Λέχοβο  Τα είχε όλα η λαϊκή συνέλευση για τις ανεμογεννήτριες αλλά όχι απόφαση των κατοίκων (βίντεο & φωτο)

Ημ/νία Ανάρτησης: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Λέχοβο  Τα είχε όλα η λαϊκή συνέλευση για τις ανεμογεννήτριες αλλά όχι απόφαση των κατοίκων

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Λεχόβου με μοναδικό θέμα την εγκατάσταση ή μη των ανεμογεννητριών στις κορυφές τις «Γκολίνας» και του «Κορή»

Από τις πέντε ανεμογεννήτριες η μία θα εγκατασταθεί στα γεωγραφικά όρια του Λεχόβου και οι υπόλοιπες τέσσερις στον δήμο Καστοριάς

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, του Αντιπεριφερειάρσχη Σωτήρη Βόσδου, του Δημάρχου Αμυνταίου Άνθιμου Μπιτάκη, το παρόν έδωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι  Γιάννης Λιάσης και Βασίλειος Άμπας, Στέφανος Πράσσος , ο δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Ελευθεριάδης, περιβαλλοντικές οργανώσεις κάτοικοι του Λεχόβου και την ευρύτερη περιοχή.

Εκπρόσωποι της ΔΕΗ ανέπτυξαν τις θέσεις της εταιρίας για την εγκατάσταση των 5 τελικά ανεμογεννητριών απάντησαν σε ερωτήσεις των κατοίκων της περιοχής και φορέων του νομού.

Ο χάρτης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρευρισκομένων και συζήτηση που κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες,  οι τόνοι ανέβηκαν και η αντιπαράθεση  είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να αποχωρήσουν.

Ο δήμαρχος Αμυνταίου είπε ότι τα ανταποδοτικά οφέλη για το Λέχοβο και το δήμο είναι ελάχιστα, το 1/5 από τις 120 χιλιάδες ευρώ το χρόνο συνολικά, στο Λέχοβο θα έρχονται γύρω στα 10 χιλ ευρώ  ετησίως. Τόνισε ότι ο δήμος Αμυνταίου θα είναι στο πλευρό των κατοίκων όποια απόφαση και αν πάρουν.

Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης τόνισε ότι ο ίδιος και η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας είναι οι μοναδικοί στην Ελλάδα που έχουν πάρει απόφαση ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ, Αναφέρθηκε στην προσπάθεια για ενεργειακή αναβάθμιση ώστε η δυτική Μακεδονία να είναι η πρώτη πράσινη περιφέρεια και την στροφή προς το πράσινο υδρογόνο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Σωτήρης Βόσδου τόνισε ότι οι δίκες κερδίζονται με νομικά επιχειρήματα και όχι με τα θέλω του καθενός ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την απόφαση του γειτονικού δήμου Καστοριάς.

Οι εκπρόσωποι από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις τόνισαν ότι οι παρεμβάσεις στο περιβάλλον θα είναι πολύ μεγαλύτερες και οι επιπτώσεις  τόσο για τους κατοίκους όσο και την ίδια την φύση μακροχρόνιες.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν η εταιρία έχει πάρει άδεια εγκατάστασης οπότε και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν.

Οι λιγοστοί κάτοικοι που έμειναν μέχρι το τέλος αποφάσισαν να μην πάρουν κάποια απόφαση, μένει τώρα εάν θα ξαναγίνει κάποια συνέλευση η οποία θα πρέπει να ανακοινωθεί  αρκετές μέρες πριν.

   

Ακολουθήστε μας στο YouTube..

Ακολουθήστε μας στο YouTube..
TAGGED: Λέχοβο,