Πατάτες Σκλήθρου εξαιρετικής ποιότητας για το τραπέζι μας

Στο Σκλήθρο σήμερα υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας πατάτας. Αυτό προέκυψε λόγω της χαμηλής ζήτησης και για το γεγονός ότι η καλή ποιότητα του προϊόντος τα οδηγούσε στα εστιατόρια. Ακριβώς μετά τη συγκομιδή της το περασμένο φθινόπωρο τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα έκλεισαν και χάθηκε ο κύριος καταναλωτής της μοναδικής παραγωγής του χωριού.
Η πατάτα είναι ένα υπερτρόφιμο και βοήθησε στη διατροφή των ευρωπαϊκών χωρών από τον 19ο αιώνα και μετά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιρλανδία που διπλασίασε τον πληθυσμό της λίγο μετά το 1800 κι αυτό οφείλονταν στην παραγωγή πατάτας. Γύρω στο 1840 όμως επήλθε λιμός εξαιτίας ενός μύκητα από το Μεξικό που κατέστρεψε ολοκληρωτικά την παραγωγή και μεγάλο μέρος του πληθυσμού είτε μετανάστευσε είτε έχασε τη ζωή του από τις ασθένειες που προέκυψαν.
Εμείς έχουμε υγιέστατο και ποσότητες το «γεώμηλο», ελληνιστί. Έχουμε δείξει εδώ και πάνω από 20 χρόνια με τη “Γιορτή Πατάτας” πόσα γευστικότατα φαγητά μπορούμε να φτιάξουμε με την πατάτα. Σε περιόδους πίεσης, όπως γίνεται και στην πανδημία του κορονοϊού, αλλάζουμε συνήθειες διατροφής και καταναλώνουμε προϊόντα που δεν έχουν σχέση με πρότερες διατροφικές συνήθειες κι αυτό προκαλείται από το συναίσθημα στέρησης της ελευθερίας.
Ας αυξήσουμε λοιπόν την κατά κεφαλή κατανάλωση. Ο γείτονάς μας έχει αρκετά μεγάλη ποσότητα αδιάθετη και στην αποθήκη μας δεν έχουμε ούτε ένα κιλό.
Άιντε, Καλοφάγωτες!!!
Η ανάρτηση του Σταύρου Πασπάλη και η
 φώτο κλεμμένη από τον Γιάννη Τσαφκόπουλο.
Pin It

Αφήστε μια απάντηση