Ad image

Ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α΄/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΕΡΕΤΗΣ 2 Τ.Κ. 531 00 ΦΛΩΡΙΝΑ

 

Φλώρινα 25.01.2022


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Φλώρινας συνήλθε εξ αποστάσεως, την 24η Ιανουαρίου 2022, ημέρα Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση με αφορμή την απαράδεκτη και προκλητική  επικοινωνιακή πολιτική του ΥΠΑΙΘ που αφορά στη διενέργεια τηλεκπαίδευσης εξ αιτίας των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών και κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας, σύμφωνα με το οποίο δηλώνει ότι:

 

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ ενώ γνώριζε μέρες πριν ότι θα ακολουθήσει σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, δεν έλαβε ούτε τα απαραίτητα μέτρα ούτε έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες στην περίπτωση που αυτές θα ήταν αδύνατον να λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Για άλλη μια φορά το ΥΠΑΙΘ ανακοινώνει την τελευταία στιγμή και ημέρα αργίας την αλλαγή στην εφαρμογή του προγράμματος τηλεκπαίδευσης, αποσυντονίζοντας έτσι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι συνεχείς ενημερώσεις με τις παράλογες απαιτήσεις του ΥΠΑΙΘ, τη μετάθεση από το απογευματινό (με τις μειωμένες σε διάρκεια απογευματινές ώρες) στο πρωινό δια ζώσης και πλήρες σε διάρκεια ωρών ωρολόγιο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, δείχνουν για ακόμη μια φορά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η όλη εκπαιδευτική διαδικασία.

Αν και έχει αποφασιστεί ότι ο νομός μας ότι βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξ αιτίας της σεισμικής ακολουθίας και επιπλέον των έκτακτων και με διάρκεια καιρικών συνθηκών, εν τούτοις κανείς δεν παίρνει την ευθύνη, τόσο για μια ευνοϊκότερη μεταχείριση του, όσο και για τη διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων.

 

Δε λαμβάνονται έτσι υπ΄όψιν ούτε :

  • Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας.
  • Η επικινδυνότητα στη μετακίνηση των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες που πολλές φορές οδηγούν σε ατυχήματα. Η εγγύηση και η κάλυψη από το Υ.ΠΑΙ.Θ. της ασφαλούς μετακίνησή τους.
  • Η αδυναμία εξεύρεσης τεχνολογικού εξοπλισμού (παρά την υποσχόμενη με το πενιχρό ποσό των 200 ευρώ ως οικονομική στήριξη για αγορά εξοπλισμού από τους εκπαιδευτικούς). Δίχως καμία μέριμνα για τεχνολογικό εξοπλισμό για τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, όλο το διάστημα της πανδημίας, εκπαιδευτικοί και μαθητές προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή τη μαθησιακή διαδικασία μέσα από την τηλεκπαίδευση.
  • Οι μαθητές που δεν διαθέτουν τεχνολογικό εξοπλισμό στα σπίτια τους και οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι υποχρεωμένοι να τον διαθέτουν για υπηρεσιακή χρήση.
  • Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων για την τηλεκπαίδευση, δεν έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στα σχολεία εξ αιτίας των καιρικών φαινομένων.
  • Οι γονείς που δεν τυγχάνουν όλοι «ειδικής άδειας».
  • Υπάρχουν περιοχές με διακοπές ρεύματος χωρίς σύνδεση με το διαδίκτυο.

Το Υ.ΠΑΙ.Θ οφείλει να εξοπλίσει πλήρως όλες τις σχολικές μονάδες ώστε η τηλεκπαίδευση να πραγματοποιείται εντός τους. Οι εκπαιδευτικοί, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και έχουν ασφαλή πρόσβαση στα σχολεία, έχουν δικαίωμα από εκεί να κάνουν τηλεκπαίδευση. Όταν, όμως, οι καιρικές συνθήκες κάνουν δύσκολη ή επικίνδυνη την πρόσβασή τους στη σχολική μονάδα κανένας δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να μεταβούν σε αυτήν, από τη στιγμή που δεν εγγυάται την ασφάλειά τους.  Υπάρχει, άλλωστε, ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία για αποφυγή μετακινήσεων.

Καλούμε έτσι την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να αποσύρει όλες τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας και τις εντολές για την υποχρεωτικότητά  της στα σχολεία που κλείνουν λόγω κακοκαιρίας.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας

 

TAGGED:
Κοινοποίηση Άρθρου
adbanner