Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Καστοριά, την Πτολεμαίδα και την Κοζάνη

Ημ/νία Ανάρτησης: 13 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την Καστοριά, τον πρώτο σταθμό στην περιοδεία που πραγματοποιεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

«Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση αυτή η προεκλογική περίοδος, ενόψει των εκλογών της άνοιξης, να αναλωθεί σε μια “κοκορομαχία”, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και λάσπης, που τελικά πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει αυτό το δρόμο θα την αφήσουμε μόνη της. Εμείς θα μιλάμε για το μέλλον. Θα λέμε στους πολίτες ότι προσπαθήσαμε, πετύχαμε πολλά αλλά μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Θα μιλάμε για το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 2030 σε κάθε Περιφέρεια. Για το πώς θα κάνουμε τις δικές σας ζωές καλύτερες, για το πώς θα βελτιώσουμε τους μισθούς, για το πώς θα κατοχυρώσουμε τις αυξήσεις των συντάξεων, για το πώς θα φτιάξουμε ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των Ελλήνων πολιτών, για το πώς θα ενισχύσουμε την Παιδεία μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε πολίτες που τον υποδέχτηκαν στο κέντρο της πόλης.

 

«Κάθε εκλογή έχει τις δικές της προκλήσεις. Και εδώ πραγματικά καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, διότι έχουμε ένα χρέος, όλες και όλοι μαζί, να απενεργοποιήσουμε τη “νάρκη” της απλής αναλογικής. Η πρώτη κάλπη θα είναι η κρίσιμη κάλπη. Αυτή θα στείλει τελικά το μήνυμα ποιος πρέπει να κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

 

«Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι κεκτημένο, τίποτα από αυτά τα οποία πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Μπορούμε πολύ εύκολα να φανταστούμε πώς μία άλλη κυβέρνηση όλα αυτά τα οποία πετύχαμε θα τα ανέστρεφε και θα γυρνούσαμε πίσω σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε μια και καλή. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτοδύναμη Ελλάδα ισοδυναμεί με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι ο στόχος μας, θα τον πετύχουμε με τη δική σας βοήθεια και τη δική σας στήριξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ένα κομβικό έργο υλοποιείται

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο της νέας Σήραγγας Κλεισούρας, στη Βέργα Καστοριάς, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον Υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΑΚΤΩΡ» Γιώργο Συριανό.

 

Το έργο, που ήταν ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Καστοριάς, της Εορδαίας και του Αμύνταιου, αφορά στην κατασκευή της νέας Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Πτολεμαΐδας, μήκους 10,4 χιλιομέτρων, στο τμήμα από το ρέμα Κώτουρη έως τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Το έργο περιλαμβάνει το κομβικό τμήμα της Σήραγγας Κλεισούρας, μήκους 1,36 χιλιομέτρων, τέσσερις ανισόπεδες διαβάσεις, μία γέφυρα και άλλες επιμέρους παρεμβάσεις.

 

Ο νέος άξονας, συνολικού προϋπολογισμού 71 εκατομμυρίων ευρώ, θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια και τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις, βελτιώνοντας ουσιαστικά τις συνδέσεις ανάμεσα στις πόλεις της περιοχής και μειώνοντας τη διάρκεια και το κόστος των διαδρομών.

 

Το τεχνικό έργο συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο και εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στην κυκλοφορία προς τα τέλη του 2025.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, οι βουλευτές Κοζάνης της ΝΔ, Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργος Αμανατίδης, ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, η Γενική Γραμματέας Υποδομών Μαρία-Έλλη Γεράρδη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

    

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στα εγκαίνια του νέου campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

 

