Με πρόβλημα στις αρτηρίες ένας στους έξι εφήβους

Ημ/νία Ανάρτησης: 16 Οκτωβρίου, 2011

Μεγαλύτερη βαρύτητα στη διατροφή μας θα πρέπει να δπώσουμε σύμφωνα με τους επιστήμονες καθώς έρευνα έδειξε ότι το 25,8%  των παιδιών στη χώρα μας είναι υπέρβαρα και το 5,8% είναι παχύσαρκα. Επιπλέον, μόνο το 6% αυτών των εφήβων ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, τα οφέλη της οποίας στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι τεράστια.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς.

Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε 5 δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα παραπάνω τόνισαν, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος, διευθυντής της κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο τ. πρόεδρος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Βλάσσιος Πυργάκης.

Στη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία, τόνισαν οι ομιλητές, θα πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο τι πρέπει να τρώμε, γιατί η υγιεινή δίαιτα, συνδυαζόμενη με άσκηση, μπορεί να ελαττώσει τη λήψη πολλών και ακριβών φαρμάκων.