Ad image

Πρόσωπα της Χρονιάς 2021: Μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι υπάρχει φως

Πρόσωπα της Χρονιάς 2021: Μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι υπάρχει φως

Ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι υπάρχει φως. Και το βράδυ του Σαββάτου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών               αυτό το φως έλαμψε.

Ο θεσμός, που για 8η συνεχή χρονιά διοργάνωσε η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», αναδεικνύει τα υγιή κοινωνικά πρότυπα μέσα από ιστορίες και πρωτοβουλίες ανθρώπων και πυρήνων. Πέρυσι η πανδημία δεν μας είχε επιτρέψει τη διά ζώσης ανάδειξη των πρώτων της χρονιάς και τη βράβευση. Φέτος, ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα «Πρόσωπα της Χρονιάς 2021» επέστρεψαν στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο γέμισε από πρόσωπα που προσέφεραν, δημιούργησαν και ξεχώρισαν.

Μαζί μας, τη μεγάλη βραδιά ήταν ο κορυφαίος καλλιτέχνης -τραγουδιστής και συνθέτης Vassilikos και η ξεχωριστή βοκαλίστρια – επιστήμονας Αγγελική Τουμπανάκη, που συνέπραξαν με τη μοναδική Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» Δήμου Πατρέων, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μανώλη Λορέτζου. Η καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας είναι της Βάγιας Ζεππάτου.

Την εκδήλωση παρουσίασαν  ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνος Μάγνης και η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Κατερίνα Τσουκαλά.

Το Τιμώμενο Πρόσωπο της φετινής χρονιάς ήταν η Ελένη Σκουτέλη, παιδίατρος – παιδονευρολόγος – Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ). Η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Ο οργανισμός υποδέχεται βρέφη, παιδιά και ενήλικες και τους προσφέρει θεραπευτικά προγράμματα, εκπαίδευση και ιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα πλαισιώνει και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειές τους.

 

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

 • Κατηγορία «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Στην κατηγορία «Κοινωνία», το πρόσωπο που τιμήθηκε ήταν η μαθήτρια της Γ΄ τάξεως του Γυμνασίου, Χριστίνα Τρίχα. Τον περασμένο Φεβρουάριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στα Παιδιά βγήκε δημοσίως, μίλησε για την ασθένειά της και συστρατεύτηκε ως εθελόντρια στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα».

Στην ίδια κατηγορία τιμήθηκε η ομάδα Project Κα.Πα. Αποτελείται από απλούς καθημερινούς συμπολίτες  μας που εθελοντικά καθαρίζουν κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και παραλίες της περιοχής μας, ευαισθητοποιώντας παράλληλα τους επισκέπτες να αντιμετωπίζουν τους χώρους αυτούς όπως το σπίτι τους.

 • Κατηγορία «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»

Το πρόσωπο που απέσπασε την προτίμηση του κοινού και της επιτροπής ήταν ο Μιχάλης Παρασκευάς, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – Διόφαντος. Ως συντονιστής του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, συντόνισε με επιτυχία όλες τις τεχνικές ομάδες και θωράκισε το Δίκτυο ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις πρωτόγνωρες και αυξημένες ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προσφέροντας με επιτυχία υπηρεσίες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο των μελών της Σχολικής κοινότητας.

Η ομάδα που ξεχώρισε ήταν το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Πατρών. Οι μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα επιτραπέζιο εκπαιδευτικό παιχνίδι λέξεων για τυφλά άτομα ή για άτομα με περιορισμένη όραση, ειδικά τυπωμένο στην ελληνική γραφή Μπράιγ. Το παιχνίδι μοιάζει με το γνωστό ταμπού και έχει τίτλο «Δες το αλλιώς – Πες το αλλιώς».

