Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Βουλή εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους μετατέθηκε η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Βουλή εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους μετατέθηκε η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η συζήτηση  του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχισθεί και αύριο, με απόφαση της σύσκεψης του Προεδρείου της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου κ. Νικολάου Βούτση. Η αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 09:00 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί περί τις 14:30, δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μέχρι σήμερα το απόγευμα είχαν μιλήσει μόνον οι μισοί περίπου από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές και αν η ψηφοφορία διεξαγόταν απόψε θα έπρεπε να κοπούν τουλάχιστον οι μισοί συνυπολογιζομένων των παρεμβάσεων Υπουργών και Πολιτικών Αρχηγών. Με δεδομένη τη δέσμευση για άνεση χρόνου στη διαδικασία και την τοποθέτηση όσων βουλευτών το επιθυμούσαν, δεν θα είχε κανένα νόημα -και για τον κόσμο που παρακολουθεί- και δεν θα ήταν σωστό να συνεχισθεί η συνεδρίαση όλη τη νύχτα και να διεξαχθεί η ψηφοφορία το πρωί, αφού δεν υπάρχει κανενός είδους πίεση ή δέσμευση για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι οι ομιλητές, μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα φθάσουν αύριο το μεσημέρι κοντά στους 230, περισσότεροι απ’ όσους τοποθετήθηκαν κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Παράλληλα με την κοινοβουλευτική διαδικασία κορυφώνονται απόψε και οι συγκεντρώσεις ενάντια στην κύρωση της Συμφωνίας.

Στο Σύνταγμα οι παμμακεδονικές ενώσεις και επιτροπές σε μία ύστατη προσπάθεια, όπως αναφέρουν «για την αποτροπή της κύρωσης της επαίσχυντης Συμφωνίας».

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να κατέβει σύσσωμος στο Σύνταγμα και να διατρανώσει την αντίθεσή του στο έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί μέσα στο Κοινοβούλιο» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ και η Επιτροπή για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή η κινητοποίηση, όπως σημειώνουν, «ίσως συνετίσει, έστω την τελευταία στιγμή, τα χέρια που ετοιμάζονται να υπογράψουν την ντροπιαστική παράδοση απαράδοτων εθνικών αξιών».

Η κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση – συλλαλητήριο, με θέμα: «Όχι στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ – Όχι στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε» στις 18.30, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Νωρίς το πρωί μέλη του ΚΚΕ ανήρτησαν στην Ακρόπολη δύο πανό με συνθήματα κατά της Συμφωνίας.

Συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία, στις 18.00 προγραμματίζει και η Λαϊκή Ενότητα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση