Κορέστεια: χώρος, μνήμη, ιστορία

Ημ/νία Ανάρτησης: 1 Αυγούστου, 2022

Κορέστεια: χώρος, μνήμη, ιστορία

Η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ (Ε.Δ.Ι.Α.) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1940-1974» αφιερώνει τη φετινή, 14η Θεματική Εκδήλωσή της, στα Κορέστεια, στα ‘πλίθινα χωριά της λήθης’, όπως δικαιολογημένα έχουν χαρακτηριστεί, προκειμένου να αναδείξουμε τις μοναδικές  αρχιτεκτονικές και δομικές ιδιαιτερότητές τους, καθώς επίσης το ιστορικό φορτίο και τη διαδρομή τους στη δίνη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

Η «ΕΔΙΑ Μακεδονίας 1940-1974» ιδρύθηκε στις 2/11/2000 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από αγωνιστές/τριες της Αντιφασιστικής και Αντιδικτατορικής Αντίστασης, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς δασκάλους, δημοσιογράφους και πολίτες που ασχολούνται με τη Δημόσια Ιστορία. Στόχος μας δεν είναι μόνο η διάσωση, συλλογή, μελέτη ντοκουμέντων και μαρτυριών για την περίοδο 1940-1974, αλλά και η δημόσια παρουσίασή τους, ώστε η ιστορική μνήμη να είναι επισκέψιμη.

Με αυτό το σκεπτικό διοργανώνουμε:

 

α) εκδήλωση το Σάββατο 27 Αυγούστου, στις 6.30.μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, με θέμα  Κορέστεια: χώρος, μνήμη, ιστορία, προκείμενου έγκριτοι ιστορικοί και συγγραφείς να παρουσιάσουν τις μελέτες τους για την αρχιτεκτονική κληρονομιά  της περιοχής και τον αντίκτυπο των ιστορικών γεγονότων στην εξέλιξη των Κορεστείων.

 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΝΑΝΗΣ: Κορέστεια, ‘τα χωριά της λήθης’

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ: Πρόσωπα και ταυτότητες στα Κορέστεια στις αρχές του 20ου αιώνα: Παπά-Σταύρος Τσάμης Πισοδέρι, Ρίστε Κότε Ρούλια, Γερμανός Καραβαγγέλης Καστοριά

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ: Το καθεστώς κατοχής στα Κορέστεια

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ: Η κινηματογραφική περιπέτεια των Κορεστείων

 

β) ξενάγηση στα Κορέστεια της Καστοριάς, την Κυριακή 28 Αυγούστου, 10.30 π.μ.

 

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Ηλία Νικολακόπουλο και έχει την υποστήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς’.

TAGGED: Καστοριά,