«Θέλω να σας πω, κύριε Πρύτανη, ότι είμαι πράγματι εντυπωσιασμένος από το έργο αυτό, το οποίο καταφέρατε να δρομολογήσετε σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με την Περιφέρεια, δημιουργώντας εδώ στην Κοζάνη το πρόπλασμα ενός υπερσύγχρονου campus, με κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου, αλλά και τις τρεις πρώτες πολυτεχνικές σχολές και με ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του πανεπιστημίου εντός της ζώνης ενεργού πολεοδομίας. Ίσως πράγματι εδώ στη Δυτική Μακεδονία να χτυπάει η καρδιά ενός από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια της πατρίδας μας. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου και ίσως εκπλήξει πολλούς οι οποίοι ταυτίζουν πολλές φορές τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια με λύσεις ανάγκης και όχι λύσεις επιλογής και να μάθει κανείς πραγματικά τι γίνεται εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Όχι μόνο σε επίπεδο κτιριακών υποδομών, που αυτές νομίζω τις βλέπετε και τις εκτιμάτε όλοι, αλλά και σε επίπεδο πραγματικού ουσιαστικού διδακτικού και ερευνητικού έργου. Και νομίζω ότι τα στοιχεία τα οποία μάς παρουσιάσατε, κύριε Πρύτανη, είναι πράγματι εντυπωσιακά ως προς τον αριθμό των δημοσιεύσεων, ως προς τα εργαστήρια τα οποία λειτουργούν εδώ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ως προς τις spin off εταιρείες», σημείωσε σε μια σύντομη παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Επενδύσουμε σε επαγγέλματα του μέλλοντος και συνδέοντας το Πανεπιστήμιο με το αναπτυξιακό μας όραμα για την περιοχή

«Έχω ξέρετε, φίλες και φίλοι, μιλήσει με πολλούς επενδυτές, προσπαθώντας να τους κεντρίσω το ενδιαφέρον να έρθουν να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία, για να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον αυτής της δυναμικής Περιφέρειας. Και όταν τους μιλάμε για τα κίνητρα, το έχουμε κάνει συχνά με τον κύριο Παπαθανάση, κίνητρα υπάρχουν, υποδομές υπάρχουν, δίκτυα υπάρχουν. Αυτό που με ρωτάνε όλοι όμως είναι: άνθρωποι υπάρχουν; Θα βρω καταρτισμένο προσωπικό έτσι ώστε να μπορέσω να στελεχώσω ουσιαστικά τις νέες αυτές επενδυτικές δραστηριότητες τις οποίες θέλω να δρομολογήσω; Και ακριβώς αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε επενδύοντας σε επαγγέλματα του μέλλοντος και συνδέοντας το αναπτυξιακό μας όραμα για την περιοχή, τις τεχνολογίες αιχμής τις οποίες θέλουμε να προσελκύσουμε. Είτε μιλάμε για υδρογόνο, είτε μιλάμε για μπαταρίες, είτε μιλάμε για τεχνολογίες αιχμής για μεγάλα δεδομένα, για δίκτυα analytics. Όλα αυτά είναι προκλήσεις αλλά και ταυτόχρονα ευκαιρίες για την Δυτική Μακεδονία» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

 

Τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια που μάς επισκέφθηκαν έμειναν εντυπωσιασμένα από τη δουλειά που γίνεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια

 

«Πρέπει να σας πω ότι όταν μας επισκέφτηκαν πριν από λίγους μήνες κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια έμειναν εντυπωσιασμένα όχι μόνο από την ποιότητα των μεγάλων, των ιστορικών ακαδημαϊκών μας ιδρυμάτων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, αλλά κυρίως από τη δουλειά που γίνεται στα περιφερειακά μας πανεπιστήμια. Και γι’ αυτό και μπορέσατε ήδη να χτίσετε αυτές τις σχέσεις συνεργασίας.

 

