Με καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών συναντήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος

Ημ/νία Ανάρτησης: 18 Απριλίου, 2011

VOSKO_KALON_TEXNON

Με καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών συναντήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η εξεύρεση λύσης για τη στέγαση της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο κ. Δήμαρχος, αφού άκουσε τις προτάσεις των καθηγητών και των φοιτητών, όσον αφορά στο κτιριακό πρόβλημα, είπε τα εξής:

Στην πρόταση να σας παραχωρηθούν τα επτά στρέμματα, τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πριν από το πυροβολικό, για να μπορέσουν να κτιστούν σε εκείνη την έκταση κτίρια και να γίνει μια πανεπιστημιούπολη απαιτείται τοπικό ρυμοτομικό, το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ήδη, η ΑΝΚΟ ετοιμάζει το τοπικό ρυμοτομικό για τα υπάρχοντα κτίρια του Πανεπιστημίου στα 192 στρέμματα, εκεί όπου έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί η Πανεπιστημιούπολη.

Αλλά είναι έτοιμα και τα σχέδια του τοπικού ρυμοτομικού από τον κ. Αραϊλόπουλο για την έκταση στην οποία υπάρχουν ήδη τα σημερινά κτίρια του Πανεπιστημίου. Και μετά την έγκριση των τοπικών ρυμοτομικών από την Περιφέρεια, περίπου μέσα σε τρεις μήνες, θα είναι δυνατή η ανέγερση κτιρίων και στα δύο οικόπεδα.

Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ύστερα από συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα της Φλώρινας, αναθέσαμε στην ΑΝΚΟ την εκπόνηση μελέτης δημιουργίας πανεπιστημιούπολης στην έκταση αυτή. Είναι προτιμότερο να ζητήσουμε από τον κ. Περιφερειάρχη, που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του το θέμα αυτό, να επισπεύσει την ολοκλήρωση της μελέτης. Είναι καθαρά θέμα Περιφέρειας. Εάν ολοκληρωθεί, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σημαντικά και ουσιαστικά την Πανεπιστημιούπολη, η οποία θα είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για την παραμονή των σχολών στη Φλώρινα και γιατί όχι και η ανάπτυξη και άλλων σχολών στο χώρο αυτό.

Γιατί δεν μπορεί η Κοζάνη με μία σχολή να προηγείται στην εκπόνηση μελέτης για την πανεπιστημιούπολη και η Φλώρινα που έχει τέσσερεις να έπεται.

Για το κτίριο της Αγίας Όλγας, χρειάζεται Τοπικό Ρυμοτομικό και αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Μπορεί η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου να προχωρήσει σε μια μελέτη για την επισκευή του κτιρίου και να συνδράμουμε όλοι οι φορείς, με ό, τι ποσό μπορεί ο καθένας, ώστε να επισκευαστεί το συντομότερο δυνατό για να λειτουργήσει ως έχει.

Ως Νομαρχιακή αρχή, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την αγορά του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Η υπόθεση για την αγορά του κτιρίου βρίσκεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και είναι υποχρέωση της Περιφέρειας να προχωρήσει στην αγορά του κτιρίου και να το παραχωρήσει στο πανεπιστήμιο.

Επίσης, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ολοκληρώσαμε την κατασκευή του δεύτερου πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, κι έτσι εκκενώθηκαν οι αίθουσες του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας, τις οποίες μπορείτε να ζητήσετε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, να σας παραχωρηθούν για χρήση, αφού το κτίριο αποτελεί περιουσία της Περιφέρειας.

Δυστυχώς, ακούσαμε από την Υπουργό Παιδείας ότι πρόκειται σύντομα να έχουμε και ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ότι θα προβούν στην συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ. Οπότε πρέπει να δούμε τι θα συμβεί και με τα υπάρχοντα κτίρια του ΤΕΙ.

Πρέπει να αναφέρω ότι σύντομα οι Υπηρεσίες του Δήμου Φλώρινας θα στεγαστούν στα ήδη υπάρχοντα Δημαρχεία, με αποτέλεσμα να αδειάσουν πολλές αίθουσες από το κτίριο που στεγάζεται σήμερα η Περιφέρεια. Οπότε, η Περιφέρεια μπορεί να μεταφέρει τις Υπηρεσίες από το μικρό κτίριο της στο κτίριο της παλιάς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το τριώροφο αυτό κτίριο να το παραχωρηθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Οφείλω να σας πω ότι άμεσα μπορεί να γίνει μόνο η παραχώρηση του τριώροφου κτιρίου της Περιφέρειας και οι επεμβάσεις στο κτίριο της Αγίας Όλγας. Όλες οι άλλες προτάσεις απαιτούν πολύ χρόνο και δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρει κάτι τέτοιο όλους μας. Γιατί η εμμονή σε άλλες ενδιάμεσες λύσεις μας αποπροσανατολίζουν από τον στόχο μας που είναι η δημιουργία πανεπιστημιούπολης».

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο κ. Δήμαρχος υπέγραψε τα σχέδια για το Τοπικό Ρυμοτομικό της έκτασης των 192 στρεμμάτων και της έκτασης των σημερινών πανεπιστημιακών κτιρίων και είναι πλέον θέμα της Περιφέρειας να ζητήσει την επίσπευση του Τοπικού Ρυμοτομικού, ώστε να προχωρήσει η Πανεπιστημιούπολη.

Τέλος ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι όλοι οι φορείς του Νομού Φλώρινας, οφείλουν να ασκήσουν πιέσεις για την ολοκλήρωση της Πανεπιστημιούπολης.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις μας, για να μη ζήσουμε στιγμές του παρελθόντος και όπως χάσαμε κάποτε την έδρα του Πανεπιστημίου, έτσι να χάσουμε τώρα και τις Σχολές μας. Δεν είναι δυνατόν να ευνοηθεί και πάλι η Κοζάνη.

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..