Ξεκίνησαν & συνεχίζουν οι Νέοι Αγρότες Καστοριάς

Ημ/νία Ανάρτησης: 6 Ιουλίου, 2011

Την Τετάρτη, 13-7-2011, στις 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Τοιχιό Καστοριάς προσκαλούνται οι Νέες και οι Νέοι Αγρότες Καστοριάς, αλλά και όποιος άλλος ενδιαφέρεται, σε συνάντηση-συζήτηση για «το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου».

Η συνάντηση είναι η πρώτη από τις πέντε συναντήσεις που αποφάσισε να οργανώσει η υπό σύσταση ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ την δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα, σε διάφορες πόλεις της Καστοριάς. Θα ακολουθήσει το Άργος Ορεστικό (10-8-2011), η Μεσοποταμία (14/9/2011), η Κορησός (12/10/2011) και η Καστοριά.

Παράλληλα προτίθενται οι Νέοι Αγρότες να μετέχουν με αντιπροσωπείες από την ΕΝΑ Καστοριάς στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Χίο, 9-11/9/2011 και στο Συνέδριο για «Το κοινό μέλλον υπαίθρου & πόλης», στο Ζάππειο, 27/9/2011, όπου ελπίζεται ότι θα καταγραφούν σημεία συνεργασίας των αγροτών και των αστών, σε μια προσπάθεια να κάνουν όλοι την Γεωργία τρόπο ζωής.

Με κεντρικό εισηγητή τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, οι Νέοι Αγρότες θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν στοιχεία για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, έχοντας ανά χείρας την εγκριθείσα πρόταση του ψηφίσματος Dess από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 23-6-2011.

Άλλωστε στις 29-6-2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το χρηματοδοτικό σχήμα που προβλέπει 371.050.000€ για την περίοδο 2014-2020 στον αγροτικό τομέα έναντι 383.875.000€ για την περίοδο 2007-2013, δηλαδή πολύ μικρή συνολική διαφοροποίηση, που όμως έχει πολύ σημαντικές αλλαγές, όπως πχ ότι οι όποιες χρηματοδοτήσεις προβλέπεται να γίνονται μόνο στους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ …

Αυτό πάλι σημαίνει ότι πρέπει να καθορισθεί η έννοια ΕΝΕΡΓΟΣ αγρότης και αφού οργανωθούν οι ΕΝΕΡΓΟΙ αγρότες να διαπραγματευτούν εγκαίρως … Δυστυχώς στην ελληνική πραγματικότητα δεν έχει ξεκαθαρίσει επαρκώς το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων (πχ ο αγροτουρισμός δεν έχει ακόμα θεσμικό πλαίσιο, ενώ σε όλη την Ευρώπη γνωρίζουν ότι ο αγροτουρισμός είναι αγροτικό επάγγελμα). Και ακόμα δεν έχει διασαφηθεί επαρκώς ποιοι είναι οι αγρότες, ώστε να συστήσουν συλλογικές δομές που θα τους εκπροσωπούν ενιαία σε όλη την Ελλάδα.

Το ευρωκοινοβούλιο έχει ψηφίσει ότι οι αγρότες με τις δραστηριότητές τους προσφέρουν πολλά Δημόσια Αγαθά Δωρεάν, και τους αναγνωρίζουν ότι είναι στην ουσία, εξ επαγγέλματος, οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος. Στην ελληνική πραγματικότητα τα βοσκολίβαδα, το νερό, τα δάση και οι κλιματικές αλλαγές σχεδιάζονται χωρίς τους αγρότες, σε άλλο υπουργείο, ο αγροτουρισμός καθοδηγείται από άλλο υπουργείο και η αλιεία υπάγεται στο εφοπλιστικό υπουργείο. Οι Νέοι Αγρότες πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά και με τα θέματα του μέλλοντος του αγροτικού κόσμου, διότι μπορούν και θέλουν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα.

Πληροφορίες για την συνάντηση της Τετάρτης, 13-7-2011, στις 20.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Τοιχιό Καστοριάς

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..
TAGGED: Αγροτουρισμός,