Λευτέρης Αυγενάκης ερώτηση για γουνοπαραγωγούς Καστοριάς

Ημ/νία Ανάρτησης: 16 Φεβρουαρίου, 2012

Τα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας εγκαταλείπονται!

Ο κλάδος γουνοπαραγωγών Καστοριάς πλήττεται ανεπανόρθωτα

Η παραγωγή και το εμπόριο ενδυμάτων γούνας αποτελεί την παραδοσιακή και σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στο νομό Καστοριάς και τη Σιάτιστα του νομού Κοζάνης. Μάλιστα η Καστοριά είναι από τις μοναδικές εναπομείνασες περιοχές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου συνεχίζεται ακόμη η επεξεργασία της γούνας και του δέρματος. Επιπλέον, η γουνοποιία είναι από τους ελάχιστους κλάδους στην Ελλάδα, που το 85% της επεξεργασίας του προϊόντος είναι χειροποίητο.

Περίπου οι μισές επιχειρήσεις στη Καστοριά ασχολούνται με το παραδοσιακό αυτό επάγγελμα και μάλιστα 566 από αυτές εξάγουν τα προϊόντα τους. 750 γουνοποιητικές επιχειρήσεις λειτουργούν και στη Σιάτιστα, με τις μισές να είναι εξαγωγικές. Συνολικά, απασχολούνται 10.000 εργαζόμενοι.

 

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοϊδη, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης φέρνει στην επιφάνεια την απειλή που δέχεται η ελληνική παραγωγή από τους αντίστοιχους ανταγωνιστές της στην Κίνα.

 

Αν και η Ρωσία αποτελεί το Νο 1 αγοραστή Ελληνικών προϊόντων γούνας, η Κίνα με φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης, επιχειρεί να αναλάβει τα ηνία στην παγκόσμια παραγωγή. Ο αγώνας είναι άνισος για τους έλληνες γουνοπαραγωγούς αφού ο κλάδος παράγει μόνο το 15% της πρώτης ύλης που χρειάζεται και λόγω οικονομικής κρίσης, αδυνατεί να καλύψει τις υπόλοιπες ανάγκες σε γουνοδέρματα.

 

Ο κ. Αυγενάκης ζητά να ενισχυθεί ουσιαστικά ο παραδοσιακός γουνοποιητικός κλάδος, με την ενίσχυση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων και με την ένταξη του κλάδου στα προγράμματα ΕΣΠΑ με σκοπό την προβολή του προϊόντος.

 

Οι ενέργειες αυτές θα καταστήσουν και πάλι ανταγωνιστική την ελληνική γουνοπαραγωγή στην παγκόσμια αγορά, δίνοντας ξανά ελπίδα στους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.