
Πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στην πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να εξετάζει όλες τις πιθανές λύσεις, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει αυτή τη στιγμή κάποιο ενδεχόμενο, εκτός, ίσως, από αυτό της παραίτησης της κυβέρνησης, κάτι που ο κ. Παπανδρέου αποκλείει κατηγορηματικά.
Πιο πιθανό θεωρείται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε έναν ακόμη ανασχηματισμό, προσπαθώντας να κατευνάσει τις φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Σκέψη που υπάρχει για αυτή την περίπτωση, είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα να συμμετέχουν προσωπικότητες εκτός ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και εκτός στενού πολιτικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό που έγινε, όλες οι πληροφορίες έκαναν λόγο για συμμετοχή προσωπικοτήτων εκτός του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κάτι το οποίο διαψεύστηκε στην πράξη.
Το άλλο πιθανό σενάριο, θέλει τον πρωθυπουργό να φέρνει στη Βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση (που θεωρείται πιθανό πως θα υπάρξει), ζητώντας να εγκριθεί με 180 ψήφους. Με δεδομένο ότι η απόφαση που θα παρθεί την Τετάρτη θα είναι δυσμενέστερη για την Ελλάδα σε σύγκριση με αυτή της 21ης Ιουλίου, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει τη Βουλή για να την ενημερώσει άμεσα για τα όποια αποτελέσματα και ακολούθως να ζητήσει να εγκριθεί η όποια καινούρια δανειακή σύμβαση με 180 ψήφους. Σκοπός αυτής της κίνησης, θα είναι να αναγκάσει τη ΝΔ να πάρει σαφή θέση: Ή να πει «ναι» στα νέα δεδομένα που θα έχουν προκύψει και τα οποία ίσως δεσμεύσουν τη χώρα για αρκετά χρόνια ή να οδηγήσει –με δική της ευθύνη- τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξετάζει και το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει και μια νέα πρόταση εθνικής συνεννόησης προς την αντιπολίτευση, με αφορμή τα δεδομένα που θα προκύψουν από την απόφαση της Τετάρτης.