Ad image

ΠΟΦΕΕ: Χάρισμα σας η παράταση κ Χατζηδάκη

ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΑΣ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ…

Αρχικά θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι το Μάρτιο του 2014, από το Υπουργείο Εργασίας, είχε ζητηθεί να γίνει υποβολήηλεκτρονικών αρχείων εργοδοτών ΕΤΕΑ για το διάστημα από την έναρξη του, μέχρι και τον 11ο/2013. Το υπουργείο απαιτούσε ησυγκεκριμένη υποβολή να γίνει μέχρι το Μάιο του 2014, δηλαδή εντός δύο μηνών.
Οι εργοδότες (επιχειρήσεις) όπως και τώρα με την ψηφιακή κάρτα και την απογραφή, δε ήξεραν και δεν έμαθαν
ποτέ τίποτα γιατην συγκεκριμένη υποχρέωση

. Οι «δήθεν ενημερώσεις» από το Υπουργείο Εργασίας τεχνηέντως απευθύνονταν στους λογιστέςκαι τότε όπως και τώρα.

Η ανεφάρμοστη αυτή υποχρέωση βρήκε τους Λογιστές «απέναντι» και σχεδόν καμία επιχείρηση δεν ανταποκρίθηκε στηνυποχρέωση αυτή, με αποτέλεσμα να δίνονται συνεχώς παρατάσεις, μέχρι που τελικά η συγκεκριμένη υποχρέωση «χάθηκε στηλήθη».
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, το ίδιο Υπουργείο έρχεται εκ νέου να μας αποδείξει ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Ο τωρινός Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, θεωρώντας ότι πρέπει να «ταπεινώσει» έναν ολόκληρο κλάδο αποφάσισε ναανακοινώσει την παράταση που είχε ήδη αποφασιστεί λίγες μόλις ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, προκειμένου νασυμπληρώσει το Δελτίο Τύπου με στατιστικά νούμερα, αγνοώντας παντελώς τις αγωνιώδεις εκκλήσεις όλων των επαγγελματικώνφορέων.

Αυτή τη φορά δυστυχώς κύριοι το παρακάνατε. Οι αρμόδιοι από το γραφείο τύπου του Υπουργείου Εργασίας, με την ανοχήφυσικά του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, κάνετε και υποδείξεις: θεωρείτε ότι ο χρόνος μέχρι τις 20/12 που παρατάθηκε η απογραφή
είναι υπερ-αρκετός
[έτσι το γράφετε στο Δελτίο Τύπου]:

Χωρίς να γνωρίζετε καν πως λειτουργεί η εφαρμογή,

Χωρίς να έχετε δώσει καμία απολύτως σημασία στα προβλήματα που σας έχουν μεταφερθεί απ’ όλα τα μέρη της χώρας,από χιλιάδες επιχειρήσεις, από συνδικαλιστικούς φορείς όλων των βαθμίδων,
Με ανακρίβειες, πάντα με βάση τα δικά σας γραφόμενα [σσ. στο Δελτίο Τύπου που εκδώσατε, γράφατε:
Η ΓενικήΓραμματεία
Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
αναλαμβάνει την πρωτοβουλίαενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους,επιμελητήρια και επαγγελματικούς
φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσηςκαι απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ
1/12/22, 1:55 μ.μ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΦΕΕ: ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΑΣ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ…
https://pofee.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1370:deltio-typou-pofee-xarisma-sas-i-paratasi-k-xatzidaki&catid=24&tmpl=com… 2/2
ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Μήπως μπορείτε να μας πείτε πόσες τέτοιες ενημερωτικές ημερίδες έχετε υλοποιήσει μέχρι στιγμής; Θασας πούμε εμείς: ΚΑΜΙΑ!!!
κ. Υπουργέ,
Ξεπεράσατε κατά πολύ το Υπουργείο Οικονομικών, αλλάξατε επίπεδο με την αδιανόητη συμπεριφορά σας.
Κάνατε όμως ένα βασικό λάθος: μετρήσατε τις υποβολές και εκδώσατε ανακοίνωση της παράτασης νομίζοντας ότι αυτέςυλοποιήθηκαν από τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς ακόμα για τις υποχρεώσεις που απορρέουναπό την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων και κατά την διάρκεια της απογραφής, αλλά και μετά από αυτή. Άλλωστε με τοπρόσφατο δελτίο τύπου που δώσατε στην δημοσιότητα (27.11.2022) έμμεσα παραδέχεστε την έλλειψη ενημέρωσης προς τιςεπιχειρήσεις/εργοδότες.

Ως Ομοσπονδία, εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων, με τα σωστά και τα λάθη μας, απαιτούμε να προβείτε στιςπαρακάτω ενέργειες:

1.Ενημέρωση κάθε βαθμίδας φορέων επιχειρήσεων.

2. Ενημέρωση για τα πρόστιμα που έχετε ανακοινώσει ότι επιβάλλονται, απαντώντας ταυτόχρονα στα χιλιάδες ερωτήματακαι προβληματισμούς που έχουν ανακύψει μέχρι τώρα, για τη λειτουργία του εγχειρήματος.

Θα σας προτείναμε κ. Χατζηδάκη, τα Υπουργεία να συνεννοούνται μεταξύ τους για το τι ζητάνε και πότε το ζητάνε. Μόνο με αυτότον τρόπο χτυπάτε την γραφειοκρατία που τόσο μας ταλαιπωρεί όλους.

Οι λογιστές έβαλαν σε προτεραιότητα υποχρεώσεις που είχαν και έχουν ποινικές ευθύνες και οικονομικές επιβαρύνσεις για τιςεπιχειρήσεις.
Μπορεί η πλατφόρμα να ήταν ανοιχτή όπως διατείνεστε αριστερά και δεξιά, αλλά δεν δώσατε ποτέ σαφείς οδηγίες λειτουργίας ,τις οποίες προφανώς ξεχάσατε στο συρτάρι σας.

Καλούμε τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς των επιχειρήσεων να εκφράσουν επιτέλους την έντονη δυσαρέσκεια τους, ναυιοθετήσουν την παρούσα επιστολή και να την κοινοποιήσουν αρμοδίως.
Όσον αφορά τους λογιστές κ. Χατζηδάκη, δεν είμασταν ποτέ της τελευταίας στιγμής, απαιτούμε και από σας το ίδιο.

για το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος

Καμπάνης Βασίλειος

Ο Γενικός Γραμματέας
Χριστοφοράκης Δημήτριος

Κοινοποίηση Άρθρου
adbanner