Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα με θέμα η κτηνοτροφία στην Ελλάδα και στις Πρέσπες

hmerida-kthotrofia-1

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε  ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας με την υποστήριξη του Δήμο Πρεσπών, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών με θέμα: «Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα και στις Πρέσπες».

 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου 2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.30 πμ., στην Αίθουσα Δημοτικού Καταστήματος Πρεσπών στο χωριό Λαιμός.

 

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος μίλησε για την σημερινή κατάσταση της κτηνοτροφίας και οι προοπτικές της, ο Αντιπρόεδρος κ. Ελευθέριος Γίτσας ο οποίος αναφέρθηκε στον Επανασχεδιασμό της Κτηνοτροφίας με την Αξιοποίηση των βοσκοτόπων και των πολυφυτικών λειμώνων, ο κ. Γεώργιος Φωτιάδης και η κα Ανίτα Λογοθέτη οι οποίοι ανέλυσαν την Συμβολή της Κτηνοτροφίας στην Διατήρηση των Προστατευμένων Περιοχών, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» κ. Νικόλαος Στεργίου ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα του Συνεταιρισμού στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας των Πρεσπών, ο κ. Ανδρέας Γεωργούδης Καθηγητής Πανεπιστημίου αναφέρθηκε  στις εγχώριες φυλές αγροτικών ζώων και η προστασία τους και τέλος ο κ. Γιώργος Κολυβάς Προϊστάμενος Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ μίλησε για την Νέα ΚΑΠ για την Κτηνοτροφία 2014 -2020.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλειος Τσέπας, οι βουλευτές κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και κ. Αθανάσιος Γερμανίδης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών  κ. Νικόλαος Γιαννάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας κ. Πασχάλης Χαρούμενος.

hmerida-kthotrofia-2

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν αφενός να προβάλλει το γενικότερο ρόλο της κτηνοτροφίας στην περιοχή των Πρεσπών, αφετέρου να συμβάλει στην ανάπτυξή της μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις όπως: η προώθηση της ελληνικής κόκκινης φυλής για κρεοπαραγωγή ως ιδανική για την περιοχή, η διάσωση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων, όπως η ξανθόχρωμη ελληνική αγελάδα  και το πρόβατο Φλώρινας, η προστασία και η ανάπτυξη της βραχυκερατικής αγελάδας των Πρεσπών, που ζει μόνο στις Πρέσπες και είναι υπό εξαφάνιση, αλλά και η οργάνωση των κτηνοτρόφων κάτω από την ομπρέλα του Α.Σ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ.

 

Στην ημερίδα η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Οι ακροατές-κτηνοτρόφοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την συζήτηση και τους δόθηκε η ευκαιρία να θέσουν πολύ σημαντικά ερωτήματα στους εισηγητές. Τα μέλη του συνδέσμου υποσχέθηκαν στους Κτηνοτρόφους της Πρέσπας ότι θα είναι δίπλα τους σε οποιαδήποτε δυσκολία συναντήσουν για την άμεση επίλυσή της.

Pin It

Αφήστε μια απάντηση