Πρέσπες: Τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών (βίντεο)

Mε τους ήχους των Αδελφών Βαλκάνη των χάλκινων της Φλώρινας, υποδέχθηκαν οι επαγγελματίες της Ένωσης Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων, το κοινό, στην παρουσίαση του Δήμου Πρεσπών στην 36η Philoxenia.

 

H νεαρή Ένωση, που ιδρύθηκε μόλις την άνοιξη του 2021, παρουσίασε τα αξιοθέατα της περιοχής της Μεγάλης και Μικρής Πρέσπας, δίνοντας έμφαση στον μεγάλο φυσικό αλλά και ιστορικό πλούτο της ορεινής περιοχής που βρίσκεται στο σημείο που συναντιούνται η Ελλάδα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Στράτος Βασιλόπουλος, οι Πρέσπες είναι τουριστικός προορισμός και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ο οποίος πλέον τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποκτήσει αξιόλογες υποδομές για τη φιλοξενία επισκεπτών που θέλουν να γνωρίσουν μία περιοχή μεγάλου φυσικού κάλους, αλλά και πολλών μνημείων, κυρίως βυζαντινών, σε ένα περιβάλλον γαλήνιο και προστατευμένο από ασύμβατες ανθρώπινες παρεμβάσεις, στο περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.

Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στον πραγματικό πλούτο των Πρεσπών που είναι το φυσικό περιβάλλον, με τα 260 είδη πτηνών, τη μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο, στα υπεραιωνόβια δάση άρκευθου, στα 45 είδη θηλαστικών που συναντώνται στην περιοχή, μεταξύ αυτών αρκούδες και λύγκες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα βυζαντινά μνημεία, στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, στο ναό του Αγίου Γερμανού, στις βραχογραφίες που σώζονται πέριξ των λιμνών αλλά και στα έξι ασκηταριά.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πολλές προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρουν οι Πρέσπες, στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας- Πισοδερίου, προσθέτοντας ότι με το άνοιγμα νέας μεθοριακής διάβασης στο Λαιμό Πρεσπών που θα γίνει άμεσα, οι τουριστικές επιλογές μεγεθύνονται για τους επισκέπτες αφού θα μπορούν ακόμη ευκολότερα να περιηγηθούν στην πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας στη Βόρεια Μακεδονία. Σημειώνεται ότι από το νομό Φλώρινας προς τις γειτονικές χώρες υπάρχει η διάβαση στην Κρυσταλλοπηγή, για Αλβανία και για Βόρεια Μακεδονία, ο μεθοριακός σταθμός Νίκης.

Το προφίλ της περιοχής

Παρότι η περιοχή των Πρεσπών έχει αναπτυχθεί τουριστικά τις τελευταίες δεκαετίες, μόνο το 10% του Δήμου Πρεσπών (2.000 μόνιμοι κάτοικοι) δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Ο υπόλοιπος πληθυσμός κυρίως είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ποιος δεν έχει ακούσει για τα φασόλια Πρεσπών, τις πιπεριές, το μέλι και τα πολλά βότανα.

Να σημειωθεί ότι στις Πρέσπες υπάρχουν 27 ξενώνες, δυναμικότητας 500 κλινών, 25 εστιατόρια και ταβέρνες, ενώ ολοκληρώνεται η ανακαίνιση του Πατουλίδειου Αθλητικού Κέντρου. Επίσης υπάρχουν αίθουσες συναντήσεων κατάλληλες για εκδηλώσεις και ένας υπό κατασκευή πολυχώρος χορητικότητας 100 ατόμων.

Στην παρουσίαση χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Μιχάλης Πετράκος, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης.

πηγή grtimes.gr

Pin It

Αφήστε μια απάντηση