ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕPΙΦEΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Ημ/νία Ανάρτησης: 19 Οκτωβρίου, 2011
perifereia-ds-2

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕPΙΦEΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Μετά την ενημέρωση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη συνεδρίαση της 17ης/10/2011, για το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του Τελωνείου Σιάτιστας, το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει τη διαφωνία του, για τους παρακάτω λόγους:

1. Η κατάργηση του Τελωνείου είναι βέβαιο ότι θα πλήξει την ήδη κλονισμένη Τοπική Οικονομία της Σιάτιστας, καθώς θα ταλαιπωρήσει και θα επιβαρύνει οικονομικά τις επιχειρήσεις και κάθε συναλλασσόμενο των τελωνειακών υπηρεσιών.

2. Το Τελωνείο Σιάτιστας εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή, που γεωγραφικά περιλαμβάνει το Δήμο Βοϊου (από τον Πεντάλοφο μέχρι τη Σιάτιστα) και την Περιφερειακή Ενότητα   Γρεβενών.

3. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτή την περιοχή είναι εγκατεστημένες περί τις 320 βιοτεχνίες γουναρικών με εξαγωγικό προσανατολισμό, που έχουν καθημερινή συναλλαγή με το Τελωνείο λόγω του καθεστώτος της Ενεργητικής Τελειοποίησης (εισαγωγές – εξαγωγές).  Οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζουν εδώ και δεκαετίες σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα με μεγάλο όγκο συναλλαγών τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, και προσφέρουν στην περιοχή σημαντικά έσοδα από συνάλλαγμα.  Η αύξηση των εξαγωγών από το 2010 στο 2011 είναι της τάξης του 30%, η εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάζει σημαντική άνοδο, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αύξηση θα αφορά και τα επόμενα χρόνια.

Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η Πολιτεία υποχωρεί «ατάκτως» από τις παραμεθόριες περιοχές και την Περιφέρεια ξεχνώντας ότι ο σχεδιασμός του «Καλλικράτη» στηρίχτηκε στην ιδέα της περιφερειακότητας με κεντρικό σύνθημα Δίκαιο Κράτος – Περιφερειακό Κράτος.

Ζητάμε να εξαιρεθεί το Τελωνείο Σιάτιστας από τη λίστα και τον υπό κατάργηση τελωνείων.

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο YouTube