Προστατεύεται η ντόπια φυλή αγελάδων των Πρεσπών

Ημ/νία Ανάρτησης: 21 Οκτωβρίου, 2011

Η προστασία της καθαρόαιμης ντόπιας φυλής αγελάδων των Πρεσπών θα έρθει μέσω Αλβανίας. Ο πληθυσμός αυτής της μικρόσωμης αγελάδας, της βραχυκερατικής αγελάδας των Πρεσπών, έχει μειωθεί σημαντικά.

 

Σήμερα δεν απομένουν παρά ελάχιστα ζώα στο χωριό Ψαράδες και ακόμη λιγότερα στο αλβανικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας. Το συγκεκριμένο είδος έχει εδώ και λίγο καιρό προσελκύσει το ενδιαφέρον του ερευνητικού ελβετικού ιδρύματος SAVE Foundation, το οποίο δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την προστασία και διατήρηση της γενετικής ποικιλίας των αυτοχθόνων οικόσιτων φυλών ζώων, αλλά και των απειλούμενων με εξαφάνιση ποικιλιών αγροτικών φυτών.

 

Ετσι, όταν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για εκτροφή κοπαδιού αγελάδων από τον κ. Φλοριάν Μπόντε, κτηνοτρόφο ο οποίος ζει στο χωριό Σουέτς στην αλβανική Μικρή Πρέσπα, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών ήρθε σε επαφή με το ίδρυμα SAVE.

 

Στη συνέχεια, οργανώθηκε ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση ενός μικρού κοπαδιού αγελάδων της Πρέσπας στην Αλβανία. Μάλιστα, με παρέμβαση της Εταιρείας, παραχωρήθηκε από την κοινότητα Προγέρ, στην οποία υπάγεται το Σουέτς, χώρος για να χτιστεί η απαραίτητη υποδομή (στάβλος κλπ) η οποία θα φιλοξενήσει το κοπάδι.

 

Το ίδρυμα SAVE σε συνεργασία με δύο αλβανικές οργανώσεις («Albagene» και «Sun of Liqenas») εντόπισε, αγόρασε και μετέφερε τα καθαρόαιμα ζώα (έξι αγελάδες – νάνοι και έναν ταύρο) από τα χωριά της Μεγάλης Πρέσπας στο Σουέτς. Εκτός από τη διατήρηση της ντόπιας φυλής αγελάδων το πρόγραμμα έχει και άλλους δύο στόχους:

 

– τη διαχείριση της παραλίμνιας βλάστησης και ειδικά του καλαμιώνα ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της ελάχιστη βόσκησης έχει επεκταθεί προς την ακτή σε βάρος των οικολογικά σημαντικών υγρών λιβαδιών.

 

– την προστασία των νυχτερίδων οι οποίες θα βρουν ένα καλό καταφύγιο για ξεχειμώνιασμα. Ορισμένα είδη (όπως η Rhinolophus hipossideros) χρησιμοποιούν ανθρώπινες κατασκευές (παλιά σπίτια, αποθήκες, στάβλους, υπόστεγα) για καταφύγιο.

 

Ετσι, ο στάβλος για τις ντόπιες αγελάδες θα χτιστεί σύμφωνα με τις τοπικές παραδοσιακές τεχνικές, αλλά και με συγκεκριμένες προδιαγραφές ούτως ώστε να αποτελέσει «καταφύγιο» του συγκεκριμένου είδους νυχτερίδας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook..

Ακολουθήστε μας στο Facebook..