Π. Πέρκα: «Πομπώδεις εξαγγελίες, καθυστερημένες δράσεις για τις λιγνιτικές περιοχές»

Ημ/νία Ανάρτησης: 8 Οκτωβρίου, 2021

Δήλωση της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της  Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ : «Πομπώδεις εξαγγελίες, καθυστερημένες δράσεις για τις λιγνιτικές περιοχές»

 

Παρακολουθούμε πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κ. Σκρέκα και του Συντονιστή του Σχεδίου για την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, κ. Μουσουρούλη με αφορμή την έγκριση του Προγράμματος Στήριξης και Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στις λιγνιτικές περιοχές.

 

Προφανώς χαιρετίζουμε την έγκριση πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας. Οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης των περιοχών μας είναι καλοδεχούμενη. Θα περιμέναμε όμως να έχουν το πολιτικό θάρρος να παραδεχτούν ότι εφαρμόζουν μέρος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και να απολογηθούν για την καθυστέρησή τους.

 

Άλλωστε όπως η ίδια πρόσκληση αναφέρει, το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από τα έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών 2018, δηλαδή από την Υπουργική Απόφαση των Υπουργών ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί δηλαδή υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την ομαλή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, η οποία υλοποιείται με δύο χρόνια καθυστέρηση, αποσπασματικά και έρχεται εκ των υστέρων, ενώ εδώ και δύο χρόνια έχουν προστεθεί 3.500 άνεργοι στις λιγνιτικές περιοχές.

 

Βεβαίως με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσό από τα έσοδα του 2018 για τις λιγνιτικές περιοχές ανέρχεται σε περίπου 30 εκ. ευρώ (6%), ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος της πρόσκλησης που ανακοινώθηκε πρόσφατα ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Περιμένουμε επομένως να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων και πότε θα ενεργοποιηθεί η χρηματοδότηση και για το υπόλοιπο του ποσού για το 2018 και για το 2019 και για ποιες δράσεις. Υπενθυμίζουμε ότι το αντίστοιχο ποσό για το έτος 2020 μειώθηκε από τα 30 εκ. στα 5 εκ. ευρώ με απόφαση της ΝΔ, όταν μείωσε τους πόρους των λιγνιτικών περιοχών από 6% σε 1%.

 

Επίσης το πρόγραμμα αυτό  προβλεπόταν να έχει ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021, στο πλαίσιο του Ειδικού Μεταβατικού ΠΔΑΜ για την περίοδο 2020-2023 ώστε να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται από την απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της χωρίς σχεδίου απολιγνιτοποίησης.

Τελικά το 2020 και το 2021 το μεταβατικό πρόγραμμα δεν ενεργοποιήθηκε. Οι άνεργοι μπορούν να περιμένουν, σύμφωνα με την Κυβέρνηση. Αντίστοιχες καθυστερήσεις παρατηρούνται και για τις υπόλοιπες δράσεις του πράσινου ταμείου αλλά και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με προϋπολογισμό 107 εκ. ευρώ  για το 2021-222 που αναμένονταν από τις αρχές του 2021 αλλά ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

 

Υπενθυμίζουμε λοιπόν στον κ. Σκρέκα και στον κ. Μουσουρούλη που λένε ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν υπήρχε απολύτως τίποτα, κανένα σχέδιο για την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, ότι μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας τις τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μετάβαση που θα ερχόταν και αφουγκραζόμενη τις αγωνίες και προτάσεις τοπικών φορέων και οργανώσεων, δημιούργησε το πρώτο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στην Ευρώπη. Με τον ν. 4585/2018 (ΦΕΚ Α΄216/2018)

τροποποιήθηκε ο νόμος του 2006 και για πρώτη φορά προστέθηκε, ότι ποσοστό των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και τη σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..
TAGGED: Πολιτική,