 • Κατηγορία «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΕΧΝΕΣ»

Το πρόσωπο που βραβεύτηκε ήταν η μαθήτρια της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ρίου, Δήμητρα Μερντάνι. Το σχολείο της συμμετείχε στην παγκόσμια δράση COP26: Draw Upon Earth – Ζωγραφίζοντας για τη Γη, ενώνοντας τις φωνές των μαθητών του με αυτές των παιδιών σε όλο τον κόσμο, προκειμένου ν’ ακουστούν οι σκέψεις και ανησυχίες της νέας γενιάς για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη. Η καίρια ματιά της Δήμητρας, που αποτύπωσε στη ζωγραφιά της τον ιδανικό της κόσμο και τον πλανήτη σε 50 χρόνια, επιβραβεύθηκε. Προκρίθηκε ανάμεσα από πολλές συμμετοχές παιδιών όλης της Ελλάδας για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην καμπάνια του παγκόσμιου εκπαιδευτικού εκδοτικού οίκου  Twinkl  και εντάχθηκε στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε για την παγκόσμια αυτή καμπάνια στην Αγγλία.

Στην ίδια κατηγορία τιμήθηκε ως ομάδα το γυναικείο πατρινό μουσικό σύνολο της Μαρία και Πόλυ Νικολοπούλου, «A Companhia Artistica». Φέτος λόγω του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, επεξεργάστηκαν με έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο το μεγαλειώδες έργο του Χρήστου Λεοντή «Καντάτα Ελευθερίας». Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ολόκληρο το ορχηστρικό έργο σε μεταγραφή για πιάνο και δύο φωνές, αφήγηση και ερμηνεία.

 • Κατηγορία «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ»

Η 13χρονη Γεωργία Χριστοδούλου της ΕΑΠ πήρε το βραβείο του προσώπου στον αθλητισμό. Το 2021 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στο σκάκι στην Κατηγορία Κ18, αντιμετωπίζοντας αθλήτριες αρκετά μεγαλύτερες. Κέρδισε με το σπαθί της θέση στην προεθνική Γυναικών.

Ο ΠΑΟ Φιλία 1988 τιμήθηκε για τις διακρίσεις του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ρυθμικής Ensemble. Συγκεκριμένα, η ομάδα της Καίτης Φλάμπουρα-Παυλάκη και της Διονυσίας Πελεκούδα-Οικονόμου κατέλαβε την 1η θέση στο αγώνισμα Ensemble Γυναικών με 5 μπάλες και τη 2η θέση στο Σύνθετο Ομαδικό με τις αθλήτριες Μαρία Κασπίρη, Χριστίνα Κασπίρη, Βασιλική Γαλανοπούλου, Αγγελική Μπουζάνη και Παρασκευή Κότσανη. Παράλληλα, στην ίδια διοργάνωση, αλλά σε επίπεδο Νεανίδων, ο ΠΑΟ Φιλία 1988 κατέλαβε τη 2η θέση στο αγώνισμα Ensemble με 5 μπάλες, με τις αθλήτριες Καλλιρόη Μπουρίκα, Βιργινία Παρασκευοπούλου, Γαλήνη Κώνστα, Ζωή Φώτη και Εβελίνα Σκόνδρα.

Στην ίδια κατηγορία δεν μπορούσε να λείπει από τα βραβεία το πατρινό πόλο λόγω των πολλαπλών διακρίσεων την χρονιά που πέρασε. Συγκεκριμένα Σπύρος Λυκούδης και Χρήστος Μαυριόπουλος πανηγύρισαν το χάλκινο μετάλλιο τον Ιούλιο με την Εθνική Παίδων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πορτογαλία. Η Ντένια Κουρέτα και η Ευφροσύνη Τσιμάρα κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο τον Αύγουστο με την Εθνική Νεανίδων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σίμπενικ της Κροατίας. Οι Ανδρέας Αλμύρας και Χρήστος Μπιτσάκος το ασημένιο μετάλλιο τον Σεπτέμβριο με την Εθνική Εφήβων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Μάλτα, και τέλος οι Κατερίνα Ζαφειράκη, Μαρίσα Ρακιντζή και Μαργαρίτα Μπιτσάκου το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων Γυναικών στο Ισραήλ.

