Ο ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ 8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ –ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Ισότητα-Κοινωνική Δικαιοσύνη-Προστασία του Πλανήτη-Ειρήνη

Η 8η Μάρτη υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα μας για ελευθερία και ισότητα, τη διεκδίκηση ελεύθερης πρόσβασης και ίσης αντιμετώπισης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και για όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Είναι ημέρα μνήμης και αφύπνισης όλων μας για την προάσπιση και προστασία των γυναικών που καθημερινά επωμίζονται τις πολλαπλές ιδιότητες και τους ετερόκλητους ρόλους τους : μητέρες, κόρες, μαθήτριες και φοιτήτριες, αδελφές, σύζυγοι, εργαζόμενες και άνεργες, επιστημόνισσες και γυναίκες της γης, μονογονείς, προσφύγισσες και μετανάστριες, φυλακισμένες και αποφυλακισμένες, τοξικοεξαρτόμενες, γυναίκες με αναπηρία, καθώς και όλες οι γυναίκες που μάχονται για την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Σήμερα, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει επιτύχει την ισότητα των φύλων. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε η πορεία προς την γυναικεία χειραφέτηση, για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες παντού, είναι εξαιρετικά αργή. Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να υποτιμούνται και να υφίστανται διακρίσεις και ανισότητες, να έχουν λιγότερες επιλογές, να εργάζονται περισσότερο και να κερδίζουν λιγότερα.

Την ίδια στιγμή παραμένει αόρατη η μη αμειβόμενη εργασία των γυναικών και η συμβολή τους στο ΑΕΠ, απουσιάζουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και να βιώνουν πολλαπλές μορφές βίας στο σπίτι και στους δημόσιους χώρους. Επιπλέον, διαχρονικές κατακτήσεις και επιτεύγματα του φεμινιστικού κινήματος καταστρατηγούνται ή απειλούνται με κατάργηση, από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριαρχούν και εφαρμόζονται από δεξιές και αυταρχικές κυβερνήσεις στον κόσμο και στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εφαρμόζοντας νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, γκρεμίζει το κοινωνικό κράτος, καταργεί κοινωνικές παροχές και ρυθμίσεις που εξυπηρετούσαν τη συμφιλίωση επαγγελματικής –οικογενειακής και προσωπικής ζωής και ακυρώνει κατακτήσεις και θεσμικά μέτρα για την ισότητα των φύλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα υιοθετεί στερεοτυπικές αντιλήψεις για το ρόλο των γυναικών ή και την αποκλειστική τους ταύτιση με την οικογένεια και τη μητρότητα και χρεώνει το δημογραφικό πρόβλημα αποκλειστικά στις γυναίκες, υποτιμώντας την άμεση διασύνδεσή του με την ανάκαμψη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των αμοιβών και την ανάπτυξη της κοινωνικής πρόνοιας. Παράλληλα, από ακροδεξιούς κύκλους και κυβερνητικά στελέχη, επιχειρείται η κατάργηση του θεσμικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και στον έλεγχο των σωμάτων τους, με πρόσχημα την «επιβίωση του έθνους».

Δε θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω
Δε θα μείνουμε άπραγες απέναντι στην άρση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη και τον κόσμο και αξιοποιώντας τις συλλογικές μας εμπειρίες, αγωνιζόμαστε από κοινού για τα φεμινιστικά προτάγματα της απελευθέρωσης των γυναικών από κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής υποτίμησης από τα κοινωνικά στερεότυπα με βάση το φύλο και για την κατάργηση των πατριαρχίας, ενάντια στις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις, στο σεξισμό, τον ρατσισμό και την ομοφοβία.

Ο φεμινιστικός αγώνας μας σήμερα εμπλουτίζεται και συνδέεται με την υπεράσπιση του πλανήτη, της ειρήνης και της αλληλεγγύης γιατί στην κλιματική κρίση, στους πολέμους και την προσφυγιά, τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες.

Διεκδικούμε:

• Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων (50-50)
• Εξάλειψη βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών. Όχι άλλες γυναικοκτονίες.
• Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό συμπεριληπτικό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις.
• Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη.
• Προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
• Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
• Δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα.
• Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
• Συμμετοχή των γυναικών στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στις εφαρμογές των προγραμμάτων της τεχνητής νοημοσύνης.
• Ενσωμάτωση του φύλου στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές.
• Υποδοχή στην Ευρώπη όλων των προσφυγισσών-μεταναστριών.

Καλούμε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά
ΣΤΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 8ης ΜΑΡΤΗ

Pin It

Αφήστε μια απάντηση