
Στο προσκήνιο βρίσκονται οι νέοι συλλέκτες ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας που περισσεύει, και κατανάλωσής της κατά τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.
Αναμένεται μία άνθηση του συγκεκριμένου τύπου συσσωρευτών τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα ρίξει ακόμη περισσότερο τις τιμές του «ηλιακού ρεύματος». Ο παγκόσμιο τζίρος στη συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να φτάσει μέχρι το 2017 τα 7 δις ευρώ.
Αυτή τη στιγμή η μπαταρία μολύβδου παραμένει η πιο οικονομική εκδοχή για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Κάθε κιλοβατώρα που αποθηκεύεται κοστίζει με αυτήν την τεχνολογία τουλάχιστον 15 σεντ του ευρώ.
Ωστόσο οι τιμές θα μειωθούν αισθητά τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας στα 10 σεντ / κιλοβατώρα μέχρι το 2020.
Με το διαρκώς μειούμενο κόστος αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας, η πλήρης κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με ηλιακή ενέργεια γίνεται ολοένα πιο συμφέρουσα και ανταγωνιστική. Η τεχνολογία αυτή είναι ακόμη πιο συμφέρουσα σε περιοχές που δεν διαθέτουν δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς είναι ασύγκριτα φθηνότερη σε σχέση με την παραγωγή ρεύματος με γεννήτριες πετρελαίου.
Το μέσο κόστος παραγωγής ανά κιλοβατώρα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 σεντ. Το κόστος αυτό θα ανερχόταν σε 20 σεντ έως και 1 ευρώ αν αντί για φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνταν γεννήτριες πετρελαίου.
Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκ. άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό φως.