 • Κατηγορία «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»

Ηλεία:

Το βραβείο δόθηκε στον Θανάση Καρβουνιάρη που μπήκε στη λίστα των καλύτερων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων για το 2021 ανάμεσα σε εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες. Με χρόνο 02:38:29 στο Λονδίνο εκπροσώπησε επάξια της Ελλάδα και ξεχώρισε σε έναν απαιτητικό Μαραθώνιο. Κατά τον παρελθόν έχει υπάρξει ο μοναδικός νικητής του 5ου Μαραθωνίου Ολυμπίας που κάλυψε τη διαδρομή των 42 χλμ. και 190 μ. από την Αμαλιάδα στην Ολυμπία, σε 2:49:53. Επίσης ήταν ο πρώτος Ηλείος που κέρδισε το Μαραθώνιο Ολυμπίας στα πέντε χρόνια διεξαγωγής του.

Αιτωλοακαρνανία:

Στον νομό Αιτωλοακαρνανίας οι βραβεύσεις ήταν δύο, καθώς υπήρξε απόλυτη ισοψηφία.

Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος ήταν ο ένας εκ των βραβευθέντων, καθώς το 2021 ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, στο αγώνισμα της άρσης βαρών σε πάγκο στην κατηγορία των -54k. Επίσης βραβεύτηκε ο αθλητής υπεραποστάσεων Φώτης Ζησιμόπουλος, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας που μετά από 23 χρόνια νίκησε στον υψηλών απαιτήσεων ιστορικό υπερμαραθώνιο «Σπάρταθλον».

 • Κατηγορία «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

  • Τιμήθηκε η Μαρή Λόη, πρόεδρος του οργανισμού Choose Life για τη μεγάλη δωρεά προς το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και την Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης». Το Ινστιτούτο δημιουργήθηκε υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε περίοδο πανδημίας και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Οκτώβριο με τους πρώτους ασθενείς να έχουν λάβει ήδη την πολύτιμη θεραπεία.
  • Ο παιδίατρος Βαγγέλης Λιόλιος ανήκε στα βραβεία Τιμής ένεκεν, καθώς αναδείχθηκε πρόεδρος στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, καταρρίπτοντας ένα καθεστώς 20 χρόνων.
  • Ο Χριστόδουλος Κολόμβος ως μέλος της Εθνικής μας ομάδας πόλο πανηγύρισε την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο πόλο Ανδρών σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το πρώτο για την Πάτρα μετά από 125 χρόνια!
  • Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας ανήκε στις Τιμής Ένεκεν βραβεύσεις, καθώς το 2021 τιμήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ερευνητικών Επιτευγμάτων με το βραβείο του «Πρύτανη της Χρονιάς», για τις νέες πολιτικές και πρωτοβουλίες του, την υποστήριξη της έρευνας και τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου.
  • Τέλος, τιμήθηκε ο Δημήτρης Καρακώστας, ο μαθητής από τη Ναύπακτο για τη δύναμη ψυχής του, καθώς στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 αρίστευσε, περνώντας στην Ιατρική σχολή, ενώ μόλις δύο μήνες πριν τις εξετάσεις, αντιμετώπισε τη βαρύτατη απώλεια των δύο γονιών του που έχασαν τη μάχη από κορονοϊό.

 

 • Διοργάνωση
  Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  Ίδρυμα «Λήδας, Νανάς & Σπύρου Δούκα»
 • Συνδιοργάνωση
  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας
 • Χρυσός Χορηγός
  Affidea

Coffee Island

 • Ασημένιοι Χορηγοί
  WIND
  ΜΠΑΚΑΛΑΡΟΣ
 • Υποστηρικτές
  MED FRIGO

Grimaldi lines

Stegno

ΟΛΠΑ Α.Ε.

ΚΡΕΟΣΥΣ ΕΠΕ

CITY COLLEGE

MET Cosmetics

ΔΟΥΒΡΗΣ
Official Broadcaster
IONIAN tv

 

Δείτετην Τελετή Απονομής

Κοινοποίηση Άρθρου
adbanner