Οικολογική κίνηση Κοζάνης Αχτύπητο δίδυμο το νέφος με τον καύσωνα

Ημ/νία Ανάρτησης: 14 Ιουλίου, 2011

Ίδια  γεύση και φέτος το καλοκαίρι :
Αχτύπητο δίδυμο το νέφος με τον καύσωνα 
Το γνωστά «κοκτέιλς» νέφους και καύσωνα θα γευτούμε αρκετές φορές κι αυτό το καλοκαίρι. Οι συνταγές ίδιες (αιωρούμενα σωματίδια –άπνοια –υψηλές θερμοκρασίες) και οι .. θεραπείες πασίγνωστες : «καταγγελίες» από την Περιφέρεια και τους Δήμους  και κυλιόμενες υποσχέσεις από τη ΔΕΗ για «ριζικά μέτρα», (μεταξύ των οποίων και καμιά – στιγμιαία – μείωση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων όταν η κατάσταση δεν πάει άλλο). Κι ύστερα όλα μέλι – γάλα…
Οι μεγάλες υπερβάσεις έκαναν την εμφάνιση τους προχτές (το τετραήμερο 9-12 Ιουλίου) στους Αγίους Αναργύρους και στο Προάστιο. Ο δείκτης ρύπανσης που χρησιμοποιεί το Κέντρο Περιβάλλοντος έπιασε την ανώτερη τιμή του : 10 στην κλίμακα 1-10.Επισημαίνουμε ότι ο οικισμός των Αναργύρων (βόρεια της Πτολεμαίδας) καταγράφει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων σε όλο το λεκανοπέδιο τα τελευταία χρόνια. Οι κάτοικοι  του ζουν αγκαλιά με το νέφος και ο εναγκαλισμός αυτός γίνεται ασφυκτικός το καλοκαίρι. 
Το νέφος λοιπόν θα μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια ακόμη. Οι διαφημιζόμενες νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες καύσης του λιγνίτη ελάχιστα μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, καθόσον η κύρια πηγή των αιωρουμένων είναι πλέον τα ορυχεία. Εκεί η σκόνη και η τέφρα ζουν και βασιλεύουν. Για το λόγο αυτό και τα μέτρα αντιρρύπανσης  που εφαρμόστηκαν την τελευταία τριετία σε ορισμένους σταθμούς (ΑΗΣ) της ΔΕΗ δεν έφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα στο ενεργειακό λεκανοπέδιο. Έτσι, ούτε οι υψηλές αποδόσεις (99,996 %) των καινούριων φίλτρων του ΑΗΣ ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου ούτε το κλείσιμο της πιο ρυπογόνας μονάδας (ΑΗΣ Πτολεμαίδας Ι) έλυσαν το πρόβλημα. 
Βέβαια είναι οξύμωρο, κάθε φορά που το νέφος θρονιάζεται, η Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να ζητούν περιορισμό της εξορυκτικής δραστηριότητας και από την άλλη να συμφωνούν στις διανοίξεις νέων ορυχείων (Ποντοκώμη), τα οποία θα οξύνουν το πρόβλημα και μάλιστα προς τα νότια όπου βρίσκεται κι ο μεγαλύτερος οικισμός της Δυτικής Μακεδονίας, η Κοζάνη.
Μία λοιπόν από τα ίδια και φέτος το καλοκαίρι : «βουτιές» μέσα στο νέφος !
Και μάλιστα χωρίς αντιρρήσεις ! Σε τέτοιες εποχές που η ΔΕΗ είναι προς πώληση, ποιος τολμά να αναδείξει θέματα όπως το βρώμικο ενεργειακό μοντέλο, η μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη, τα «αναδρομικά χρέη» της ΔΕΗ προς την περιοχή (φόρος στερεών καυσίμων κλπ). Στην εποχή του Μεσοπρόθεσμου και των συνεχόμενων Μνημονίων το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος ή της λεηλασίας των φυσικών πόρων θεωρείται  σχολαστικισμός ή θέμα πολυτελείας..
Κι αυτοί μεν (οι ταγοί της εξουσίας και το πολιτικό τους προσωπικό) ξέρουν τι θέλουν. Να επιβιώσουν ως σύστημα νομής και αναπαραγωγής της εξουσίας, παρότι είναι οι βασικοί ένοχοι που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση.
Εμείς όμως ξέρουμε τι θέλουμε ; Θα συνεχίσουμε το δρόμο της υποκρισίας, δηλαδή από τη μια να γκρινιάζουμε για τη ρύπανση και το περιβάλλον κι από την άλλη να στηρίζουμε πολιτικές και πολιτικούς  που μας οδήγησαν εδώ και μας ετοιμάζουν τα χειρότερα  ; Ίδωμεν….

14 -7- 2011
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΚΟΖΑΝΗΣ