Η Νομαρχιακή Επιτροπή και οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας διοργάνωσαν ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, την Κυριακή 30/11, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, με θέμα την εξειδίκευση των εθνικών προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο Α. Τσίπρα και με τίτλο: «Δικαιοσύνη Παντού».
Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η Βουλευτής Ιωαννίνων και πρώην Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πέτη Πέρκα. Τον συντονισμό της ανοιχτής πολιτικής συζήτησης ανέλαβε ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αβραάμ Θεοδωρίδης.
Η κ. Τζούφη τοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά στα ζητήματα που περιέχονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στο όραμα για μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη και λιγότερη διαφθορά, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολλών, για ένα δίκαιο κράτος, μία δίκαιη κοινωνία, για ένα κοινωνικό κράτος με δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία.
Κατά την ομιλία της σημείωσε ότι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να σταθεί δίπλα σε όλους τους πολίτες που ανεβαίνουν τον Γολγοθά της κρίσης που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ζητήματα της πανδημίας και τις ελλείψεις του ΕΣΥ, στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την οικονομία, τις μισθολογικές αυξήσεις, την επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους και τη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων – υπερκερδών. Ακόμη, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο κοινωνικό κράτος και το πρόγραμμα που εκπόνησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανασύσταση και αναμόρφωση με στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και με την ίδρυση νέων δομών υγείας. Ανέλυσε διεξοδικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δημόσια παιδεία, με τη θέσπιση της ρήτρας της αυτόματης πρόσληψης των εκπαιδευτικών και τη γενναία χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και της έρευνας, τη δέσμευση για δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, φοιτητική μέριμνα, εθνικό σχέδιο φοιτητικής στέγασης.
Μίλησε αναλυτικά για κράτος πρόνοιας στα Άτομα με Αναπηρία και τις κοινωνικές δομές, που ωστόσο έμειναν πίσω από την κυβέρνηση της ΝΔ, και για την κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.
Τέλος, αναφέρθηκε στα σκάνδαλα των υποκλοπών, την ενίσχυση των θεσμών της δικαιοσύνης στην σχέση πολίτη-κράτους. Προχώρησε σε εκτενή αναφορά για τις γυναικοκτονίες και στη νομική κατοχύρωση του όρου, στο επίμαχο ζήτημα των ΜΜΕ, στην ΕΥΠ και το ρόλο της σε θέματα κρατικής ασφάλειας αλλά και στο δημογραφικό ζήτημα και το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένα κράτος με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Π. Πέρκα, η οποία ανέλυσε διεξοδικά τα ζητήματα ενέργειας, την ενεργειακή κρίση σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο. Έθεσε με τεχνοκρατικούς και οικονομικούς όρους το ζήτημα της μεγάλης ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας, έθιξε την αισχροκέρδεια των μεγάλων εταιριών με τα παιχνίδια και τις πολιτικές της ΝΔ για τη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές και στα νοικοκυριά και τον αυξημένο ενεργειακό πληθωρισμό στη χώρα μας.
Ανέλυσε διεξοδικά όλο το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης από το 2019 μέχρι και σήμερα, καθώς και το ρόλο της ΔΕΗ, η οποία απώλεσε τον δημόσιο χαρακτήρα της μετά από επιλογή της ΝΔ και χάθηκε ένα σοβαρό εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής την ώρα που το νοικοκυριό και η μικρομεσαία επιχείρηση δέχεται απανωτά χτυπήματα με υπέρογκους λογαριασμούς.
Η κ. Πέρκα αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο ρόλο του στην κρίση, την εκμετάλλευσή του από την κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι όλες οι κρίσεις είναι εισαγόμενες και φυσικά φαινόμενα.
Ανέλυσε με στοιχεία ότι είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια στο ρεύμα και στα προϊόντα, αφού εδώ και ενάμισι χρόνο η κυβέρνηση κωφεύει όταν δέχεται προτάσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τους πολίτες και να πάψει η αισχροκέρδεια των παικτών της ενέργειας. Επεξήγησε πως δομούνται τα υπερκέρδη στην αγορά ενέργειας, πως η κυβέρνηση επιδοτεί αυτή την αισχροκέρδεια και πως δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα.
Επίσης, αποσαφήνισε τα δεδομένα που αφορούν στη βίαιη, εμπροσθοβαρή και δίχως σχέδιο απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Στηλίτευσε για ακόμα μία φορά την απαράδεκτη ακύρωση του έργου της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, τα ζητήματα της ανεργίας στην περιοχή και ανέλυσε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που μαστίζουν τη χώρα, μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Στήριξης για τους αδύναμους. Αναφέρθηκε στην Πράσινη Ανάπτυξη, προτείνοντας Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, μίλησε για το όφελος που μπορούν να έχουν οι τοπικές κοινωνίες μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων και των μικρών έργων ΑΠΕ, αγροτικά φωτοβολταϊκά, έργα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατοικιών.
Επεξήγησε το πλήρες σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενέργεια με στόχο πάντα το συμφέρον των καταναλωτών με παρέμβαση στην στρεβλή λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές, με την εκμετάλλευση των τοπικών πόρων.
Τέλος, αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη εφαρμογής ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που θα ενισχύει τον πρωτογενή τομέα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία της μετάβασης και που προτείνει αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα.
Σημείωσε ότι αποτελεί μείζον θέμα η ενίσχυση της ρευστότητας για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ανακατεύθυνση μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης για αυτόν τον σκοπό. Να μην μείνει εκτός σχεδιασμού η ΜμΕ επιχείρηση και ο αγροτικός κόσμος, καθώς σε περιόδους κρίσης το κράτος πρέπει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο απορροφώντας μέρος του ρίσκου και να συντάσσει στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως ο καινοτόμος θεσμός των μικροπιστώσεων που απαξίωσε η ΝΔ εδώ και τρία χρόνια.
Επίσης, δήλωσε ότι οι τράπεζες παρόλο που διασώθηκαν από το υστέρημα των πολιτών με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, εισφέρουν ελάχιστα στην παραγωγική λειτουργία της οικονομίας. Σημείωσε πως σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να παραμείνει η Εθνική Τράπεζα ισχυρός δημόσιος πυλώνας, ώστε αφενός να κατευθύνονται πόροι στην πραγματική οικονομία και αφετέρου να εφαρμοστούν πολιτικές προσανατολισμένες στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων με τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαφάνεια τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των servicers.
«Δεν είναι δυνατόν να μοιράζουμε τα κόκκινα δάνεια, τα σπίτια των ανθρώπων, στους Πάτσηδες, στα τρωκτικά, στα funds, για να τα βγάζουν σε πλειστηριασμούς. Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες που έχουν πέσει σαν τρωκτικά.
Η κυβέρνηση απαξιώνει συστηματικά το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, τους θεσμούς και το Σύνταγμα», σημείωσε.
Η εκδήλωση έκλεισε με επιτυχία με την συζήτηση και τον διάλογο με τους παρευρισκόμενους πολίτες, οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις στις εισηγήτριες.