Γιαννιτσοπούλου υποψήφια Δήμαρχος Αμυνταίου
ΡΟΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ημ/νία Ανάρτησης: 13 Μαρτίου, 2020

Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σε πανηγυρικό κλίμα ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών.

Xοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η κ. Σακελλαροπούλου ορκίστηκε «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας» να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνά για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του ελληνικού λαού.

Μετά την ορκωμοσία της, η κ. Σακελλαροπούλου κατευθύνθηκε στα κοινοβουλευτικά έδρανα χαιρέτησε τους πολιτικούς αρχηγούς, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στο Προεδρικό Μέγαρο την υποδέχθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι το όγδοο πρόσωπο από τη μεταπολίτευση που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, διαδεχόμενη τους Μιχ. Στασινόπουλο (1974-1975), Κων. Τσάτσο (1975-1980), Κων. Καραμανλή (1980-1985 & 1990-1995), Χρ. Σαρτζετάκη (1985-1990), Κων. Στεφανόπουλο (1995-2005), Κάρ. Παπούλια (2005-2015) και τον Πρ. Παυλόπουλο (2015-2020).

 

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν στην κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, οι οποίοι τη συνόδευσαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Πολιτικοί Αρχηγοί, Βουλευτές εκπρόσωποι των Κομμάτων, εκ μέρους του Διπλωματικού Σώματος ο Πρύτανης, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, οι Πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, οι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος και περιορισμένος αριθμός προσκεκλημένων στα θεωρεία.

Μετά το πέρας της Ορκωμοσίας και της υπογραφής του Πρωτοκόλλου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε από το Προεδρείο στα έδρανα των Βουλευτών και χαιρέτισε τους Αρχηγούς των Κομμάτων, διά νεύματος.

Τόσο ο τρόπος χαιρετισμού, που ακολουθήθηκε για πρώτη φορά, όσο και ο εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός των παρευρισκομένων στην τελετή της Ορκωμοσίας της Προέδρου της Δημοκρατίας εντάσσονται στα μέτρα προστασίας της υγείας που τηρεί η Βουλή των Ελλήνων, δίνοντας και με τον τρόπο αυτό μήνυμα ευθύνης προς όλους τους πολίτες.
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

 

TAGGED: Πολιτική,