Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 Όλες οι δηλώσεις

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ξεχωριστή στιγμή στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης ήταν η πτήση του F-16 της ομάδας Ζευς της Πολεμικής Αεροπορίας με τον χειριστή του αεροσκάφους Χριστόδουλο Γιακουμή στον δικό του χαιρετισμό σε όλους τους Έλληνες.

Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι να πράξουμε τα ίδια με την γενιά του 1940. Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα, Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη» είπε ο Έλληνας πιλότος.

Το δικό μας χρέος, είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά, μια πατρίδα πιο ισχυρή , μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα, πιο ευημερούσα, μία πατρίδα, πιο δίκαιη», υπογράμμισε από τα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετά το τέλος της παρέλασης, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η πατρίδα μας ηλιόλουστη, υποδέχεται σήμερα την εθνική μας εορτή. Η καρδία του Ελληνισμού κτυπά πάντα λίγο πιο δυνατά εδώ πέρα, στα Γιάννενα στο Καλπάκι στην Ήπειρο, γιατί εδώ πριν από 82 χρόνια αμυνθήκαμε απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση και η γενιά ,αυτή γενιά του ’40 έκανε το χρέος της απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Ιστορία.

Το δικό μας χρέος, είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά,σε αυτά τα παιδιά που παρέλασαν κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία με χαμόγελο με αισιοδοξία με υπερηφάνεια μια πατρίδα πιο ισχυρή , μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα πιο ευημερούσα μία πατρίδα πιο δίκαιη. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό και κατέθεσε στεφάνι, στο Μνημείο Μπιζανομάχων.

Προτροπή σε όλες και σε όλους να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Θεό για τη σημερινή ημέρα του «OΧΙ» και να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την ελευθερία που μας δωρίστηκε, απευθύνει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος με την εγκύκλιο του

Και συνεχίζει: πρόκειται για μία ημέρα κατά την οποία αναπολούμε τη γενναιότητα και το απίστευτο κουράγιο του ελληνικού λαού απέναντι στον φασισμό και την καταπίεση, και δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας όχι μόνο για τις νίκες των ανδρείων προγόνων μας, αλλά και για τους καρπούς των νικηφόρων αγώνων τους στη ζωή μας.

Μήνυμα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για την 28η Οκτωβρίου:

«Όσα κατακτήσανε αυτοί που κοιμούνται στα χιόνια της Αλβανίας, αυτοί που γυρίζουν χωρίς πόδια, χωρίς χέρια, και χωρίς μάτια στους δρόμους, εσείς θα έχετε την τιμή και την ευτυχία να τα καρπωθείτε και να τα αξιοποιήσετε».
Αυτά έλεγε στους φοιτητές του, την 27η Οκτωβρίου του 1941, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος στην πραγματικότητα καθιέρωσε την επέτειο του ΟΧΙ ως εθνική. Και τους προέτρεπε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, κοινωνικά και πολιτικά, με το βαρύ αίσθημα της ιστορικής ευθύνης του ελληνισμού.
Η παρακαταθήκη των αγωνιστών του 1940, γενιά με τη γενιά, έφτασε και σε εμάς. Χρέος μας είναι να την συντηρήσουμε και να την περάσουμε στους επόμενους. Η Ελλάδα είναι αυτή που γέννησε την ελευθερία και συνεχίζει να στέκεται ανυποχώρητη και ασυμβίβαστη στην υπεράσπισή της. Στηριγμένοι σε αυτή την τεράστια κληρονομιά, δεν δικαιούμαστε να φανούμε κατώτεροι των προγόνων μας σε κανένα από τους αγώνες της εποχής μας. Γιατί, όπως συμπλήρωνε ο Κ. Τσάτσος, «αν δεν πραγματοποιήσετε, ύστερα από τόσο αίμα που χάθηκε, μια πολιτειακή και μια διαπολιτειακή τάξη στηριγμένη στις αρχές της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τότε και όλος ο αγώνας του παρόντος κινδυνεύει να χάσει την αξία του».

 

«Το έπος του ΄40 είναι ένα διαχρονικό σύμβολο θυσίας για την πατρίδα», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.

