Ad image

Π. Πέρκα: «Είμαστε πια πρωταθλητές» Με ευθύνη της κυβέρνησης η ενεργειακή κρίση πλήττει την χώρα μας πολύ πιο σοβαρά

Π. Πέρκα: «Είμαστε πια πρωταθλητές» 

Με ευθύνη της κυβέρνησης η ενεργειακή κρίση πλήττει την χώρα μας πολύ πιο σοβαρά

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, φιλοξενήθηκε την Κυριακή 23/01 στην εκπομπή της ΕΡΤ1 Σαββατοκύριακο, όπου σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, τις αστοχίες της κυβέρνησης στην απολιγνιτοποίηση και την καθυστέρηση της αύξησης του κατώτατου μισθού.

 

Η κα Πέρκα τόνισε ότι:

 • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε πρωταθλήτρια χώρα στην ακρίβεια του ρεύματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση της τιμής του ρεύματος ξεκίνησε -κι αυτό είναι καταγεγραμμένο- ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 με περίπου 20% πάνω, 500 εκ. περίπου.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ την τιμή του ρεύματος όντας σε μνημονιακές συνθήκες. Ίσα-ίσα, είδαμε μειώσεις μεσοσταθμικά γύρω στο 12%.
 • Λέω τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στο θέμα τις ενέργειας: έκαναν το target model, το χρηματιστήριο ενέργειας και αφήσαν χωρίς έλεγχο και εποπτεία την ενέργεια, παραδεχόμενοι την καθυστέρησή τους νομοθετούν εκ των υστέρων Μηχανισμό Εποπτείας και Παρακολούθησης της Αγοράς από τη ΡΑΕ. Έρχεται έπειτα η ενεργειακή κρίση και όπως σε όλες τις κρίσεις, την χώρα μας την πλήττει πολύ πιο σοβαρά.
 • Είμαστε πρωταθλήτρια στην ακριβή τιμή ρεύματος διότι υπάρχει χειραγώγηση των τιμών, καρτέλ και τα μέτρα είναι εντελώς ανεπαρκή.
 • Την εποχή που ξεκινά η κρίση και η ακρίβεια (Οκτ-Νοε-Δεκ), οι ΚΥΑ δεν είχαν εκδοθεί, οι λογαριασμοί ερχόντουσαν στους πολίτες και ο Υπουργός κάθε μήνα έκανε ανακοινώσεις άλλων μέτρων που δεν εφαρμόζονταν.
 • Βεβαίως και υπάρχει χειραγώγηση και μάλιστα σε αυτό το παιχνίδι της αύξησης των τιμών συμμετείχε και η ΔΕΗ, που αντί να παρασύρει τις τιμές προς τα κάτω κερδοσκόπησε και οι τιμές του ρεύματος πήραν την ανιούσα. Με την εφαρμογή του target model η ΔΕΗ συνέχισε να επωφελείται, μαζί με τους υπόλοιπους καθετοποιημένους προμηθευτές, από τις ιδιαιτέρως υψηλές τιμές, εις βάρος όλων των καταναλωτών. Προφανώς δεν μιλάμε πλέον για δημόσια εταιρία.
 • Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ είχε έναν κοινωνικό ρόλο. Δεν έκανε αυξήσεις και προχωρούσε σε επανασυνδέσεις σε φτωχά νοικοκυριά. Τώρα έχουμε ξανά το φαινόμενο του 2012-13 με ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους επειδή προσπαθούν να ζεσταθούν με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Θα ήθελα να πω και δύο κουβέντες ως Βουλευτής Φλώρινας. Βεβαίως, η παγκόσμια πολιτική ηγεσία συμφωνεί στους στόχους της κλιματικής κρίσης. Συμφωνούμε και μείς και γι’ αυτό είχαμε κάνει έναν σχεδιασμό.
 • Η κυβέρνηση εξήγγειλε την απολιγνιτοποίηση χωρίς κανένα σχέδιο. Δυόμισι χρόνια δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Οι πόροι που πήρε η κυβέρνηση είναι χαμηλότεροι ακόμα κι από την Ρουμανία και την Βουλγαρία που δεν έχουν δεσμευτεί ακόμα σε απολιγνιτοποίηση.
 • Η καταστροφή-απόγνωση στις λιγνιτικές περιοχές θεριεύει μέρα με τη μέρα.
 • Μετά από δικές μας πιέσεις προαναγγέλεται η αύξηση του κατώτατου τον Μάιο. Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι τον Μάιο.
 • Το θέμα είναι μέχρι τον Μάιο ποιος θα επιβιώσει. Δεν μπορώ να καταλάβω το έλλειμα ενσυναίσθησής τους. Η ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα.
 • Μιλάμε για άλλους τρεις δύσκολους μήνες με βαρύ χειμώνα. Ρωτήστε τη Δυτική Μακεδονία που σήμερα έχει -15 και αντίστοιχες θερμοκρασίες, πως ζουν οι άνθρωποι και τι πληρώνουν.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε την απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα δεκαπενταετίας έχοντας δημιουργήσει το πρώτο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το 2018 που αποτελούσε και πρωτοπορία. Είχε αναθέσει στην Παγκόσμια Τράπεζα την κατάρτιση του οδικού χάρτη για την απολιγνιτοποίηση και είχε νομοθετήσει τις Ενεργειακές Κοινότητες έτσι ώστε να διαχέεται το όφελος στις τοπικές κοινωνίες.
 • Η ΝΔ εδώ και δυόμισι χρόνια δεν κάνει τίποτα. Ξηλώνει όλα αυτά και μειώνει τους πόρους του ταμείου…για την απολιγνιτοποίηση.
 • Ψηφίσανε έναν νόμο που αφορά στο μοντέλο διακυβέρνησης της απολιγνιτοποίησης που έπρεπε να είχε ψηφιστεί πριν δύο χρόνια. Το πως θα διακυβερνηθεί η απολιγνιτοποίηση που έχει ήδη ξεκινήσει ψηφίσανε…
Κοινοποίηση Άρθρου
adbanner