Ο δήμος Αμυνταίου υιοθέτησε Ψήφισμα για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης

Ημ/νία Ανάρτησης: 4 Σεπτεμβρίου, 2012

Ψήφισμα για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του, κ. Γιάννη Λιάση, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την κατάσταση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στα αιτήματα των φορέων της για να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ως το τελευταίο ανάχωμα στη μεγάλη κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα μας δεν μπορεί να αφήσει κανέναν φορέα άσκησης δημόσιας πολιτικής ανεπηρέαστο. Πόσο μάλλον όταν μεγάλο μέρος των πολιτών και ιδιαίτερα τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας δίνουν μάχη για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας. Η τοπική αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια αυτή με τις περικοπές που της έχουν επιβληθεί, έχει συμβάλει όσο κανένας άλλος θεσμός στη τιτάνια αυτή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Επισημάνθηκε ότι οι επιχορηγήσεις των Δήμων από τους ΚΑΠ μειώθηκαν μόνο την τελευταία τριετία κατά 59% ενώ τα έσοδα από τη ΣΑΤΑ  κατά 55%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τη ΣΑΤΑ του 2012 δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ.

Παράλληλα τα ίδια έσοδα  των Δήμων και λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η διαρκής μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, κόντρα στη σαφή συνταγματική πρόβλεψη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα σπιράλ αδιεξόδου και παραλυσίας.

Το δίλημμα  που τίθεται από την  πλευρά της πολιτείας «περαιτέρω μείωση πόρων ή κατάργηση των προνοιακών δομών» θεωρούμε ότι είναι παραπλανητικό και επικίνδυνο. Στη σημερινή κρίση η διαφύλαξη των θεσμών του κοινωνικού κράτους και των υπηρεσιών υποστήριξης των πολιτών που έχουν αναπτύξει οι Δήμοι αποτελούν το αντίβαρο στον εφιάλτη διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Με την έννοια αυτή το δίλημμα αυτό δεν πρέπει καν να τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Μέσα στο παραπάνω περίγραμμα είναι θέμα λίγων μηνών πλέον όλοι σχεδόν οι Δήμοι να έχουν πρόβλημα κάλυψης ακόμη και των στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών όπως είναι η μισθοδοσία του προσωπικού τους. Ταυτόχρονα, αν δεν ληφθούν έγκαιρα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι Δήμοι θα οδηγηθούν  αναγκαστικά στο κλείσιμο των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των ΚΔΑΠ, των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και όλων των άλλων δομών κοινωνικής φροντίδας καθώς και δράσεις που αναπτύσσουν στους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια μεθοδευμένη προσπάθεια μετακύλισης όχι μόνο του οικονομικού, αλλά και του πολιτικού προβλήματος από το κεντρικό κράτος στους Δήμους, καθώς η Αυτοδιοίκηση καλείται να επωμιστεί και να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που δεν το δημιούργησε αυτή. Άλλωστε αν οι μειώσεις που επιβλήθηκαν στη Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δε θα αναζητούσαμε σήμερα πρόσθετα επώδυνα μέτρα εις βάρος των πολιτών.

Αυτό που ζητούμε είναι:

  1. Να αποκατασταθεί άμεσα ο προκλητικά  ανισομερής και άδικος επιμερισμός των βαρών της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής ανά υπουργείο και δημόσιες δομές με αναλογικό και δίκαιο τρόπο. Δε μπορεί τη στιγμή που η Αυτοδιοίκηση δίνει μάχη να σταθεί όρθια, κάποια πεδία δημόσιων πολιτικών να παραμένουν σχεδόν άθικτα.
  2. Η συνεχόμενη ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους πρέπει να λάβει ένα τέλος. Από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε από τώρα και στο εξής να ασκούμε αρμοδιότητες που στερούνται οικονομικής στήριξης.
  3. Ζητούμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις που θα απαλλάσσουν του Δημάρχους  από την ποινική και αστική ευθύνη που έχουν έναντι ασφαλιστικών οργανισμών και άλλων φορέων, τη στιγμή που η πολιτεία δε διασφαλίζει τη δυνατότητα στους δημάρχους να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις θεσμικές τους υποχρεώσεις έναντι τρίτων.
  4. Να θεσμοθετηθεί ο συμψηφισμός των οφειλών των Δήμων προς το Ελληνικό Δημόσιο με τις απαιτήσεις των Δήμων από θεσμοθετημένους και μη αποδοθέντες πόρους.
  5. Να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για διατήρηση των ΚΑΠ τουλάχιστον στο ύψος των 2,7 δις για το 2012 έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες της αυτοδιοίκησης και να μην οδηγηθούν οι Δήμοι σε κλείσιμο. Παράλληλα, διεκδικούμε αταλάντευτα να αποδοθούν επιτέλους οι παρακρατηθέντες πόροι της Αυτοδιοίκησης.
  6. Οι δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας να προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον, ζητώντας την ενεργητική συμπαράσταση τους. Στόχος είναι να γίνει κατανοητό ότι το κόστος από την αδυναμία λειτουργίας των Δήμων στην οποία οδηγούμαστε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης θα το πληρώσουν τελικά οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα στερηθούν λειτουργίες κοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής τους.
  7. Ενόψει του έκτακτου συνεδρίου  της ΚΕΔΕ και τους άλλους Δήμους της χώρας να κλείσουμε τους Δήμους για όσο διάστημα χρειαστεί. Παράλληλα, εάν στο διάστημα που θα ακολουθήσει δεν υπάρξουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις των αιρετών Δυτικής Μακεδονίας θα είναι στη διάθεση του Υπουργού.

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Αμυνταίου

Ακολουθήστε μας στο YouTube..

Ακολουθήστε μας στο YouTube..