Ομιλία Προέδρου εργατικού Κέντρου Κ. Σιάκου στην απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Μαίου 2017

Ημ/νία Ανάρτησης: 17 Μαΐου, 2017

siakos apergia 17052017Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι…

Είμαστε για ακόμη μια φορά σε απεργιακή συγκέντρωση, στους δρόμους και διαδηλώνουμε.

Είμαστε για πολλοστή φορά αντιμέτωποι με νέες και παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της Κυβέρνησης, που εθελοτυφλώντας στις ολέθριες συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας, στοχεύουν πια ευθέως στην καρδιά της εργατικής προστασίας.

Είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε για εκείνα τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και που μέχρι χθες ήταν για όλους μας αυτονόητα.

Είμαστε όλοι μαζί, εδώ, για να διαδηλώσουμε και να απαιτήσουμε

Να σταματήσει ο κατήφορος!

Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή και τα βάρη που ήδη σηκώνουμε στις πλάτες μας δυσβάσταχτα. Η Κυβέρνηση, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, αποφάσισε να επιτεθεί στα δικαιώματα των εργαζομένων, συμφωνώντας επί της ουσίας σ’ ένα 4ο MNHMONIO. Εθελοτυφλώντας για τις ολέθριες συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας, αφού εφάρμοσε με θρησκευτική ευλάβεια το 3o μνημόνιο που υπέγραψε, τώρα μας φέρνει το 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, μετά από μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, απειλώντας με ισοπέδωση την Κοινωνία και γκρεμίζοντας ταυτόχρονα ότι έχει απομείνει, από τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Προχωρά ακάθεκτη στην πλήρη αποδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ο αγώνας είναι μονόδρομος. Το λέμε και συνεχίζουμε να το φωνάζουμε:

Φτάνουν πια οι λάθος πολιτικές εις βάρος μας!

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας δεν αντέχει. Δεν αρκούν λύσεις εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού. Χρειάζονται ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις, που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση και όχι τη φτωχοποίηση μας. Που θα δημιουργούν ανάπτυξη και όχι εξαθλίωση. Που θα “απαντούν” στην ανεργία με θέσεις εργασίας και όχι με πρόσκαιρες, αδιέξοδες και κοντόφθαλμες πολιτικές.

Στα μνημονιακά χρόνια που ζούμε, η χώρα και οι πολίτες εξαθλιώνονται κάθε μέρα και περισσότερο.

Το ποσοστό της ανεργίας μαρτυρά την πραγματικότητα, όσο και αν προσπαθούν να μας “διορθώσουν”. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα σκαρφαλώνει στο 30,8% και αποτυπώνει με αριθμούς την πραγματικότητα ως έχει, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει σε κάποιους.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας συνεχίζει να κρατά τα Πανευρωπαϊκά σκήπτρα της πρωταθλήτριας στην ανεργία, με ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

“Μαύρα” όμως, είναι και τα ποσοστά που αποτυπώνουν το δυσβάσταχτο φορτίο που οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια και καλούνται και πάλι να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες δυσβάσταχτες και απόλυτα παράλογες ανατροπές στα εργασιακά.

Η κυβέρνηση, επιλέγει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα

Και όλα αυτά τη στιγμή που:

Περισσότεροι από 1εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στη χώρα μας.
Η Ανεργία ξεπερνάει το 70% στους νέους σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας.
Πάνω από το 70% στους νέους και στη Φλώρινα.
4 στους 10 εργαζόμενους ανησυχούν για την εργασία τους.
Τα λουκέτα αυξάνονται σε εργοστάσια και επιχειρήσεις και καμία προοπτική για εργασία και αξιοπρεπή μισθό δε διαγράφεται.
Αντίθετα, 350 χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς από 100-400ευρώ μικτά (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Ενώ χιλιάδες νέοι δέχονται τους μισθούς πείνας των 100ευρώ, μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας.
Το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, από 30,1% το 2009, εκτινάχθηκε στο 52%.
Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6% και πλέον αγγίζει το 20%.
Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, τα νοικοκυριά που συνεχίζουν να υφίστανται μια δίχως τέλος φορολαίλαπα, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν ακόμα και βασικά κοινωνικά αγαθά.. όλοι μαζί φωνάζουν.. όλοι μαζί τους φωνάζουμε:

Φτάνει πια! Δεν αντέχουμε άλλο.

Η στροφή της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της εξαγγελίες γίνεται κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρη στην πραγματικότητα μας. Επιλέγει να κόψει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Βάζει στο τραπέζι τα εργασιακά και ετοιμάζεται να τα θυσιάσει και μαζί να υιοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Κωφεύουν στο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας και τη μεταφορά χιλιάδων επιχειρήσεων σε όμορες χώρες, με τη χαρτογράφηση των βιομηχανικών ζωνών της περιοχής μας, της Βόρειας Ελλάδας, να αλλάζει τα τελευταία χρόνια δραματικά. Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη διαρροή στην οικονομία που φέρνει σοβαρό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, που στη χώρα μας εδώ και 8 χρόνια μετράμε μόνο απώλειες.

Παράλληλα, 2 εκατομμύρια πληθυσμού μεταναστεύουν στις όμορες χώρες για αγορές και υπηρεσίες, αναζητώντας μια φθηνότερη λύση στο οικονομικό αδιέξοδο τους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όλοι μας παλεύουμε με τις δυνάμεις μας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην ύφεση που έχουμε βυθιστεί στα μνημονιακά αυτά χρόνια. Όμως, όλοι μας παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διαδηλώνοντας.

Όλοι και Όλες απεργούμε μαζικά και ενωτικά

Απεργούμε και διεκδικούμε:

Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Άμεση κατάργηση και μη ψήφιση νέων μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης. Κοινωνική ασφάλιση με την ΕΓΓΥΗΣΗ του Κράτους στη χρηματοδότηση, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα και στην κοινωνική αποτελεσματικότητα των Φορέων Κύριας ΚΑΙ Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης. Επαναφορά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των παροχών κοινωνικής ασφάλειας σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους – Κατάργηση 6ης Π.Υ.Σ.

Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που διέλυσε το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο. Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων. Καμία πράξη άρσης της απόλυτης απαγόρευσης του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

ΟΧΙ στα «υποκατώτατα» δικαιώματα

ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, που το μόνο που θα επιφέρει είναι η εξόντωση εργαζομένων και μικρομεσαίων του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

ΟΧΙ στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ο αγώνας είναι μονόδρομος. Θέλουμε τώρα πίσω τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, γιατί σε εμάς στηρίζεται το μέλλον της χώρας.

Γι’ αυτά αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί με κάθε μέσο και κάθε τρόπο.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται

TAGGED: Απεργία, Φλώρινα,