Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης εξοικειωμένης αρκούδας από την χερσόνησο του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στην πόλη της Καστοριάς.

Ημ/νία Ανάρτησης: 27 Ιουλίου, 2022

Απομάκρυνση εξοικειωμένης αρκούδας από κατοικημένη περιοχή της Καστοριάς

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης εξοικειωμένης αρκούδας από την χερσόνησο του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στην πόλη της Καστοριάς.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου 23/7/2022 και υλοποιήθηκε από την θεσμοθετημένη Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΦΕΚ 272/07-02-2014) στην οποία συμμετέχει η Καλλιστώ και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Καστοριάς, μετά από προσπάθειες διάρκειας δύο εβδομάδων.

Η αρσενική αρκούδα ηλικίας περίπου 4-5 ετών εμφάνιζε συμπεριφορά εξοικείωσης, προσεγγίζοντας επανειλημμένα από την λίμνη (κολυμπώντας) την χερσόνησο του Προφήτη Ηλία σε πολύ μικρή απόσταση από τον αστικό ιστό της πόλης της Καστοριάς, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί από κοινού με τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς ότι η καλύτερη μέθοδος για την διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού είναι η σύλληψη, ραδιοσήμανση και επανένταξη της αρκούδας σε απομακρυσμένο δασικό περιβάλλον του ορεινού όγκου του Γράμμου. Κατόπιν ενεργοποίησης των ειδικών παγίδων, η αρκούδα ακινητοποιήθηκε από το εξειδικευμένο προσωπικό της Καλλιστώς.

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευζωία της αρκούδας, η αναισθητοποίηση του ζώου έγινε παρουσία κτηνιάτρου της ΠΕ Καστοριάς καθώς και εκπροσώπου του δασαρχείου Καστοριάς.

Στην αρκούδα τοποθετήθηκε ραδιοκολλάρο GSM/GPS και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με όχημα της Καλλιστώς σε ειδικό κλουβί μεταφοράς και επανεντάχθηκε σε απομακρυσμένη και δασωμένη περιοχή στον ορεινό όγκο του Γράμμου. Η επανένταξη έγινε με την μέθοδο του hard release, δηλαδή, με την χρήση των ειδικών αποτρεπτικών μέσων για αρκούδες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αρνητικό ερέθισμα στο ζώο, ώστε να μην επιστρέψει εύκολα ξανά σε κατοικημένη περιοχή.

Η παρακολούθηση των κινήσεων της αρκούδας θα γίνεται σε καθημερινή μέσω ειδικής γεω-πλατφόρμας τόσο από την Δασική Υπηρεσία Καστοριάς όσο και από την Καλλιστώ προκειμένου να προληφθεί τυχόν επαναπροσέγγιση του ζώου σε κατοικημένη περιοχή

. Οικονομική υποστήριξη στην Καλλιστώ, για τη συμμετοχή της σε ανάλογες επιχειρήσεις, παρέχει το Πράσινο Ταμείο.

Ακολουθήστε μας στο YouTube..

Ακολουθήστε μας στο YouTube..
TAGGED: Καστοριά,