει τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή να έχουμε και στη χώρα μας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες. «Μετατρέψαμε τη κρίση σε ευκαιρία, αναμορφώνοντας το ΕΣΥ. Αυτή η προσπάθεια όχι απλά δεν θα ανασταλεί, αλλά θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από το Βήμα της Κυριακής & lifo

Pin It

Αφήστε μια απάντηση