Ν. Χαρδαλιάς από Καστοριά: Επιθετική έξαρση του ιού η κατάσταση είναι κρίσιμη (φωτο)

Επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου έχουμε να αντιμετωπίσουμε είπε από την Καστοριά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς έχει σήμερα 113 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα τόνισε.
Ο κ Χαρδαλιάς δεν θέλησε όπως είπε να προκαταλάβει την απόφαση της επιτροπής η οποία εξετάζει το ζήτημα του υγειονομικού χάρτη και αν η Π.Ε. Καστοριάς περάσει στην υγειονομική κατάσταση 4.

Σύσκεψη στην Π.Ε. Καστοριάς παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά λόγω Covid19

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς βρέθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για να συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη με όλους τους τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού και διαχείρισης της επιδημιολογικής έξαρσης Covid-19 που φαίνεται να αντιμετωπίζει η περιοχή.


Τον Υφυπουργό υποδέχτηκε στην είσοδο του Διοικητηρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, της εντεταλμένης συμβούλου σε θέματα Υγείας Δυτικής Μακεδονίας, των Δημάρχων της περιοχής, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, του Αστυνομικού Διευθυντή Καστοριάς, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Διοικητή και του Διευθύνοντα γιατρού, υπεύθυνου Covid 19, του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.

 
Για μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, έκανε λόγο στη σύσκεψη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της, δήλωσε χαρακτηριστικά:

« Έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα του πρώτου γύρου εμφάνισης κρουσμάτων στην περιοχή. Σήμερα θα συζητηθεί το ζήτημα στην επιτροπή λοιμοξιολόγων. Δεν μπορώ να προκαταλάβω την απόφαση της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να συμμορφωθούν απόλυτα με τα μέτρα.

Όλοι να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις και να ακολουθούμε τις οδηγίες των επιδημιολόγων. Ανεξάρτητα με το αν θα περάσει στο επίπεδο 4 η Καστοριά, τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι σημαντικά, διότι θα πρέπει η έξαρση του ιού να σταματήσει. Μας προβληματίζει γιατί πέρα από τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, τα κρούσματα αυτά συσχετίζονται με clusters-εστίες, τα οποία έχουν υψηλούς επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές, δηλαδή είναι εστίες υπερμετάδοσης».


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα περιορισμού του Κορωνοϊού αναφέρθηκε την τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής: «Δεν είναι ευχάριστα τα μηνύματα που έχουμε από τα δεδομένα που καταγράφει η πολιτική προστασία. Φαίνεται να έχουμε μια επιθετική αύξηση του Κορωνοϊού.

Αυτό που προέχει είναι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα προστασίας. Οι μάσκες είναι ασπίδα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους συμπολίτες μας. Ας συναισθανθούμε την ευθύνη που έχει ο καθένας μας. Ας επιλέξουμε να μην είμαστε μεταδότες του ιού. Η Καστοριά κινδυνεύει να μπει στον κόκκινο συναγερμό».


Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς υπάρχει μια αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες και βεβαρυμμένοι επιδημιολογικοί δείκτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Περιμένουμε την σημερινή απόφαση της Ειδικής Επιτροπής που συνεδριάζει το απόγευμα.

Αυτό που ζητήσαμε από τον Υφυπουργό, έχοντας ως δεδομένο ότι είμαστε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς δεν δέχεται «πίεση», καθώς και από τη συμμόρφωση που φαίνεται να υπάρχει στους πολίτες, έπειτα από του άκουσμα του lockdown στη γειτονική Κοζάνη, είναι να δοθεί μια περίοδος, τριών ή τεσσάρων ημερών, πιστεύοντας ότι οι δείκτες, που πραγματικά φαίνονται ανησυχητικοί, ότι θα διορθωθούν. Επίσης, ζητήθηκε, σε περίπτωση που αποφασιστεί να ενταχθεί η περιοχή στο επίπεδο 4, να υπάρξει μια διαφοροποίηση για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου της περιοχής, θεωρώντας ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν».

Στις 5 μμ το απόγευμα, αναμένεται η συνεδρίαση και η τελική απόφαση από την Ειδική Επιτροπή Λοιμοξιολόγων του Υπουργείου Υγείας.

 

Pin It

Αφήστε μια απάντηση