Τα ελληνικά αποθέματα λιγνίτη στη Βεύη παραμένουν ανεκμετάλλευτα
Αναγκαζόμαστε να εισάγουμε από τη Βουλγαρία
Όπως αποκάλυψε ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ο ΑΗΣ Μελίτης συμπληρώνει σήμερα την τροφοδοσία του με εισαγωγές λιγνίτη από Βουλγαρία, την ώρα που τα ελληνικά αποθέματα λιγνίτη παραμένουν ανεκμετάλλευτα!
Η επαναλειτουργία του ορυχείου της Βεύης θα ευνοήσει σημαντικά τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της περιοχής, με εξαιρετικά θετικές συνέπειες για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Αν και οι ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το ορυχείο είχαν ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, εντούτοις ο διεθνής διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί ήταν άγονος. Με προσπάθειες τοπικών φορέων, επιχειρήθηκε να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες , κάτι που με βάσει τις διεθνείς πρακτικές, μπορεί να αποτελέσει πιο ενδεδειγμένη λύση, αφού παρακάμπτει την γραφειοκρατία. Ακόμα και σήμερα όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο παρουσιάζει δυσκαμψία στην ανάληψη πρωτοβουλιών.
Η καθυστέρηση αυτή σαφέστατα υπονομεύει το ενεργειακό μέλλον της περιοχής και παράλληλα απαξιώνει τους λιγνιτικούς σταθμούς, αφού η διαδικασία ανάδειξης του τελικού αναδόχου δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται σύντομα.
Για τους λόγους αυτούς ο κ. Αυγενάκης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, αν ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας περιλαμβάνει το ορυχείο της Βεύης, βάσει και της υποχρέωσης που απορρέει από την αποδοχή του κανονισμού της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπως επίσης αν υπάρχει πρόθεση να μπει τέλος στην ιδιότυπη ομηρία των μονάδων της ΔΕΗ και της περιοχής αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της.
Επιπλέον, ζητούνται διευκρινίσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους κατοίκους της περιοχής που εργάστηκαν ή νοίκιασαν στο ορυχείο τα χωράφια τους αλλά και των προμηθευτών και κάθε λογής συναλλασσόμενων, οι οποίοι έμειναν απλήρωτοι από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.