Π. Κουκουλόπουλος, στα Καραγιάννια: Δεν θα επιτρέψουμε στη Ν.Δ. να μετατρέψει τον τόπο μας σε πρίζα για Φωτοβολταϊκά.  

Ημ/νία Ανάρτησης: 6 Μαΐου, 2023

Π. Κουκουλόπουλος, στα Καραγιάννια: Δεν θα επιτρέψουμε στη Ν.Δ. να μετατρέψει τον τόπο μας σε πρίζα για Φωτοβολταϊκά.

«Η βίαιη απολιγνιτοποίηση της περιοχής μας ισοδυναμεί με ερημοποίηση της, αφού το μόνο ορατό κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι η μετατροπή του τόπου μας σε πρίζα για Φωτοβολταϊκά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η περιβόητη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτοφόρων περιοχών να εξελίσσεται σε νεοελληνική τραγωδία, κάτι που αντιλαμβάνονται πλέον όλοι οι πολίτες και γι’ αυτό απόλυτα δικαιολογημένα ανησυχούν.

Είχαμε επισημάνει από την αρχή τις γκρίζες ζώνες της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη για την απολιγνητοποίηση, οι οποίες, δυστυχώς, εξελίσσονται σε μαύρη τρύπα που οδηγεί την ενέργεια στα χέρια μεταπραττικών συμφερόντων και τη χώρα ουραγό στις διεθνείς εξελίξεις. Ένας τέτοιος θλιβερός απολογισμός δεν αξίζει στην Ελλάδα που έχει ουσιώδεις λόγους να πρωταγωνιστήσει στο μέτωπο της Κλιματικής Αλλαγής.

Δεν αξίζει, φυσικά, ούτε στον τόπο μας και γι’ αυτό μαζί με τους πολίτες θα δώσουμε τη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια τους.»

Με αυτό τον τρόπο τοποθετήθηκε σε ομιλία του στην περιοχή των Καραγιαννίων ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Πάρις Κουκουλόπουλος στο μείζον θέμα της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης των φωτοβολταϊκών στην περιοχή μας, κάτι που προκαλεί την δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών.

Η μόνη απάντηση η Ενεργειακή Δημοκρατία.

Απέναντι σ’ αυτή «την αδιέξοδη και εθνικά επιβλαβή πορεία η μόνη απάντηση είναι η Ενεργειακή Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος και παρουσίασε τις επιλογές που υπάρχουν για να επιτευχθεί, που είναι:

 

■ Σοβαρές επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ώστε το βάρος ανάπτυξης ΑΠΕ να κατανεμηθεί δίκαια και ισότιμα ανά περιοχή. Να τεθούν άνω και κάτω όρια με αντίστοιχη αποκέντρωση της υποχρέωσης στους δήμους. Εγκαταστάσεις ΑΠΕ μεγάλης ισχύος πρέπει να χωροθετηθούν κεντρικά, με απόλυτη διαφάνεια και επαρκή διαβούλευση.

■ Απόλυτη προτεραιότητα στα ΜΜΜ και το σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση.

■ Διευκόλυνση επενδύσεων ΑΠΕ από αγρότες για ενεργειακή κάλυψη της παραγωγής και χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας μόνο από τους ίδιους.

■ Ενεργειακή αναβάθμιση όλων ανεξαιρέτως των δημόσιων κτιρίων και υποχρέωση των δήμων να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με ΑΠΕ.

■ Δημιουργία μεγάλων δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων με μέλη τους συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, με πρώτη όσους είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Τα νέα ζευγάρια, για παράδειγμα, μπορούν να εισπράττουν ένα ικανό ποσό για κάθε παιδί που φέρνουν στον κόσμο, όπως όλοι οι κατοικοδημότες 18-28 ετών ένα κεφάλαιο εκκίνησης ως προϊόν συμμετοχής στην ΕΚ.

■ Αποφασιστική προώθηση της αυτοπαραγωγής και της εξοικονόμησης ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά, ακόμα και στις πολυκατοικίες.

«Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία η ενέργεια μπορεί να γίνει υπόθεση του κάθε πολίτη αντί μιας ολιγαρχίας και η πρόκληση είναι τεράστια για να την αγνοήσουμε.» υπογράμμισε ο κ. Κουκουλόπουλος και κατέληξε λέγοντας πως «Η Κλιματική Αλλαγή και οι ανισότητες είναι τα κεντρικά ζητούμενα των καιρών και η ενεργειακή δημοκρατία η πιο πειστική απάντηση.»

TAGGED: Κοζάνη, Πολιτική,