Όπως προσθέτει: «Τη σημερινή εποχή των γεωπολιτικών αναταραχών και της μεγάλης αβεβαιότητας οφείλουμε να εργαστούμε για την ενίσχυση της θέσης της χώρας με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με αίσθημα ενότητας να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα απέναντι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό και ιδιαίτερα της προκλητικής τουρκικής ηγεσίας. Κάθε διάλογος πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι στο δίκαιο του ισχυρού. Γι’ αυτό όταν κάποιοι αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες υπονομεύοντας τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις από εταίρους ή την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Ούτε βέβαια νέες συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα. Η θυσία των Ελλήνων στο έπος του ΄40 θα αποτελεί διαχρονικά μια πυξίδα ευθύνης και εθνικής αξιοπρέπειας για όλους μας. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες», καταλήγει το μήνυμα του κ.Ανδρουλάκη

«Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη, ασφαλή, ισχυρή με τη δύναμη των αξιών και των ανθρώπων της», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι σε μία εποχή πολέμου, ρευστότητας και απειλών, «στηρίζουμε την ειρήνη, αλλά είμαστε ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινά το μήνυμά του με τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου: «Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι», για να τονίσει ότι «αυτός ο μικρός λαός αντιστάθηκε και νίκησε τη φασιστική βία του Μουσολίνι. Αντιστάθηκε στην εγκληματική ωμότητα του χιτλερικού ναζισμού. Όρθωσε πεινασμένος και ξυπόλητος το ανάστημά του στη βία του φασισμού και του ναζισμού, στο έπος της εθνικής αντίστασης. Και αμέσως μετά με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις».

«Είμαστε περήφανοι που ανήκουμε σ’ αυτόν τον λαό. Παιδιά και εγγόνια των απλών ανθρώπων που δεν δίστασαν να δώσουν και τη ζωή τους για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη», επισημαίνει ο κ. Τσίπρας και υπογραμμίζει: «Και συνεχίζουμε σήμερα σε άλλες συνθήκες αυτόν τον αγώνα. Σε μια εποχή πολέμου, ρευστότητας και απειλών. Στηρίζουμε την ειρήνη, αλλά είμαστε ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη, ασφαλή, ισχυρή με τη δύναμη των αξιών και των ανθρώπων της. Μια Ελλάδα που δίνει στην ελευθερία το νόημά της εξασφαλίζοντας για όλους τους πολίτες της, χωρίς διακρίσεις, ίσες ευκαιρίες στη δουλειά, τη μόρφωση, τα υλικά και πνευματικά αγαθά της ανάπτυξης. Μια Ελλάδα που οι πολίτες της θα αισθάνονται και θα είναι ασφαλείς απέναντι σε εξωτερικές απειλές», αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα κράτος, συνεχίζει, «που θα προστατεύει τους πολλούς και δεν θα μεροληπτεί υπέρ των λίγων. Μια δημοκρατία ανοιχτή στην πρόοδο και κλειστή σε καθεστωτικές πρακτικές και κατασταλτικές λογικές. Μια κοινωνία αλληλεγγύης και αντίστασης απέναντι στους νοσταλγούς του ναζισμού, την κακοποίηση του κράτους δικαίου, την υπονόμευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τον αυταρχισμό όσων συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες της χώρας. Μια πατρίδα της Ευρώπης και του κόσμου».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ιστορία έδειξε ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Είναι μισή χωρίς δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού» και «απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, αντίσταση, ενότητα και αγώνα». «Μ’ αυτό τον αγώνα, γι’ αυτά τα ιδανικά, τιμάμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν ξεχνάμε εκείνους που πολέμησαν κι έδωσαν τη ζωή τους. Και κυρίως δεν ξεχνάμε γιατί πολέμησαν». «Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», καταλήγει, στο μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας.

Δήλωση Δημήτρη Κουτσούμπα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

«Σήμερα, όπως και την δεκαετία του ‘40, ο λαός μας μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. Να πει: ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη σφαγή των λαών, να πει ΟΧΙ στην εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτόν, ΟΧΙ στον φασισμό και τον ρατσισμό, ΟΧΙ στα παζάρια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Να διεκδικήσει μια ζωή με αξιοπρέπεια λέγοντας ΟΧΙ στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια», δήλωσε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μήνυμα για την επέτειο του ΟΧΙ έστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό, για την Ευρώπη, για τους δημοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκείνη την ημέρα, την 28η Οκτωβρίου του 1940, ένας μικρός λαός όρθωσε το ανάστημά του χωρίς να υπολογίζει κόστος, χωρίς να έχει εξασφαλισμένη τη στρατιωτική νίκη, ρισκάροντας τα πάντα, χωρίς καμία απολύτως εγγύηση, να πει ένα τεράστιο ΟΧΙ στον κατακτητή, ένα τεράστιο ΟΧΙ στον φασισμό», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

«Η 28η Οκτωβρίου είναι μία μέρα που το ΜέΡΑ25 τιμά για τους δημοκρατικούς αγώνες, για την αντίσταση, για τους ανθρώπους που εδώ στο Ναύπλιο παραδόθηκαν από τους Έλληνες φασίστες στους Γερμανούς φασίστες, για τους ανθρώπους που παλεύουν όλες αυτές τα δεκαετίες να μην ξαναριζώσει ο φασισμός ποτέ πια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου. Ζήτω το ΟΧΙ του ελληνικού λαού», σημειώνει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ν. Χαρδαλιάς από την Αυστραλία: Η Ελλάδα είναι ισχυρή.

Μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν μεμψιμοιρεί, δεν απειλεί κανέναν» και επιδιώκει να είναι «πυλώνας σταθερότητας», επιζητώντας «την ειρήνη και τη φιλία», αλλά ταυτόχρονα, και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «παραμένουν σε πλήρη επαγρύπνηση χωρίς κανέναν εφησυχασμό και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο γαλάζιο της σημαίας και της πατρίδας μας», έστειλε από την Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνο-Αυστραλιανή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Προτιμάμε τη σκληρή δουλειά και τη διαρκή επαγρύπνηση από τα πυροτεχνήματα, τα παραληρήματα και τις απειλές των γειτόνων μας. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με την αποφασιστικότητα όμως που χρειάζεται και θωρακίζουμε την πατρίδα μας με ένα από τα πιο φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα στην ιστορία της».

Επισήμανε, δε, ότι «η Τουρκία επιδεικνύει μια συνεχόμενη και διαρκώς εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά, με μια επιθετική και αναθεωρητική ρητορική, με συνεχείς απειλές χρήσης βίας, με ανιστόρητες θεωρίες για τη διεκδίκηση χερσαίου και θαλάσσιου χώρου».

«Εμείς», υπογράμμισε, «παραμένουμε σταθεροί με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κατ’ επέκταση το Δίκαιο της Θάλασσας, με απόλυτη προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό που ζητάμε από την Τουρκία είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις εδώ και 100 περίπου χρόνια ισχύουσες συνθήκες, με τις οποίες έχει καθοριστεί η υφιστάμενη χάραξη των συνόρων μας».

Χαρακτήρισε τις συμμαχίες της χώρας μας «πολύ σημαντικές και στρατηγικής σημασίας και με τους Αμερικανούς και με τους Γάλλους και για αμοιβαία συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, αλλά και με εταίρους δρώντες στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος».

«Η χώρα μας», τόνισε, «είναι ισχυρή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πανέτοιμες και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα προς φίλους, συμμάχους, αλλά και όλους τους υπόλοιπους».

«Σε ένα γενικότερο γεωπολιτικό περιβάλλον, με παρά πολλά προβλήματα, η χώρα μας παραμένει πρωταγωνίστρια» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει γόνιμο έδαφος για ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων» Ελλάδας και Αυστραλίας, «αλλά και για αναζήτηση αμυντικών συνεργασιών, ειδικά μεταξύ κρατών που ασπάζονται τις ίδιες αρχές και αξίες».

«Νομίζω», συνέχισε, «ότι η Αυστραλία και η Ελλάδα βρίσκονται και οι δυο σε μία φάση εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεών τους, καθώς και περαιτέρω ενίσχυσης των σημαντικών αμυντικών συνεργασιών».

Για τα ζητήματα στρατολογίας, ο Ν. Χαρδαλιάς, υπογράμμισε ότι «οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού λαμβάνουν αναβολή κατάταξης για όσο χρόνο εξακολουθεί η ιδιότητά τους και μέχρι τα 45 χρόνια τους, οπότε και απαλλάσσονται από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις».

«Κάποιος που αναγνωρίζεται ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, όπως το επιθυμεί μπορεί να καταταγεί και δικαιούται να εκπληρώσει μειωμένη διάρκεια εξάμηνης διάρκειας ή τρίμηνης αν έχει γεννηθεί στο εξωτερικό και επίσης έχει τη δυνατότητα εκπλήρωσης θητείας τμηματικά», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Τ. Θεοδωρικακος: Η σημαία, το ιερό σύμβολο για ελευθερία αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες

Με μία τεράστια γαλανόλευκη σημαία καλύπτεται από χτες το βράδυ μία ολόκληρη πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε ένδειξη τιμής και πατριωτισμού, στην ιστορική εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στη μνήμη των ηρώων του 1940.

Η ελληνική σημαία σχηματίζεται ψηφιακά, από πάνω μέχρι κάτω και στους 14 ορόφους του μεγάρου της Κατεχάκη και κυματίζει στέλνοντας μήνυμα εθνικής περηφάνειας, ενώ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του και βίντεο του, φωταγωγημένου στα γαλανόλευκα, Υπουργείου, έγραψε χαρακτηριστικά:

«Η σημαία μας, ιερό σύμβολο των εθνικών αγώνων για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, μας αγκαλιάζει όλους!»

Pin It

Αφήστε μια απάντηση