Στα νέα παιδιά, λοιπόν, τα οποία σκέφτονται που θα σπουδάσουν τους λέω ότι τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια δεν πρέπει να είναι μια λύση ανάγκης. Δεν πρέπει να είναι τελευταία στην κατάταξή τους. Πρέπει να είναι μια λύση προτεραιότητας, μια λύση επιλογής και όχι μόνο για τα παιδιά της Δυτικής Μακεδονίας τα οποία μπορεί να έχουν μια φυσική προτίμηση να σπουδάσουν στον τόπο τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Ήδη βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα μίας νομοθεσίας η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγο, άρπαξαν όμως τις ευκαιρίες οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να κάνουν σπουδαία πράγματα.  Και αυτός ήταν πάντα ο σκοπός μας. Η χειραφέτηση των πανεπιστημίων, η απελευθέρωσή τους από τον ασφυκτικό βραχνά του Υπουργείου Παιδείας, ώστε τα ίδια να μπορέσουν να τρέξουν, να διεκδικήσουν ερευνητικά προγράμματα, να φτιάξουν spin off εταιρείες, να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, να μπορούν να κινηθούν και να είναι ανταγωνιστικά σε αυτήν την αγορά εργασίας η οποία αλλάζει τόσο γρήγορα και να παίξουν ρόλοι στην επιμόρφωση και την κατάρτιση. Είναι σημαντικό ότι τα πανεπιστήμια μπαίνουν και σε αυτόν τον τομέα. Διότι τα επαγγέλματα του μέλλοντος δεν θα στελεχωθούν μόνο από τους φοιτητές, θα στελεχωθούν και από εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες επανακατάρτισης και βελτίωσης των δικών τους δεξιοτήτων προκειμένου να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

 

Η νέα Πανεπιστημιούπολη, ένα campus ευρωπαϊκών προδιαγραφών που φιλοξενεί προς το παρόν τρεις πολυτεχνικές σχολές, έρχεται να καλύψει τις αυξανόμενες εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές ανάγκες που προέκυψαν από την αναδιοργάνωση του ιδρύματος το 2019 και την ανάγκη να συνδράμει αναπτυξιακά στον εθνικό στόχο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Θεοδουλίδης. Μετά τα εγκαίνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του πανεπιστημίου από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεόδωρο Θεοδουλίδη.

Αυτοκίνητο υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία

 

Κατά την ξενάγηση στην Πανεπιστημιούπολη, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου (Hydrogen Europe), του οποίου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μέλος, παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό ένα αυτοκίνητο υδρογόνου, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε ως την έδρα της Περιφέρειας.

 

Ο σύνδεσμος Hydrogen Europe εκπροσωπεί τον βιομηχανικό και ερευνητικό κλάδο για τεχνολογίες υδρογόνου και κυψέλες καυσίμου, προς υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης.

 

Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης: ένα καινούριο, σύγχρονο νοσοκομείο

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης και στο εργοτάξιο της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών.

 

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα ουσιαστικά θεμελιώνουμε, παρότι οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη της Κοζάνης, ουσιαστικά διπλασιάζουμε το νοσοκομείο ως προς την δυναμικότητά του, προσθέτοντας μια υπερσύγχρονη πτέρυγα η οποία θα συνδέεται με τα παλαιότερα κτίρια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

 

«Για εμένα προσωπικά η υγεία θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα της δεύτερης τετραετίας μας, εφόσον μάς εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, είναι πολύ ψηλά στην προτεραιότητα της κυβέρνησης. Έχουμε και το σχέδιο και τη δυνατότητα χρηματοδότησης, αλλά κυρίως έχουμε τους ανθρώπους, τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, οι οποίοι υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους καινούριους φοιτητές μας, οι οποίοι θα έρθουν αύριο να στελεχώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και πράγματι, αυτό το νέο ΕΣΥ το οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, θα αποτελέσει μία πολύ μεγάλη πρόκληση, αλλά και μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα συνολικά», πρόσθεσε.

 

Η νέα πτέρυγα του ΓΝ Κοζάνης, περίπου 5.500 τετραγωνικών μέτρων, θα στεγάσει τη χειρουργική και παθολογική κλινική, δυναμικότητας 54 και 44 κλινών αντίστοιχα, μαζί με βοηθητικούς χώρους.

 

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας πτέρυγας και την ανακαίνιση της παλαιάς, η Κοζάνη εντός της επόμενης πενταετίας αναμένεται να έχει ένα καινούργιο νοσοκομείο επιφάνειας περίπου 21.700 τμ, αναβαθμίζοντας σε πολλά επίπεδα τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

 

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στον χώρο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Σιόλιος.

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο YouTube
TAGGED: Δυτική Μακεδονία, Καστοριά, Κοζάνη, Πολιτική, Πτολεμαΐδα,