Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διαδικασία προσλήψεων

Ημ/νία Ανάρτησης: 13 Αυγούστου, 2011

Κλείδωσαν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προσληφθούν από τον Σεπτέμβριο οι 55.000 άνεργοι στους δήμους όλης της χώρας, στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας.
Τις τελευταίες ημέρες οι τεχνοκράτες του ΑΣΕΠ και τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να βρουν τον τρόπο εμπλοκής της ανεξάρτητης αρχής στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
Ηδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες ανάμεσα στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και το υπουργείο Εργασίας, που θα αποσαφηνίσουν τον ακριβή ρόλο του ΑΣΕΠ στην εν λόγω διαδικασία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ΑΣΕΠ θα έχει την εποπτεία της διαδικασίας επιλογής προσωπικού, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία στην εφαρμογή των κριτηρίων για την επιλογή των ανέργων που θα απασχοληθούν στα προγράμματα.
Το «αγκάθι» στις μέχρι τώρα συζητήσεις είναι το εάν οι θέσεις θα αναρτώνται από το ΑΣΕΠ ή όχι. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έγκειται στο ότι το ΑΣΕΠ μπορεί να αναρτά μόνο θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, ενώ σε αυτή την περίπτωση οι θέσεις θα καλυφθούν από φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Και ενώ υπάρχει νεφελώδες τοπίο για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί, οι άνεργοι αλλά και οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν τεράστιο ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο θα εξασφαλίσει πεντάμηνη εργασία της τάξης των 625 ευρώ τον μήνα για περισσότερους από 55.000 ανέργους.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δηλώνει στο «Εθνος Εργασία» για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας: «Στις πολύ δύσκολες συνθήκες που ζει η χώρα μας το Πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα μπορούν να πραγματοποιηθούν με την αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών χρήσιμα έργα τοπικού και ευρύτερου χαρακτήρα».
Η επιλογή των ανέργων
Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στη συνεργασία Φορέων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με τους συμπράττοντες δήμους.
Οι φορείς απασχόλησης που έχουν πάρει την έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & Αλλων Πόρων και έχουν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τους δήμους μπορούν να δημοσιεύσουν την πρόσκλησή τους.
Μάλιστα, οι φορείς απασχόλησης θα πρέπει να κοινοποιήσουν την πρόσκλησή τους στις κατά τόπους υπηρεσίες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι άνεργοι απαιτείται να έχουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
Σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η κατάσταση ανέργου, η οικογενειακή κατάσταση (μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.), το οικογενειακό εισόδημα, η κατάσταση υγείας του ανέργου και η εντοπιότητα.
Οι 55.000 θέσεις αναμένεται να καλυφθούν από μακροχρόνια ανέργους, βραχυχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, εμπόρους και λοιπούς επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο έτη, υποαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες και ανέργους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.
Η δράση της κοινωφελούς εργασίας, με προϋπολογισμό 180 εκατομμύρια ευρώ, θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, με αφετηρία την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες επιλογής των φορέων απασχόλησης.
Εως τα τέλη του έτους θα ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις και στις υπόλοιπες περιφέρειες.
Τα προγράμματα αφορούν κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας το φυσικό έργο ή οι υπηρεσίες των οποίων διαμορφώνονται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης
Περιλαμβάνουν ενδεικτικά:
έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων ή/και αθλητικών υποδομών,
έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας,
ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς,
αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος,
αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,
περιβαλλοντική εκπαίδευση,
διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,
δημιουργική απασχόληση παιδιών,
προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδική φροντίδα,
κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,
οδική ασφάλεια μαθητών,
σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών,
έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου http://www.ypakp.gr/neaprogrammata/index2.php.
Πώς κατανέμονται οι θέσεις ανά την Ελλάδα
8.000 θα εργαστούν στην Αττική
Στην Περιφέρεια Αττικής, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 36.093.750 ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 8.000 και κατανέμονται ως εξής: στον Βόρειο Τομέα 1.000, στον Νότιο Τομέα 1.100, στον Ανατολικό Τομέα 1.120, στον Δυτικό Τομέα 1.800, στον Πειραιά 1.670, στα νησιά 300 και στη Δυτική Αττική 1.010.
Στην Κεντρική Μακεδονία θα εργαστούν 9.500 άνεργοι, στα Ιόνια νησιά ο αριθμός των ωφελουμένων ανέρχεται σε 1.700, ενώ περίπου 1.700 άνεργοι θα εργαστούν στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στο Βόρειο Αιγαίο.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων ανέρχεται σε 900, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης θα έχουμε την άμεση ένταξη 2.950 ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας.
Στη Δυτική Μακεδονία το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την ένταξη 2.000 ανέργων, ενώ στην Π.Ε. Ηπείρου ο αριθμός των ανέργων που θα επωφεληθούν ανέρχεται σε 2.950. Ακόμη, στη Θεσσαλία το πρόγραμμα θα δώσει εργασία σε 5.300 ανέργους, ενώ στη Δυτική Ελλάδα στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 5.200 άνεργοι,τέλος 2000 στη Στερεά Ελλάδα.
Ο εκάστοτε φορέας δημοσιεύει την προκήρυξή του, καλώντας τους ανέργους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Εν συνεχεία οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον φορέα απασχόλησης. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ο φορέας απασχόλησης συγκεντρώνει τις αιτήσεις και τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.
Εκει, με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ, ελέγχονται για την πληρότητά τους οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, τότε οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις αποστέλλονται ξανά στον φορέα απασχόλησης.