Ο Μπάμπης Καμπουρίδης περί καταργήσεως του ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας

Κατάργηση του ΤΕΙ προτείνει ο Περιφερειάρχης

 Του Μπάμπη Καμπουρίδη

 Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα αν υποφέρει από κάτι, είναι η πολυπραγμοσύνη διάφορων πολιτικών που ασχολούνται μαζί της όχι με βάση την τεχνολογική εξέλιξη και την υπηρέτηση των κοινωνικών συμφερόντων, αλλά των προσωπικών πολιτικών επιδιώξεών τους.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η εισήγηση του Περιφερειάρχη (που τώρα διεκδικεί ρόλο Υπουργού Παιδείας) για την ανώτατη εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία, πλήρως εναρμονισμένη με τα στενά συντεχνιακά συμφέροντα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το τι σημαίνουν όσα λέει, προτείνει την κατάργηση των ειδικοτήτων ΤΕΙ που έχουν συναφή αντικείμενα με τις πολυτεχνικές ή πανεπιστημιακές σχολές και τη διατήρηση των υπόλοιπων που δεν ενοχλούν τους διπλωματούχους μηχανικούς, τους οικονομολόγους και τους γεωπόνους. Δηλαδή προτείνει την κατάργηση του ΤΕΙ, ενώ με έμμεσο και σαφή τρόπο ταυτίζεται πλήρως με συγκεκριμένα συμφέροντα προς ικανοποίηση και ευαρέσκειά τους.

Προφανώς ο Περιφερειάρχης αγνοεί το νόμο 2916/2001 που λέει στο άρθρο 1 ότι τα πανεπιστήμια έχουν ως αποστολή τους την παραγωγή νέας γνώσης και τα ΤΕΙ την εφαρμογή της με την παράλληλη μεταφορά και προαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας.

Δεν είναι κακό να θέλει τη στήριξη του παραπαίοντος πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που όπως φαίνεται βαίνει προς κατάργηση, είναι όμως ανεπίτρεπτο να το κάνει σε βάρος του ΤΕΙ που προσφέρει στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια.

Κατάργηση των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών, Διοίκησης Οικονομίας και Τεχνολογιών Γεωπονίας, ουσιαστικά σημαίνει κατάργηση των ΤΕΙ και απόρριψη των χιλιάδων αποφοίτων τους στον καιάδα των Επιμελητηρίων (Τεχνικού, Οικονομικού, Γεωτεχνικού).

Σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα και τη Δυτική Μακεδονία εκείνο που χρειαζόμαστε όλοι είναι φωνές σωφροσύνης, προσεκτική σκέψη και λόγο με γνώση όλων των παραμέτρων που κρύβονται πίσω από διάφορες «φιλικές» συμβουλές συνεργατών και φίλων που μας μοιράζονται αφειδώς.

Αν κάτι πληρώνουμε ως κοινωνία σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση, είναι η λαϊκίστικη πολιτική που ίδρυσε τμήματα για χατίρι ανεπαρκών Δημοτικών Αρχών και τοπικών μικροσυμφερόντων. Το τμήμα Μαιευτικής ή το τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (εισακτέοι περίπου όσα είναι τα δάχτυλα ενός χεριού), δεν στηρίχθηκαν σε απολύτως καμία επιστημονική μελέτη για την αναγκαιότητά τους, την προσέλκυση ικανού επιστημονικού δυναμικού ως καθηγητών και φυσικά τη σύνδεσή τους με την παραγωγή. Ως αποστολή τους είχαν μόνο την ψηφοθηρία, γι’ αυτό και σήμερα το δεύτερο καταργείται, ενώ το πρώτο δεν έχει το αναγκαίο επιστημονικό περιβάλλον λειτουργίας.

Καλό θα ήταν ο Περιφερειάρχης να είναι πιο προσεκτικός σε ό,τι λέει, για να μην τον χρησιμοποιούν διάφοροι «πρόθυμοι» σύμβουλοι προς ικανοποίηση των ιδιοτελών σκοπών τους.

Ο Μπάμπης Καμπουρίδης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Κοζάνης, εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.ς.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση