Ο Δήμος Πρεσπών για την πυρκαγιά στον Βαρνούντα

Ημ/νία Ανάρτησης: 24 Νοεμβρίου, 2011

Μετά από πολλές προσπάθειες και με τη βοήθεια της βροχής, έσβησε χθες η πυρκαγιά στην Πρέσπα, που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και κατέκαψε χορτολιβαδική έκταση περίπου 12000 στρεμμάτων, στην κορυφογραμμή του όρους Βαρνούντα.

Η πρωτοφανής χειμερινή πυρκαγιά, θα μείνει στη μνήμη των Πρεσπιωτών καθώς χάθηκε η ζωή ενός νέου ανθρώπου, την ώρα του καθήκοντος.

Δεν είναι γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Ο Δήμος Πρεσπών, από την πρώτη στιγμή έθεσε επί ποδός προσωπικό και διέθεσε μηχανήματα για την ενίσχυση του έργου των Πυροσβεστών, οι οποίοι έφτασαν από τη Φλώρινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τη Θεσσαλονίκη, έχοντας να επιτελέσουν ένα δύσκολο έργο, λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών, κ. Βασίλειος Τσέπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να συλλυπηθώ την οικογένεια και τους συναδέλφους του άτυχου Νικόλαου Ευαγγέλου, που έφυγε από τη ζωή προσπαθώντας να πλησιάσει τη φωτιά, σαν πραγματικός ήρωας. Ήταν τραγική η είδηση αυτή για την Πρέσπα.

Όσον αφορά στη φωτιά, εμείς στο Δήμο, από την αρχή ενεργοποιηθήκαμε και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ενημερώσαμε τους αρμόδιους για την περιοχή και για τους δρόμους και φροντίσαμε για την πρόσβαση όπου αυτό ήταν δυνατόν. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι, από τη φωτιά δε θα κινδύνευαν δάση ή κατοικημένες περιοχές, είναι δύσκολο να συμβεί αυτό αυτή την εποχή.

Οι πυροσβέστες κατέβαλλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια και υπέστησαν ταλαιπωρία, στην προσπάθειά τους να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και ως Δήμος τους ευχαριστούμε πολύ. Επίσης ευχαριστούμε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και τη Ραδιολέσχη, καθώς και τους πολίτες  που συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια.

Ελπίζω να μην ξαναζήσει τέτοιες στιγμές η Πρέσπα. Από την πλευρά μας, κάνουμε ότι είναι δυνατό για την πρόληψη των πυρκαγιών και την ετοιμότητα της πολιτικής προστασίας και περιμένουμε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που έχουμε λάβει, για ύπαρξη μόνιμης δύναμης της Πυροσβεστικής στην περιοχή. Το κτήριο υπάρχει, αλλά παραμένει άδειο. Στη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν περιπολίες, το χειμώνα όμως σταματούν και η Πρέσπα μένει απροστάτευτη, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα πυροσβεστικά οχήματα. Κάποτε πρέπει να λήξει αυτή η ιστορία. Οι πολίτες της Πρέσπας έχουν δικαίωμα να νιώθουν ασφαλείς, χειμώνα –καλοκαίρι».