ΚΚΕ-Ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα στη μόρφωση

Την Κυριακή (13/3/2011) το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι καταργούνται 1933 σχολεία (1523 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 410 στη Δευτεροβάθμια) και συγχωνεύονται σε 877.

Η κατάργηση εκατοντάδων σχολικών μονάδων αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στην προώθηση

του σχολείου της αγοράς.

Δεκάδες σχολικές μονάδες κλείνουν / συγχωνεύονται και στο Νομό Φλώρινας (2 Γυμνάσια και πάνω από 60 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία).

Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά απλά και μόνο οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της Εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας που υλοποιεί τη διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ακόμα παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτό είναι το «νέο σχολείο της αγοράς», όπου οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούν με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα. [Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστες από τις σχολικές μονάδες που συγχωνεύονται είναι μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία. Το 80% των περιπτώσεων έχουν σαν μοναδικό κριτήριο το σχεδιασμό για το σχολείο της αγοράς].

Πρέπει να σημάνει λαϊκός ξεσηκωμός. Από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς, ταξικά συνδικάτα πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων.

* Για να μην κλείσει κανένα σχολείο.

* Για σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

* Καμιά τάξη πάνω από 20 μαθητές.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Εκπαίδευση.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών μορφωτικών αναγκών. Για Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, ως προϋπόθεση για Λαϊκή Παιδεία.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση