Ψήφισμα του συλλόγου Εκπαιδευτικών Α θμιας Εκπαίδευσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας συνήλθε εξ αποστάσεως, την 24η Απριλίου 2020, σε έκτακτη συνεδρίαση με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ, που αφορά στις μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία και κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, προς την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ το οποίο καταπατώντας κάθε έννοια ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, που αποτελεί θεμελιώδη λειτουργία μιας δημοκρατικής πολιτείας, εν μέσω πανδημίας, με τα σχολεία κλειστά, προέβη σε μονομερείς ενέργειες παρουσιάζοντας, την Τετάρτη 22/04/2020, σχέδιο νόμου που στοχεύει «στην αναβάθμιση του σχολείου»!
Το ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε μια μεθοδευμένη ενέργεια, σε μια προσχηματική δημόσια διαβούλευση, αφού το κείμενο του νομοσχεδίου έχει ήδη παρουσιαστεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Έχει προχωρήσει επίσης σε προειλημμένες αποφάσεις, στερώντας το δικαίωμα κατάθεσης προτάσεων, διαπραγμάτευσης και διαλόγου με όλους αυτούς που θα υλοποιήσουν αργότερα έναν μελλοντικό νόμο, πάνω στον οποίο τους έχει «απαγορευτεί», ο λόγος και η συμμετοχή.

Στο ΥΠΑΙΘ σχεδιάζουν και αποφασίζουν για εμάς τους εκπαιδευτικούς, χωρίς την παρουσία μας. Συνεχίζουν την τακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτή του παραγκωνισμού και όχι της συμμετοχής και της συνεργασίας στη λήψη αποφάσεων με τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Χαρακτηρίζουμε επίσης ως ανακόλουθη τη συμπεριφορά της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, που από τη μία «αναγνωρίζει» τη συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην διατήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και από την άλλη την απαξιώνει με την παντελή απουσία ενός ουσιαστικού διαλόγου για όλα τα θέματα της Παιδείας.

Καταγγέλλουμε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και Απαιτούμε την αναβολή του εν λόγω νομοσχεδίου και την επανεξέτασή του, ταυτόχρονα με την έναρξη ενός θεσμικού, σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας

Pin It

Αφήστε μια απάντηση