Ο Δήμος Πρεσπών Για Την Έκθεση: «Ο θησαυρός των λιμνών μας».

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του παλαιού δημαρχείου στο Λαιμό, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 15 Απριλίου τα εγκαίνια της Έκθεσης με θέμα «Ο θησαυρός των Λιμνών μας». Μέσα από θεματικά πάνελ παρουσιάζονται τα σπάνια είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες των Πρεσπών, η σημασία της αλιείας για την περιοχή, τα προβλήματα που απειλούν την διαβίωση των μοναδικών ψαριών αλλά και τα μέτρα προστασία τους.

Η Έκθεση την οποία επιμελήθηκε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + Ενημέρωση & Επικοινωνία «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών», είχε συνδιοργανωτές τον Δήμο Πρεσπών, και τους δύο αλιευτικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής –Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ψαράδων «Άγιος Νικόλαος» και Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Ποσειδών»- θα ταξιδέψει στην ευρύτερη Δυτική Μακεδονία, στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας (Αθήνα –στο μετρό- Θεσσαλονίκη) αλλά και στις όμορες χώρες της Αλβανίας και της FYROM.

Η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, δήλωσε: «Η μοναδική ιχθυοπανίδα των Πρεσπών είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο η περιοχή είναι σημαντική. Η διατήρησή της είναι αλληλένδετη με την καλή κατάσταση του οικοσυστήματος και κυρίως με την ορθή διαχείριση των υδάτων σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς και από τις τρεις χώρες που μοιραζόμαστε τη λεκάνη των Πρεσπών να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτόν τον κοινό στόχο».

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού «Ποσειδών» Αντώνης Δημητρόπουλος, δήλωσε: «Η καθαριότητα των λιμνών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Όσο υπάρχει καθαριότητα, υγεία και ζωτικός πλούτος στις λίμνες θα υπάρχει και ευημερία στην περιοχή».

Ο δήμαρχος Πρεσπών, Βασίλειος Τσέπας, σε δηλώσεις του τόνισε: «Η σημερινή Έκθεση είναι άλλη μία απόδειξη της συνεργασίας των φορέων της περιοχής: των ψαράδων, των επιστημόνων, του Δήμου Πρεσπών αλλά και όλων των πολιτών.

Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για την προστασία της ιχθυοπανίδας, προς όφελος του ανθρώπου και της φύσης. Ως Δήμος σνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και στοχεύουν στην ευημερία και προβολή των Πρεσπών, ενώ πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου».

Ο κ. Τσέπας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, υπογράμμισε πως: «Μοναδικό θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της στάγδην άρδευσης στη λεκάνη των Πρεσπών. Η στάγδην άρδευση, η έναρξη της οποίας θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα από τον υπουργό είναι μία καθαρά οικολογική μέθοδος άρδευσης και θα συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών».

Pin It

Αφήστε μια απάντηση