Τροφές που μαυρίζουν χωρίς να σας καίνε

Ημ/νία Ανάρτησης: 10 Ιουλίου, 2011

mayrisma1
Η συχνή κατανάλωση περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση του χρώματος του δέρματος και στην επίτευξη ενός “χρυσαφένιου” και λαμπερού δέρματος”, τονίζει ο κ. Γρηγοράκης, διατροφολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
«Η απόδοση της απόχρωσης αυτής οφείλεται στο σύνολο καροτενοειδών που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά και ευθύνονται για το πορτοκαλο – κόκκινο χρώμα τους, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Οι διατροφικές πηγές των καροτενοειδών είναι οι ακόλουθες:
για το Β-καροτένιο, φυσικά τα καρότα! Επίσης, τα βερίκοκα, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, η πορτοκαλί πιπεριά. Το β-καροτένιο αποτελεί προ-βιταμίνη της Α, αφού σημαντικό μέρος αυτού μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό.
Για το λυκοπένιο: ντομάτα, καρπούζι, κεράσια. Έχει αποδειχθεί ότι η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου πολλαπλασιάζεται στη ντομάτα που έχει υποστεί κάποια θερμική επεξεργασία, π.χ. μαγείρεμα, καθώς και όταν είναι σε επαφή με λιπαρά, π.χ. λάδι.
Για λουτεΐνη, ψάξτε στο σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι, το καλαμπόκι, καθώς και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Η λουτεΐνη χαρακτηρίζεται μάλιστα για την προληπτική και προστατευτική δράση της ενάντια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
«Πέραν των καροτενοειδών, στο αποτελεσματικό μαύρισμα συμβάλλουν καταλυτικά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Μη ξεχνάτε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των ζεστών θερινών μηνών είναι ιδιαίτερα σημαντική η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού και ιδίως των ιστών. Βοηθά στην ομοιομορφία του μαυρίσματος, αλλά και στην περαιτέρω λάμψη του, καθώς και στη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητάς του.
Η κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση. Το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να αποθηκεύσει νερό, με αποτέλεσμα η ελλιπής πρόσληψη υγρών να προκαλεί πλήθος συμπτωμάτων όπως ξηροστομία, ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους και βέβαια, αφυδάτωση στου δέρματος_ ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ιδιαίτερα σημαντικό εξάλλου για την ενυδάτωση των ιστών είναι το υαλουρονικό οξύ. Πρόκειται για ουσία που υπάρχει στον οργανισμό και συγκρατεί νερό, συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στην ενυδάτωση. Καλές πηγές υαλουρονικού οξέος είναι βέβαια τα φρούτα και τα λαχανικά με περισσότερο εμπλουτισμένα τα παντζάρια και το κρέας.
Top 5 τροφίμων για υγιές και ομοιόμορφο μαύρισμα
Καρότα: πλούσια σε β-καροτίνη και ευεργετικά για την αντιοξειδωτική τους δράση.
Παντζάρια: ενισχύουν την ενυδάτωση του δέρματος μέσω του υαλουρονικού οξέος που περιέχουν. Επίσης, καθαρίζουν το δέρμα και του χαρίζουν λάμψη
Ελιές: πλούσιες σε βιταμίνη Ε, η οποία ενισχύει την υγεία και τη λάμψη του δέρματος.
Θαλασσινά: Διαθέτουν αυξημένη περιεκτικότητα ψευδάργυρου
Ακτινίδια και λεμόνια: αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών
Μικρά μυστικά για αποτελεσματικό μαύρισμα
Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με στόχο την κατανάλωση 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κορεσμένων λιπαρών οξέων στην καθημερινότητά σας. Τα κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν σε αφθονία στα γλυκά, στο βούτυρο, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα τηγανιτά και στα αλμυρά snacks
Καταναλώνετε καθημερινά άφθονο νερό και υγρά (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια) και βέβαια χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στα φαγητά σας.